Симптоми и странични ефекти на минерален дефицит

Симптоми и странични ефекти на минерален дефицит

 Когато ви липсва определено хранително вещество или минерал в диетата ви, това може да доведе до минерален дефицит. Дефицитът на минерали може да доведе до много здравословни проблеми и в крайна сметка до тежки последици. Най-малко половината от децата по света страдат от дефицит на един или повече микроелементи, като повече от два милиарда души са засегнати в световен мащаб.

Дефицитите на минерали като цинк, желязо и калций са едни от най-често срещаните видове. Като знаете как да забележите симптомите и страничните ефекти на различни минерални дефицити, можете проактивно да следите диетата си и да увеличите приема на определени храни или добавки, ако е необходимо.

20 минерални дефицита и странични ефекти от:
Магнезий
Калций
Желязо
Калий
Натрий
Фосфор
Сяра
Селен
Хлор
Цинк
Манган
Мед
Никел
Хром
Германий
Ванадий
Молибден
Литий
Силиций
Йод


Витамини, минерали и тялото

Телата ни са проектирани да работят с естествените елементи, намиращи се в нашата храна. Растенията създават витамини и извличат минерали от почвата, за да изпълняват специфични функции, като защита от болести или производство на енергия. След това пренасочваме тези хранителни вещества, след като ги консумираме.

Минералите са интересен случай. Те са неорганични елементи, открити в земната кора, но те често трябва да се комбинират с органични молекули, за да станат използваеми от човешкото тяло. Много от тях са токсични във формите, открити в почвата, но са абсолютно необходими във формите, създадени за нас от природата, за да оцелеем.

Нашата съвременна диета включва много минерали, но много от тях липсват, тъй като обработката, високата температура и окисляването унищожават това, от което тялото ни се нуждае. Освен това съвременните земеделски практики лишават почвата от минерали чрез прекомерна употреба и пестициди, които убиват полезните микроби.


Ние обогатяваме храните, но много от тези обогатени храни съдържат синтетични форми, а не органичните съединения, които телата ни разпознават от храната. Най-добрият начин да си набавим минералите, от които се нуждаем, е да се върнем към растителните храни, които са били отгледани от богата почва.

Симптоми и странични ефекти на 20 минерални дефицита
здравословни храни, съдържащи магнезий|симптоми и странични ефекти от недостиг на минерали


Магнезий
Магнезият е един от най-важните минерали в тялото. Той насърчава усвояването и метаболизирането на други минерали, включително натрий, калий, фосфор и калций. Това означава, че магнезият е от решаващо значение за правилната хидратация, киселинно-алкалния баланс и мускулните контракции, включително сърцето.


Магнезият участва в създаването на ензими, които контролират метаболизма на въглехидратите и аминокиселините. Също така е важен за растежа на костите и дори помага за усвояването на витамин С и витамините от В комплекс.

Симптоми на дефицит:
Възбудимост или раздразнителност
замаяност
Крампи
Мускулна слабост
Умора
депресия
треперене
Калцификация на тъканите
Храни с високо съдържание на магнезий :
Спанак, семена (като тиквени и тиква), боб от лима, кафяв ориз, бадеми и черен шоколад.

Калций
Калцият е най-разпространеният минерал в тялото, повечето от който се намира в костите и зъбите. Калцият прави много повече от осигуряването на здрави кости и здрави зъби. Той също така регулира сърдечния ритъм, контролира киселинно-алкалния баланс на кръвта, участва в съсирването на кръвта, подпомага функцията на невротрансмитерите, помага за изграждането на мускули и играе роля в създаването на някои хормони.

Симптоми на дефицит :
Артрит
Мускулна или костна болка, особено в гърба и врата
Чупливи нокти
депресия
Високо кръвно налягане
Изтръпване
Камъни в бъбреците
Крампи
спазми
нервност
Кариес
остеопороза
Храни с високо съдържание на калций :
Семена като чиа, мак и сусам. Бадеми, листни зеленчуци, ревен и соеви зърна или тофу.

