Хомоцистеин - високи нива и риск

Хомоцистеин - високи нива и риск

Никога не сте чували за хомоцистеин преди и се чудите какво води понякога до повишени нива на хомоцистеин?

Хомоцистеинът е специфичен вид аминокиселина, която се създава в тялото по време на метаболитни процеси, за зависимост от консумираната с храната. Той се произвежда в тялото като страничен продукт от метилирането , процесът на производство на основен протеин, наречен метионин. При здрави хора хомоцистеинът се трансформира в доброкачествен продукт, който поддържа нивата поддържани, но когато хомоцистеинът не се метаболизира правилно, той се натрупва в тялото и действа подобно на токсин. Това води  до нарастване на възпалението  и създава повече странични продукти, които причиняват промени в сърдечно-съдовата, неврологичната и ендокринната системи.

Високият хомоцистеин е често срещана причина за възпаление на артериите и следователно е свързан със сърдечни заболявания. ( 1 ) Сърдечните заболявания са водеща причина за смърт и някои изследвания предполагат, че около 15 процента от всички инфаркти и инсулти може да са свързани с високи нива на хомоцистеин. ( 2 ) Започвайки около 60-те години на миналия век, лекарите разкриха, че генетично наследените високи нива на хомоцистеин са причина за фатални сърдечни проблеми при определени деца и това насърчи изследователите да изследват връзките между повишения хомоцистеин и сърдечно-съдовите заболявания и при възрастни. ( 3 )

Нарушенията, които причиняват анормални нива на хомоцистеин, могат да допринесат и за широк спектър от други здравословни проблеми и симптоми - като намалено зрение, умора или депресия и скелетни аномалии при деца сред някои от най-често срещаните. Въпреки че не винаги е възможно да се овладеят анормалните нива на хомоцистеин, поради състоянието, което обикновено се причинява от генетично наследство, естествените начини за подпомагане на справянето със симптомите, които причинява, включват прием на противовъзпалителна диета, намаляване на стреса, добавки за намаляване на дефицитите и оставайки активни.

Какво е хомоцистеин?
Както бе споменато по-горе, хомоцистеинът е аминокиселина , която обикновено не е опасна или нездравословна, докато не се натрупа до високи нива. Хомоцистинурия е името на състоянието, което се характеризира с високи нива на хомоцистеин поради липса на ензимите, които нормално метаболизират хомоцистеина. Това метаболитно разстройство понякога се нарича ензимен дефект, който обикновено е генетичен и се предава от родителите на техните деца.

Нивата на хомоцистеин също се поддържат чрез наличието на определени витамини и производството на ензимни кофактори. Ето защо дефицитът на Витамин B12, Фолат В9 и Витамин B6 може да допринесе за проблеми с хомоцистеина.

Повишеният хомоцистеин се наблюдава както при деца, така и при възрастни. Децата с хомоцистинурия обикновено наследяват специфичен тип генетична MTHFR мутация , която пречи на нормалното производство на ензими и процес, наречен метилиране. ( 4 ) Децата могат да започнат да развиват симптоми в ранна възраст, въпреки че понякога възрастни с нездравословен начин на живот също са диагностицирани с високи нива на хомоцистеин за първи път.

Симптоми на високи нива на хомоцистеин
Симптомите на повишени нива на хомоцистеин могат да бъдат леки или тежки в зависимост от това кои видове ензими и хранителни вещества липсват на някого. Повечето бебета с хомоцистинурия обикновено се раждат нормални и здрави, докато симптомите не започнат да се появяват около 3-годишна възраст. Някои от най-ранните признаци на абнормни нива на хомоцистеин? Те могат да включват промени в зрението (поради дислокация на лещата) и постурални проблеми (поради скелетни аномалии и постепенно развитие на остеопороза ).

Много възрастни развиват висок хомоцистеин на по-късна възраст, повечето дори без да го знаят по това време. Въпреки че симптомите не винаги са налице, ето по-подробен списък с често срещани признаци или усложнения, причинени от висок хомоцистеин: ( 5 )

>По- висок риск от сърдечни проблеми, като коронарна артериална болест, инфаркти, инсулт, високо кръвно налягане и абнормни нива на холестерол — това се дължи на повишено възпаление, понякога поради спонтанно съсирване на кръвта, а също и поради запушване на основните артерии.


