Дефицит на микроминерали – 9 факта, които трябва да знаете

Дефицит на микроминерали – 9 факта, които трябва да знаете

  Освен ако не сте здравен експерт, може да не знаете много за съдържанието на минерали в храните, които ядете, или ефектите от дефицита на микроминерали. Това, че микроелементите са необходими само в малки количества, не означава, че не са критични за здравето. Тук сме събрали 9 факта, които трябва да знаете.

1. Тялото не може да произвежда микроелементи.
Микроелементите са основни хранителни вещества точно като макроминералите (помислете: калций и магнезий) и тялото не може да ги произвежда само. Те трябва да идват от храна или напитки, в идеалния случай вода. Това, че е от съществено значение, означава също, че дефицитът на микроминерали ще причини здравословни проблеми. От друга страна, ако коригираме дефицита, здравословните проблеми често могат да бъдат профилактирани.


2. Храната съдържа микроелементи само ако микроелементи присъстват в почвата.
Ето някои лоши новини, дори ако смятате, че се храните добре: храната не може да съдържа минерали, които са изчерпани от почвата. Въпреки че здравословното хранене е добро начало, проблемът е, че нашите почви са изтощени поради съвременните земеделски практики, които се фокусират върху производството, а не върху храненето. Всички сме чували, че получаваме това, за което плащаме. Фермерите получават заплащане за килограми, които произвеждат, но не и за това колко богати на минерали са техните зеленчуци. Органичния тор е най-разпространения тор, но замества само три основни минерала: азот, фосфор и калий. Тези макро минерали драстично увеличават добивите на реколтата, но светът е свидетел на постоянно и драматично намаляване на хранителната стойност на храните, които ядем през последните 40 години.

Обработката, като белене, извличане, термична обработка и ранна реколта за съхранение и транспортиране, допълнително намалява хранителните вещества в храните. Не можете да отидете в магазин за хранителни стоки и да видите колко хром има в броколите или съдържанието на желязо в една връзка спанак.

3. Земният воден цикъл измива минералите от почвата.
Илюстрация, показваща кръговрата на водата на Земята, започвайки с валежи в планините, отмивайки хранителни вещества надолу по течението, завършвайки в моретата и изпарявайки се обратно нагоре.  Този цикъл води до следи от минерален дефицит при хората, тъй като минералите непрекъснато се измиват в моретата и не се намират в храната чрез почвата

Водният цикъл започва с падане на чиста вода под формата на дъжд и сняг. Чистата вода е универсалният разтворител и жадува да поеме минерали от планини, скали и почва. Растенията поемат минерали от почвата и докато се разлагат, отделят минерали във водата. Освен това, докато зеленчуците се култивират и прибират, те вземат минералите, които са абсорбирали от почвата. По този начин минералите непрекъснато се изчерпват от почвата.

4. Добри новини: Следи от минерали попадат в моретата.
Тъй като почвите са се изтощили, океаните са се обогатили - снимка на тропическа планина с изглед към морето.  Дефицитът на микроминерали е често срещан в тропически климат, където почвата постоянно се измива в морето.
Тъй като почвите са се изтощили, океаните са се обогатили.

Сега е време за някои добри новини: тъй като почвата се изчерпва, моретата се обогатяват. Докато водата се изпарява от моретата, тя се изпарява като чиста вода и оставя минералите след себе си. Едно невероятно хранилище на минерали е Голямото солено езеро в Юта. Голямото солено езеро получава вода и минерали от планините Uinta, Wasatch, Sawtooth, целия район на Големия басейн и няма изход. Тъй като водата се изпарява, тя оставя минералите след себе си. Това вътрешно море е между шест до десет пъти по-концентрирано от морската вода.


5. Забавен факт: телесните течности са огледални на земните.
Основните течности на Земята и основните течности в тялото са много сходни по минерален баланс. Д-р Форест Нилсън от Министерството на земеделието на САЩ обясни, че колкото по-вероятно е човек да открие минерал в морската вода, толкова по-вероятно е минералът да е безопасен и важен за човешкото здраве. Животът винаги е бил тясно свързан с моретата. Водата тече само надолу и носи със себе си жизненоважни хранителни вещества . Въпреки че почвите по света са изтощени, моретата са почти перфектен източник на минерали и микроелементи.


Океаните и Голямото солено езеро са наричани шведска маса за минерали и микроминерали.

6. Помислете за тази древна мъдрост...
Пренаселен град през нощта, илюстриращ как хората са се размножили, но не са възстановили запасите на Земята, което води до дефицит на минерали и микроминерали.

Замисляли ли сте се как в Библията Господ заповядва на Адам и Ева да се размножават и да напълнят Земята? Сега хората са свършили доста добра работа с размножаването, но са свършили лоша работа с пренаселването на Земята. Една последица от небрежното стопанисване на Земята са болести, някои причинени от недостиг на следи от минерали.


7. Следите от минерали изпълняват много функции.
Някои действат като антиоксиданти като мед, селен , манган и цинк, предпазвайки тялото от дълготрайни увреждания. Те също са отговорни за поддържането на вашата кръвоносна система и са необходими за здравословния растеж на някои хормони. Микроелементите също така осигуряват правилното развитие на неврологичните функции и ензимите в цялото тяло.

8. Ето микроелементите, признати за основни от FDA (Администрацията по храните и лекарствата на САЩ):


Желязо : полезно е за образуването на червени кръвни клетки и растежа на мускулите и може да се намери в червено месо, птици, риба и морски дарове и тъмни листни зеленчуци.
Хром : помага за контролиране на нивата на глюкозата и метаболитните функции. Една добре балансирана диета с правилното количество зеленчуци, плодове, месо, птици и зърнени храни ще гарантира, че тялото ви има необходимото количество хром.
Мед: е част от много от ензимите на тялото ви, които контролират производството на енергия, метаболизма и производството на хемоглобин. Може да се намери в органични меса, миди, пълнозърнести зърнени храни, ядки и семена.
Йод : важна част от хормоните на щитовидната жлеза, йодът може да помогне за контрол на теглото, умствено развитие и растеж на мозъка. Най-често се среща в яйца, птиче месо, зърнени храни и млечни продукти.
Манган: метаболизъм на въглехидрати, протеини и холестерол, образуване на хрущяли и кости, заздравяване на рани.
Молибден: производство на ензими.
Фосфор: киселинно-базов баланс, образуване на кости, производство и съхранение на енергия, активиране на хормони.
Селен: антиоксидант, имунна функция, възпроизводство, функция на щитовидната жлеза.


И като бонус, ето два допълнителни микроелемента, които все  още  не са определени от FDA като основни, но са претенденти за списъка.

Топ претенденти за добавяне към списъка:

Бор : важен за здравословното здраве на костите, мозъчната функция и имунния отговор.
Литий: Считан за успокояващ минерал и важен за психичното здраве.

9. Често срещани симптоми на дефицит на микроминерали.
Някои от най-очевидните признаци на дефицит на микроминерали са анемия, умора или неправилен сърдечен ритъм. Лошото храносмилане и апетит, както и хроничната умора и мозъчната мъгла също могат да бъдат признаци, че тялото ви няма микроелементи като йод .

Обръщането на по-голямо внимание на това, което ядете и допълването на диетата ви с микроелементи  от естествен източник, е един от най-добрите начини да видите бързо подобрение.


прегледана 8571 пъти / създадена на 18.01.2023