Как витамин D спира раковите клетки?

Как витамин D спира раковите  клетки?


Витамин D се счита за прохормон, който регулира развитието на нашата имунна и нервна система и въпреки това е един от най-големите хранителни дефицити в света. Приблизително 90% от световното население днес се бори с дефицит на витамин D. Това опасение за здравето е глобална епидемия. Всъщност, водещ авторитет в изследванията на витамин D, д-р Майкъл Холик прогнозира, че дефицитът на витамин D е най-честият медицински проблем в света. ( 5 )


Хората прекарват все повече време, работейки на закрито, децата прекарват все по-малко време в игри навън, ракът на кожата и държавните органи ни карат да се разсъждаваме на тема  слънцезащитни продукти.
Дефицитът на витамин D е вреден за здравето във всички намалени нива и увеличава риска от заболявания, включително рак и заболявания като остеопороза. ( 1 )

От съществено значение за здравето на мозъка
Изследователите са показали, че централната нервна система съдържа рецептори за витамин D. Тези рецептори се намират и в областта на хипокампуса на мозъка, която е отговорна както за емоциите, така и за паметта ( 2 ). От решаващо значение е витамин D да се свърже с тези рецептори, за да регулира ензимите, разположени в цереброспиналната течност и мозъка, за да поддържа:


Производство на невротрансмитери
>Растеж на нервите
>Синаптична плътност


Здравословните нива на витамин D са необходими за защита на нервната тъкан срещу оксидативен стрес, модулира нормалния имунен отговор и също така участва в поддържането на хомеостатичните процеси, включващи концентрацията на вътреклетъчния фосфор и калций. Особено важно е да се получава оптимален витамин D по време на неонаталното развитие, тъй като неговият дефицит е свързан с повишен риск от заболявания на централната нервна система, включително множествена склероза и шизофрения. ( 2 , 3 )

Помощи при неврологична защита
Друг епидемичен здравен проблем, с който се сблъскваме по света днес, е свързан с намаляването на когнитивните функции. Това безпокойство е очевидно при хора с болест на Паркинсон, деменция и други неврологични дегенеративни заболявания.

Едно клинично проучване представя констатации, че хората с ниски нива на активната форма на витамин D са имали намалена невропротекция и загуба на мозъчно развитие. Адекватните нива на витамин D са от съществено значение за оптималните процеси на детоксикация, включително подкрепа за насърчаване на антиоксиданта глутатион и също така намаляване на нивата на азотен оксид в мозъка и цялостна подкрепа за оцеляването на клетките. ( 4 )

Друго проучване, публикувано през 2010 г., показва, че хората с дефицит на витамин D са изложени на повишен риск с 42% да имат когнитивно увреждане. Тези индивиди, които са класифицирани като сериозен дефицит на витамин D, са изложени на повишен риск от 394% и е по-вероятно да проявят симптоми на нарушена когнитивна функция. Проучване, анализиращо когнитивното представяне на повече от 3100 мъже в осем европейски страни, откри доказателства, че мъжете с ниски нива на витамин D показват нарушена скорост на обработка на мисли ( 6 ). ( 4 )

Витамин D и ракови  клетки
Приблизително 10 000 ракови клетки се генерират от тялото всеки ден ( 7 ). Един от най-честите фактори, допринасящи за способността на тези ракови  клетки да пролиферират и да нахлуят в нова тъкан, е дефицитът на D3. Има различни влияния, които са довели до това, че витамин D е един от най-често срещаните хранителни дефицити в нашето общество днес, което само подбужда растежа на рака като враг на нашето време.

Нашето общество разчита в голяма степен на фармацевтичните лекарства, много от които могат да опустошат способността на витамин D да се превръща успешно в неговата бионалична форма. Това безпокойство, добавено към ограничените упражнения, намаленото време, прекарано на открито, високата консумация на захар, лошото хранене без следи от минерали и аминокиселини и хроничният стрес създават благоприятна среда за процъфтяване на раковите  клетки.