>По-голям риск от болестта на Алцхаймер , деменция и други когнитивни проблеми.

>При деца скелетни аномалии и аномалии в развитието - това може да включва извит гръбнак или изпъкнал гръден кош и гръдния кош.

>Удължени крайници — някои пациенти изглеждат много високи и слаби, а някои може също да имат много дълги, тънки, „подобни на паяк“ пръсти на краката и ръцете.

>Поведенчески проблеми, включително ADHD, аутизъм и други обучителни затруднения

>Мигрена и главоболие

>Психични аномалии - депресия, тревожност, биполярно разстройство и други психични проблеми са по-чести сред хората с висок хомоцистеин


>При тези, които страдат от висок хомоцистеин поради хранителни дефицити, също може да са възможни анемия , болки, забавено развитие и вродени дефекти
 

Храни, които да ядете и избягвате, за да поддържате нивата на хомоцистеин под контрол
 
Причини и рискови фактори за повишени нива на хомоцистеин
Една генетична причина за високи нива на хомоцистеин е раждането с MTHFR мутация. ( 6 )

Генна мутация на MTHFR може да промени начина, по който някои хора метаболизират и превръщат важни хранителни вещества от диетата си в активни витамини, минерали и протеини.
Смята се, че до 30 процента до 50 процента от всички хора може да носят генетична мутация на MTHFR и около 10 процента до 20 процента от населението може да има по-тежки мутации на MTHFR.
Гените MTHFR произвеждат ензими, които превръщат хомоцистеина в друга аминокиселина, наречена метионин. Колкото по-малко ензими се създават, толкова по-драматично е засегнато нечие здраве, тъй като това може значително да повиши хомоцистеина и следователно нивата на възпаление.
Някои хора с тези мутации произвеждат до 70 процента до 90 процента по-малко ензими, необходими за разграждането на хомоцистеин, отколкото тези без MTHFR мутации. Други изпитват много по-малко драстични спадове в нивата на ензимите, около 10% до 30%.


Друга причина, поради която нивата на хомоцистеин стават повишени при възрастни без генетични ензимни мутации е, че те страдат от хранителни дефицити, включително тези на фолат и витамини от група В (особено витамин В6 и витамин В12). Изследванията показват, че добавянето на тези хранителни вещества може да помогне за намаляване на риска от възпалителни сърдечни заболявания, когнитивен спад, депресия и други, тъй като помага за намаляване на количеството хомоцистеин в кръвта. ( 7 )

Освен това, че просто не яде достатъчно храни с тези хранителни вещества, какво излага някой на повишен риск от  дефицит на фолиева киселина  или твърде ниско съдържание на витамини B? Проучванията показват, че нивата на хомоцистеин са склонни да се покачват с възрастта, тютюнопушенето и употребата на определени лекарства, така че първата стъпка е да се съсредоточите върху грижата за себе си с напредването на възрастта и да ограничите употребата на вредни вещества. Мъжете също са склонни да имат по-високи нива.

Хората, които са по-склонни да изчерпят тези основни хранителни вещества, които са свързани с високи нива на хомоцистеин, включват:

>Бременни жени или кърмещи майки
>Алкохолици и наркомани
>Всеки с чернодробно заболяване
>Всеки на бъбречна диализа
>Хора с диабет, нарушения на щитовидната жлеза или хормонален дисбаланс
>Тези, които често използват диуретици или лаксативи

Всеки, който приема лекарства, които могат допълнително да изчерпят вече ниските нива на фолат или да попречат на метилирането. Те включват лекарства за диабет, лекарства за висок холестерол, антибиотици, противозачатъчни хапчета, антиконвулсанти (като фенитоин и карбамазепин), антиациди, НСПВС болкоуспокояващи и антидепресанти.


Естествени лечения за високи нива на хомоцистеин

1. Подобрете диетата си
Вашата диета може да окаже голямо влияние върху тежестта и честотата на симптомите, които изпитвате като страничен ефект от високите нива на хомоцистеин. Ако консумирате много животински продукти (особено видовете, които са конвенционално отгледани и не хранени с трева ) и преработени храни, е по-вероятно да имате висок хомоцистеин.

Ето диетични съвети за предпазване от усложнения с висок хомоцистеин (включително сърдечни заболявания, неврологични проблеми, хронична болка и разстройства на настроението).

