Витамин К2 ( 2- ра част )

Витамин К2 ( 2- ра част )

Витамин К е мастноразтворим витамин, който е важен за кръвосъсирването и допринася за здраво сърце, кости и имунна система.


Ниските нива на витамин К могат да се дължат и на лоша диета, алкохолизъм, стареене и някои лекарства. Интересен е факта, че медикаментите за наваляне на холестерола – статини, са показали при проучвания, че водят до изчерпване на нивата на К2 в организма [3].

Има специфични периоди на живот, които изискват повишаване на нивата на K2 поради повишените нужди от калций на тези етапи - пубертет и менопауза.

Приемането на K2 като по-млад възрастен може да помогне за предпазване от костни и сърдечно-съдови проблеми в по-късен етап от живота. Възрастните хора също могат да се възползват от приемането на K2, тъй като те имат повишен риск както от костна плътност, така и от сърдечносъдови проблеми. Това е особено важно при жени в постменопауза, при които липсващите нива на хормоналния естроген могат да доведат до загуби до 20% от тяхната костна плътност, което води до повишен риск от остеопороза и фрактури.

Защо е нужна тази добавка?

Исторически, витамин К е бил пренебрегнат като хранителна добавка, тъй като се смяташе, че в диетата присъстват адекватни нива. Докато това важи за витамин К1, витамин К2 е недостатъчен в нашата диета, като обикновено осигурява само 25% от референтната стойност на хранителните вещества (NRV) от 75ug.

В съвременната диета витамин К2 може да бъде трудно доставян чрез храната, поради  ниските нива или липсата на ферментирали храни. Това се задълбочава и от съвременното селско стопанство и съхранението на храна (хладилник), което предотвратява естествената ферментация на храната и превръщането на K1 в K2. Храносмилателните бактерии имат способността да конвертират K1 в K2, но това е неефективно и съвременните диети допълнително влошиха ефективността на червата, за да извърша това превръщане.

Много хора се възползват от приемането на K2 добавка.

Допълване нивата на К2

Трябва внимателно да се обмисли изборът на витамин К2, който да изберете.Последните клинични проучвания показват, че K2, приеман при висока доза от 180 μg [4], помага за намаляване на костната загуба и подобрява сърдечно-съдовото здраве чрез намаляване на артериалната склероза.


BetterYou Витамин К2 Орален Спрей действа бързо, за да достави витамин К2 директно в кръвообращението чрез меките тъкани на вътрешната част на бузата.
BetterYou  тритежава изключително  стабилна и с превъзходна бионаличност форма на K2 MK-7, получена от два уникални вида цветя и е 98% чиста.

Проучване, публикувано в The Nutritional Journal [5], показва, че абсорбцията на витамини чрез орален спрей е 2,5 пъти по-ефективна от витаминните капсули.

Оралният  спрей се абсорбира бързо, не зависи от храната и водата и е лесен за употреба в движение.

Автор:  Greg Weatherhead има бакалавърска степен (Hons) в областта на храненето и хранителната наука и е Мениджър Разработка на продукти в BetterYou

към първа част

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25655639

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23525894

[5] https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12937-015-0105-1


прегледана 4590 пъти / създадена на 22.08.2018