Витамин D е жизненоважен за GcMAF
Изследователите предполагат, че добавянето на 20 000 IU D3 дневно може да бъде мощна и безопасна терапия за ограничаване на системното възпаление и инхибиране на развитието на рак ( 8 ). GcMAF е мощен имуноподдържащ протеин, който изисква стабилно снабдяване с D3. Активността на GcMAF е от съществено значение за здравата имунна система и може също да помогне за пълното унищожаване на туморите. ( 7 )

Всъщност здравословните нива на витамин D са едно от най-важните хранителни вещества, които са полезни за бебето по време на бременността на жената. Дефицитът на витамин D е свързан с автоимунни проблеми и като се има предвид, че ракът е многофакторно заболяване, оптималните нива на витамин D не си струват компромис по време на неонаталното развитие. По време на развитието на плода, добавката D3 поддържа: ( 9 )

Намалена възпалителна секреция от естествени клетки убийци
>Анатомичен растеж и развитие на плода
>Невропротекция (защита на централната нервна система)
>Неврогенеза (генериране на нови мозъчни клетки)
>Невропластичност (когнитивна функция и емоционални пътища)


GcMAF ви предпазва от рак
Епидемиологичните проучвания подкрепят, че хората с дефицит на витамин D имат по-висок риск от развитие на имунно-свързано състояние като хронични инфекции, метаболитни усложнения като диабет тип 1 и автоимунни заболявания ( 3 ).

Получаването и поддържането на здравословна доза витамин D ежедневно подпомага синтеза на GcMAF. Това е страхотна терапевтична стратегия за предотвратяване на растежа на раковите клетки в простатата. Урокиназният плазминогенен активатор (uPAR) е рецептор, открит в простатата, за който е установено, че поддържа туморни метастази в негово присъствие ( 10 ). Доказателствата показват, че GcMAF инхибира присъствието на този про-раков рецептор и следователно инхибира раковата активност.

GcMAF също е показано в много проучвания за намаляване на концентрациите на нагалаза NAGALASE (alpha-N-acetylgalactosaminidase). Раковите клетки произвеждат ензима нагалаза, който насърчава вирусните инфекции и потиска активността на активираните макрофаги от унищожаване на заразените клетки.

Пациентите с високи нива на нагалаза включват индивиди със системен лупус еритематозус (SLE), меланом, както и рак на простатата, гърдата, колоректален и панкреатичен рак. GcMAF стимулира естествените защитни пътища на имунната система, намалява производството на нагалаза и следователно поддържа здравословната активност на макрофагите. ( 10 )

GcMAF терапията унищожава рака
Нито лекарите, нито учените разбираха напълно критичната роля и ползите, които оптималните нива на витамин D3 осигуряват на човешката физиология и патология до последното десетилетие. Няма никакви доказателства, предполагащи опасения за токсичност при употребата на D3 за модулиране на активността на GcMAF и потискане на рака след изследване от 2007 г. Това, което знаем днес е, че витамин D повишава концентрациите на GcMAF и осигурява следните противоракови механизми: ( 11 )

Увеличете активността на макрофагите
Увеличаване на лимфоцитите до нормални нива
Увеличава броя на тромбоцитите и червените кръвни клетки
Стимулиране на апоптозата на раковите клетки („клетъчна смърт“)
25% намаляване на размера на тумора за по-малко от 1 седмица
витамин d, как витамин D спира раковите  клетки

Витамин D и колоректален рак
1 000 000 участници бяха анализирани в едно единствено проучване, което установи връзка между високата концентрация на калцитриол и ниската честота на колоректален рак. С други думи, има обратна връзка между концентрацията на витамин D и риска от рак на дебелото черво и ректума.