Желязо
Желязото е жизненоважно за движението на кислород в тялото чрез кръвния поток. Желязото представлява много важната, пренасяща кислород част от протеина хемоглобин, но също така е ключов елемент от други протеини, главно ензими, които подпомагат храносмилането и помагат заедно с други телесни функции. Дефицитът на желязо е най-често срещаният дефицит в света.

Симптоми на дефицит:
Умора
Слабост
анемия
объркване
замаяност
Сърцебиене
Мъглив спомен
Понижена имунна функция
Възпален език
Яденето на лед
Храни, които са богати на желязо:
Листни зеленчуци, нарязан грах, стафиди, сушени кайсии, боб и


Калий
Калият е основен минерал, намиращ се във всяка клетка на тялото. Като електролит, калият е жизненоважен за водния баланс, правилната хидратация и контролираното кръвно налягане. Калият също участва в мускулната и нервната функция, играе роля в метаболизма и помага за преноса на кислород към мозъка.

Симптоми на дефицит :
Мускулна слабост
Спазми и крампи
Мускулни болки и скованост
Сърцебиене
замаяност
Припадък
Коремна болка и подуване
Изтръпване или парализа
Когнитивно увреждане
Умора
Храни с високо съдържание на калий:
Банани, папая, манго, червени картофи и сладки картофи, гъби, авокадо.

Натрий
Натрият работи с калия за регулиране на водния баланс и изравняване на киселинно-алкалните свойства на кръвта. Освен това се намира във всяка клетка на тялото. Натрият преобладава в съвременните ни диети и обикновено се прекалява с консумацията, тъй като залагаме на повече преработени храни, които използват форми на натрий като консерванти и ароматизатори.

Твърде много натрий води до високо кръвно налягане и други проблеми, но има обстоятелства, при които някой може да изпита дефицит. Продължителната диета с ниско съдържание на натрий, употребата на диуретици или прекомерното изпотяване могат да доведат до дефицит.

Симптоми на дефицит :

Отслабване
Мускулна слабост
Умора
Дезориентация
Крампи
Главоболие
Гадене или повръщане
Сърцебиене
Гърчове


Фосфор
Фосфорът е вторият най-разпространен минерал в тялото и подобно на калия и натрия се намира във всяка клетка. Фосфорът трябва да бъде балансиран с калция, за да бъде напълно ефективен всеки от тях. Фосфорът играе роля в почти всяка химическа реакция в тялото, включително метаболизма, производството на енергия, мускулните контракции, клетъчното делене и използването на витамини от група В.

Симптоми на дефицит :
Слаби кости или зъби
Болка или скованост в ставите
Умора
Отслабване
По-малко апетит
Косопад
Изтръпване
Анемия
Храните с високо съдържание на фосфор включват:
Оризови трици, ядки и семена, пшеничен зародиш, овесени трици, броколи, аспержи, карфиол и сушени плодове.

Сяра
Сярата се намира във всяка жива клетка, макар и в много по-ниски концентрации от предишните минерали. Това обаче не прави сярата по-малко важна, тъй като тя е основен компонент на много протеини. Влиза в състава на ензими, съединителна тъкан, стави, кожа, коса, нокти и др. Сярата също играе роля в регулирането на инсулина, въглехидратния метаболизъм и клетъчното дишане.

Симптоми на дефицит :
Акне, екзема или сърбеж по кожата или скалпа
Чуплива коса или нокти
Главоболие
Стомашно-чревни проблеми
Депресия
Конвулсии
Загуба на паметта
Бавно заздравяване
Възпалено гърло
Сенна хрема
Понижена имунна функция
Храни с високо съдържание на сяра:
Едамаме, грах, спанак, броколи, горчица, карфиол, бамбукови издънки, зеле, къдраво зеле, авокадо, киви и банани.

Селен
Селенът е минерал, който действа като антиоксидант, предпазвайки тялото от увреждащите свободни радикали. Селенът помага за предотвратяване на преждевременно стареене, рак, артериосклероза, цироза, артрит и инсулт. Той запазва еластичността на тъканите, която може да бъде загубена с напредване на възрастта. Дефицитът е рядък.

