Защитна роля на K2VITAL Витамин K2 и Витамин Д3

Защитна роля на K2VITAL Витамин K2 и Витамин Д3

Установена е защитна роля на K2VITAL витамин K2 MK-7 и витамин D при индивиди с риск от калцификация на коронарната артерия

Сърдечно-съдови изследвания, представени от университетската болница Одензе в Дания на конгреса на Европейското кардиологично дружество, разкриват връзка между добавянето на витамин K2 MK-7 и D и развитието на калцификация на коронарната артерия (Coronary Artery Calcification CAC).

Това е силенa предпоставка за остър миокарден инфаркт, известен също като инфаркт и сърдечно-съдова смърт. Двойно сляпо, плацебо контролирано клинично изпитване е независимо проектирано и проведено от изследователската група, а целта на проучването на витамин K2 MK-7 на Kappa Bioscience (K2VITAL DELTA) е тестваната активна съставка.

Проучването заключава, че съставката заедно с витамин D3 може да помогне за забавяне на прогресията на CAC. Тези открития представляват вълнуваща възможност за разработчиците на хранителни добавки, както и за потребителите им, които искат да поддържат здравословното остаряване с ефикасни и подкрепени от науката съставки.

Острият инфаркт на миокарда е една от водещите причини за смърт в развитите страни, като разпространението му се доближава до три милиона души по света годишно.

Тези открития допълват нарастващия брой от доказателства, демонстриращи ползите от витамин K2 MK-7 за здравето на сърцето, но това е първото клинично изпитване, документиращо ефектите директно върху калциевите отлагания в коронарните артерии.

CAC, натрупването на калций в артериите, които доставят кръв към сърцето, е силен предиктор за остър миокарден инфаркт и сърдечно-съдова смърт. Проучването за декалцификация на аортната клапа – известно като проучването AVADEC – беше поръчано през 2018 г., за да изследва ефектите от добавянето на витамин К2 чрез количествено определяне на калциевите отлагания в аортната клапа, както и в коронарните артерии.

Анализ на подгрупа на проучването установи, че приемът на витамин K2 MK-7 (720 µg/ден) и D (25 µg/ден) в продължение на две години забавя прогресията на развитието на коронарна плака при индивиди с висок риск от CAC без предварителна идентификация исхемична болест на сърцето. Освен това, броят на „събитията“ – това е остър инфаркт на миокарда, коронарна реваскуларизация и смърт по всякаква причина е по-нисък в групата, получаваща добавки с витамин K2 MK-7 и D в сравнение с плацебо.

Тези важни резултати бяха представени от доктор Селма Хасифик Selma Hasific, PhD  на конференцията на Европейското дружество по кардиология – най-голямата кардиологична конвенция в света.

„Тези констатации добавят към нарастваща банка от доказателства, демонстриращи ползите от витамин K2 MK-7 за здравето на сърцето, но това е първото клинично изпитване, документиращо ефектите директно върху калциевите отлагания в коронарните артерии“, каза Тригве Бергеланд, вицепрезидент Science & Разработка на продукти, Kappa Bioscience.


„Ние сме развълнувани да бъдем в челните редици на такова основно изследване в областта на сърдечно-съдовата система и нашето решение K2VITAL да бъде в центъра на всичко това. От известно време се интересуваме от науката зад „Перфектната двойка“ – това е добавки с витамин K2 MK-7 в комбинация с витамин D. Положителните открития от изпитването AVADEC сигнализират за вълнуващ напредък в продължаващите ни усилия да разберем пълните ползи от тази комбинация от витамини,” продължи Бергеланд


прегледана 257 пъти / създадена на 08.10.2022