Данните показват, че за всеки 10 ng/ml намаление на витамин D в кръвта на човек има значително повишен риск от колоректален рак за този индивид. ( 12 )


Витамин D и рак на простатата
Втората най-честа причина за смъртни случаи, свързани с рака, при мъжете в Северна Америка е ракът на простатата. Лъчевата терапия е основното лечение и много от тях не реагират на този конвенционален метод. D3 е важен не само за балансиране на калциевия баланс в костите, но също така показва антипролиферативни ефекти върху раковите клетки в жлези като простатата. Използването на калцитриол както за инхибиране на растежа на раковите клетки на простатата, така и за тяхното прогресиране е потвърдено в множество проучвания. ( 11 )

Все още липсва пълно разбиране за това как витамин D спира рака, но показва обещаващи доказателства като полезна терапия за лечение на рак. Изследователите обаче знаят, че калцитриолът инхибира растежа на раковите клетки, стимулира апоптозата, ограничава антиапоптозните гени и техните пътища, които отчитат бързата пролиферация и експресия на раковите клетки на простатата.


Витамин D и рак на гърдата
Учените са открили, че пътищата на витамин D, използвани за лечение на клетки от рак на гърдата, водят до 100% спад в активността на раковите клетки след бърз 7-дневен инкубационен период. Тези in vitro проучвания предполагат, че D3 позволява способността на GcMAF да атакува и изкоренява човешки клетки от рак на гърдата.

Изследователите вярват, че взаимодействието между аминокиселините позволява на GcMAF рецепторите ефективно да се свързват и стимулират инвазията на макрофаги около раковите клетки. След това такива макрофаги са способни да „изяждат“ и елиминират раковите клетки на гърдата. ( 13 )

Други доказателства за алтернативна терапия на рак, използваща швейцарския протокол, подкрепят, че D3 и GcMAF може да са мощен дует, който премахва онкогена активатор на рака на гърдата, известен като Her-2 ( 7 ).


Здравословно излагане на слънце
Производството на витамин D3 зависи от адекватните количества излагане на тялото на слънце. Здравословните количества ултравиолетови лъчи предизвикват реакция на стрес в слоевете на кожата, която превръща молекулата, наречена 7-дехидрохолестерол, в активната D3 форма, която е лесно достъпна за тялото. Калцитриолът е активен витамин D, който действа повече като хормон, отколкото като витамин. Всъщност учените спорят, че калцитриолът е най-мощният хормон в човешкото тяло. Той е отговорен за активирането на повече от 1000 гена, което е приблизително 5% от човешкия геном ( 1 ).

В зависимост от изложената част от частите на тялото, цвета на кожата ви и силата на ултравиолетовите лъчи, продължителността на слънчевата светлина, която трябва да позволите на кожата ви да получи, е различна. В идеалния случай хората трябва да се стремят да получават 10 000 до 20 000 IU D3 от излагане на слънце, ако приемем, че 60% от тялото е изложено на слънце.

Преднамерено правете слънчеви бани не по-малко от 3 пъти седмично според следните препоръки въз основа на цвета на кожата ви.

Светла кожа = 15-20 минути дневно
Средна кожа = 25-30 минути дневно
Тъмна кожа = 40-45 минути дневно


Предотвратяването на канцерогенната активност в кожата ви преди и след излагане на слънце е жизненоважно. Използвайте овлажнители като кокосово масло, алое вера и екстракт от зелен чай, съдържащи антиоксиданти.


Препоръки за добавки
Помислете за добавяне на добавка D3 към ежедневния си режим, ако не можете да получите препоръчителното излагане на слънце. Добавката трябва да съдържа от 3 000 до 8 000 IU витамин D3.

Лекарите обикновено препоръчват доза от 1000 до 2000 IU витамин D3 за всеки 25кг телесно тегло. За да се предотврати и забави растежа на раковите клетки, предпочитаният диапазон за нивата на витамин D3 е между 70-100 ng/ml.


прегледана 9084 пъти / създадена на 13.09.2022