Витамин К2 ( 1- ва част )

Витамин К2 ( 1- ва част )

Какви са различните форми?

Двете форми на витамин К са филохинон (витамин К1), който се среща в изобилие от зелени листни зеленчуци, като спанак, броколи и менахинон (витамин К2), открити в месото, яйцата, млечните продукти и ферментиралите храни.

Витамин К е мастноразтворим витамин, който е важен за кръвосъсирването и допринася за здраво сърце, кости и имунна система

Основната роля на витамин К1 е да осигури адекватно кръвосъсирване, докато основната роля на витамин К2 е да гарантира, че калцийят се насочва в правилните области на тялото (след като се абсорбира в кръвообращението с помощта на витамин D).

К2 активира протеините Остеокалцин (помага за преместването на калция в костите) и Matrix Gla-Protein (предотвратява калциране на меките тъкани), които играят важна роля в здравето на костите, плътността и кръвообращението чрез регулиране на калций. К2 поддържа калция подвижен и подпомага депонирането на калций в костната маса, а не в артериите, които могат да причинят калцификация (втвърдяване).

Коя форма е биологично активна?

Витамин К2 се предлага в много форми, известни като менахинони, като менахинон 4 (МК-4) и менахинон 7 (МК-7) са най-популярните добавки.

MK-7 е най-популярният избор; тя е биологично активна в организма за по-дълго от K1 и MK-4. В сравнение с МК-4, MK-7 е показал превъзходно усвояване и повишаване на серумните нива при проучвания [1].

Витамин К2 МК-7 добавки могат да бъдат обработени чрез ферментация или чрез патентован органичен процес, получен от цветен източник. K2 MK-7, получен чрез органичния процес, показва 100% транс МК-7 изомерен профил. MK-7, произвеждан по този начин, е 100% биологично активен, докато МК-7, произвеждан чрез ферментационни процеси, може да бъде смес от транс и цис форми (цис е неактивен).

Този органичен процес произвежда K2 MK-7, който е без обикновени алергени, добра новина за онези, които са неблагоприятни за соята в ферментиралите сортове.

Ние сме с недостиг?Много от нас са с недостиг на витамин К2. Всъщност проучване на популацията, публикувано в "Nutrients Journal", установило, че недостигът на витамин К е бил налице при почти всеки един от всеки трима участници. Установено е, че недостатъчността е по-висока при пациенти в старческа възраст и пациенти с такива състояния като високо кръвно налягане, диабет тип 2, хронично бъбречно заболяване и сърдечно-съдови заболявания.

Ниските нива на витамин К могат да се дължат и на лоша диета, алкохолизъм, стареене и някои лекарства. Интересен е факта, че медикаментите за наваляне на холестерола – статини, са показали при проучвания, че водят до изчерпване на нивата на К2 в организма [3].

Има специфични периоди на живот, които изискват повишаване на нивата на K2 поради повишените нужди от калций на тези етапи - пубертет и менопауза.

Към втора част

[1] https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-11-93

[2] http://www.mdpi.com/2072-6643/9/12/1334


прегледана 7250 пъти / създадена на 22.08.2018