Яжте предимно органични, непреработени храни

Високият хомоцистеин не само увеличава възпалението, но също така затруднява тялото да се детоксикира от натрупаните химикали, тежки метали и токсини. Тъй като преработените храни и тези, съдържащи пестициди, обикновено съдържат много синтетични химически съставки, е полезно да избягвате да ги ядете колкото е възможно повече.

Консумирайте повече фибри

Фибрите помагат за защита на артериите и сърцето ви, подобряват храносмилането, могат да помогнат за регулиране на апетита ви, намаляват преяждането и дори са свързани с по-здравословното когнитивно функциониране.

Вземете много антиоксиданти

Те включват витамин С от цитрусови плодове или листни зеленчуци, каротеноиди от ярко оцветени зеленчуци и витамин Е от неща като горски плодове. Пиенето на сок от пресни зеленчуци е чудесен начин да увеличите приема на антиоксиданти всеки ден.

Ограничете приема на алкохол и кофеин

Консумирайте алкохол само в много малки количества, приблизително едно до две питиета на ден или в идеалния случай по-малко. Кофеинът също е свързан с по-високия хомоцистеин, така че опитайте да намалите или елиминирате консумацията си.

Намалете приема на възпалителни храни

Избягвайте храни като глутен, добавена захар, консерванти, синтетични химикали, преработено месо, конвенционални млечни продукти, рафинирани растителни масла, трансмазнини и преработени/обогатени зърнени храни (които често включват синтетична фолиева киселина).

Увеличете приема на пробиотични храни

Пробиотичните храни са ферментирали и доставят „добри бактерии“, които помагат за контролиране на синдрома на пропускливите черва и възпалението. Консумирайте и други щадящи червата храни, включително костен бульон, органични зеленчуци и плодове, ленени семена и семена от чиа и пресни зеленчукови сокове.

Съсредоточете се върху консумацията само на здравословни мазнини
Здравословните мазнини включват кокосово масло или мляко, зехтин, месо,  риба, ядки, семена и авокадо.

Вземете повече естествен фолат, витамини от група В и цинк

2. Вземейте достатъчно фолат (витамин B9)

Много хора не получават достатъчно естествен фолат в диетите си, което може да допринесе не само за висок хомоцистеин, но и за проблеми като храносмилателни оплаквания, неврологичен спад, анемия, умора, кожни рани и дори вродени дефекти при бременни жени. ( 8 ) Изследванията показват, че чрез увеличаване на приема на естествен или активиран фолиева киселина (не е същото като фолиева киселина), можете да намалите риска от проблеми, свързани с високи нива на възпаление. Храните с високо съдържание на фолиева киселина включват боб, бобови растения, броколи, спанак и листни зеленчуци, месо от органи като черен дроб, древни зърна, домашни птици и авокадо.

Защо е най-добре да избягвате фолиевата киселина  и вместо това да си набавяте фолат по естествен начин? Фолиевата киселина е синтетичен витамин В, намиращ се в добавки и обогатени храни (като преработени зърнени храни или портокалов сок). Истинският фолат се метаболизира директно от тънките черва, но синтетичната фолиева киселина изисква помощта на специфичен ензим, наречен " дихидрофолат редуктаза ", който обикновено присъства в тялото само в малки количества.

Изчислено е, че около 35 процента от възрастните и 28 процента от всички деца в Съединените щати използват добавки, съдържащи фолиева киселина. Неметаболизираната фолиева киселина може да остане в кръвта и да допринесе за определени здравословни проблеми, вероятно включително рак. ( 9 ) От друга страна, изглежда, че яденето на балансирана диета с много зеленчуци и растителни храни може да има обратния ефект - предлага защита от неща като сърдечни заболявания и  депресия .

3.Приемайте повече витамин B6 и витамин B12

Много пациенти с висок хомоцистеин изпитват подобрение на симптомите, когато консумират повече витамини от група В, особено витамин В6 и В12. Те помагат за увеличаване на метаболитните функции, включително метилирането, и могат да намалят симптомите, като когнитивна дисфункция и умора.

Витамин B6 и витамин B12 са полезни  за тялото по много начини, включително подпомагане на усвояването на хранителните вещества, разхода на енергия и мозъчната функция. ( 10 ) Фолиевата киселина също така помага на витамин B12 да се усвои правилно, така че някои експерти препоръчват да се консумират тези две хранителни вещества заедно.

Кои храни ви помагат да консумирате повече витамини от група В? Съсредоточете се върху яденето на достатъчно качествени протеинови храни, домашни птици, отглеждани на пасища, месо от органи, ядки, боб, хранителна мая и сурови/ферментирали млечни продукти. Същите тези източници също доставят цинк и други аминокиселини, които допълнително подпомагат метилирането.

4. Защитете сърцето си

Хората с метаболитни нарушения, които засягат нивата на хомоцистеин и допринасят за възпаление плюс образуване на плаки, са изложени на повишен риск от развитие на коронарна болест на сърцето (наричана още атеросклероза) и други заболявания. Поради това е изключително важно да се смекчат други рискови фактори за сърдечни заболявания, включително тютюнопушене, затлъстяване, заседнал начин на живот, диабет и лоша диета, която увеличава възпалението. Съсредоточете се върху здравословна диета, особено такава с много храни с високо съдържание на фибри, редовни упражнения и поддържане на теглото ви в здравословен диапазон.

Ако имате висок хомоцистеин и повишен риск от сърдечни проблеми, също е полезно да консумирате  добавки, които могат да помогнат за подобряване на кръвния поток, холестерола и кръвното налягане. Те включват магнезий, омега-3 мастни киселини, коензим Q10, каротеноиди и други антиоксиданти, селен и витамини C, D и E.

5. Спортувайте редовно до по-зряла възраст

Редовните упражнения помагат за смекчаване на проблемите, причинени от високия хомоцистеин, като подобряват имунната функция, хормоналния баланс, нивата на стрес, качеството на съня, контрола на телесното тегло и възпалението. Намерете форма на упражнение, която ви харесва и можете да се придържате към нея, независимо дали е вдигане на тежести, танци, йога, бягане, колоездене или плуване.

6. Почивайте си достатъчно и управлявайте стреса

Същите здравословни условия и навици в начина на живот, които повишават нивата на хомоцистеин, също могат да причинят повишена тревожност, безсъние, умора и депресия. Една от причините това да е вярно се дължи на ефектите, които ензимните дефекти и дефицитите на хранителни вещества имат върху  нивата на невротрансмитери и хормони - като серотонин, тестостерон и естроген. Тези хормони управляват неща като сън, сексуално влечение, мотивация и нива на енергия. Всички тези проблеми също се влошават от голямото количество ежедневен стрес.

Съветите за справяне с тези състояния, свързани с настроението, включват:

Редовно практикуване на естествени средства за облекчаване на стреса , включително упражнения, медитация, водене на дневник, прекарване на време навън, връщане или доброволчество, молитва и т.н.
Използване на етерични масла при тревожност или стрес , включително лавандула, лайка, здравец, градински чай и роза.
Премахване на употребата на наркотици за развлечение и намаляване на приема на алкохол, които могат да влошат симптомите, като пречат на метилирането.
Подобрете качеството на съня (стремете се към седем до девет часа на нощ) чрез практикуване на релаксираща рутина преди лягане, стоене настрана от електронни устройства, четене на нещо успокояващо и правене на спалнята ви тъмна и прохладна.
Предпазни мерки при лечение на абнормни нива на хомоцистеин
Високият хомоцистеин не винаги е лесен за откриване, така че следете прегледите при лекар и поискайте специално изследване, ако подозирате проблем.

Чудите се колко висок хомоцистеин се диагностицира?

От 2008 г. почти всеки щат в САЩ е задължен да изследва новородените за абнормни нива на хомоцистеин, като се има предвид фактът, че ранните диагнози и лечението могат да окажат огромно влияние върху смекчаването на дългосрочните ефекти. ( 11 ) При възрастни тестовете за хомоцистеин обикновено се извършват чрез кръвни тестове. Понякога се извършват и тестове на кожни клетки или ензимни и чернодробни функционални тестове, за да се оцени способността на пациента да метаболизира правилно хомоцистеина. Когато се подозират мутации на MTHFR, лекарят може също да използва генетичен тест в допълнение към наблюдението на физически и психически симптоми.


прегледана 11239 пъти / създадена на 08.10.2022