Симптоми на дефицит :
Умора
Намалена функция на щитовидната жлеза
Умствено увреждане
Репродуктивни нарушения
Старчески петна
Катаракта
Чернодробна цироза
Понижена имунна функция
Храни с високо съдържание на селен:
Бразилски орехи, тофу, пълнозърнеста паста и гъби шийтаке

Хлор
Минералът хлор не трябва да се бърка с токсичния жълт газ, използван за обработка на водата. Хлорът под формата на хлорид, открит в солта, е основен електролит. Хлорът работи с калий и натрий, за да контролира налягането и водния баланс в кръвта.

Той също така помага за регулиране на pH, киселинно-алкални свойства в тялото. Хлорът също се използва от тялото за създаване на стомашна киселина, необходима за храносмилането. Обилното изпотяване, диария и повръщане могат да доведат до дефицити.

Симптоми на дефицит :
Мускулна слабост и крампи
Умора или апатия
Дехидратация
Загуба на апетит
Гадене
здравословни храни, съдържащи цинк, ядки и семена минерален дефицит


Цинк
Цинкът е микроелемент, намиращ се в тялото в доста големи количества. Цинкът защитава имунната система, бори се с болестите, предпазва зрението и играе роля в мъжкото сексуално желание.


Симптоми на дефицит :
Загуба на апетит
Акне
Косопад
анорексия
Миризми на тялото
Умора
Загуба на вкус или мирис
Екзема
Чупливи нокти или бели петна
Нарушено заздравяване
Загуба на паметта или когнитивно увреждане
Диария
Храна с високо съдържание на цинк:
Бобови растения, ядки и семена, пълнозърнести храни и черен шоколад.

Манган
Манганът е част от много ензими и стимулира или активира много други ензими. Той също така действа като антиоксидант за защита срещу клетъчното стареене. Той играе роля в много от химичните процеси в тялото, като помага за храносмилането на аминокиселини и протеини .

Симптоми на дефицит :
Болки в ставите
Артрит
Загуба на слуха или шум в ушите
Безплодие
Загуба на сексуално влечение
замаяност
Храни с високо съдържание на манган:
Сушени кайсии, ананас, спанак, пшеничен зародиш, нахут и киноа.

Мед
Медта е жизненоважен антиоксидант, защитаващ мастните киселини като тези, открити в клетъчните мембрани. Медта е важна за поддържането на цвета на косата, за растежа и развитието, за подпомагане на образуването на червени кръвни клетки и за използването на желязо.


Симптоми на дефицит:

Косопад, чуплива коса или сива/бела коса
Артрит
депресия
диария
Висок холестерол
Нарушена функция на щитовидната жлеза
Нервни кърлежи
Чернодробна цироза
Разширени вени
Храни с високо съдържание на мед:
Гъби шийтаке, тофу, сусамово семе, сладки картофи, кашу и черен шоколад


Никел
Никелът е микроелемент, необходим само в малки количества. Никелът активира или инхибира определени ензими и участва в производството на няколко хормона. Никелът може да действа като стабилизатор за ДНК и РНК. Недостатъците са редки.

Симптоми на дефицит:
Анемия
Забавен пубертет
Кожни проблеми
Бавен растеж
Намалена абсорбция на цинк
Хром
Хромът е важен минерал в метаболизма на въглехидратите, активирането на ензимите и синтеза на мастни киселини. Той също така повишава ефективността на инсулина.

Симптоми на дефицит:
Нарушен глюкозен толеранс
Отслабване
объркване
Увреждане на нервите
Висок холестерол
Диабет
Промени в настроението
Умора
Безплодие
Храни с високо съдържание на хром: бирена мая, грозде, сладки картофи, броколи, овесени ядки и зелен фасул.

Германий
Германият регулира усвояването на кислород в клетките, действа като антиоксидант, подобрява имунната функция и инициира електрическа активност. Малки количества от микроелемента могат да бъдат намерени в храни като чесън, алое и женшен. Смята се, че органичният германий помага за защитата на здравите клетки.

Симптоми на дефицит:
Ниски нива на енергия и умора
Артрит
астма
Понижена имунна функция
Рак


Ванадий
Ванадият предотвратява образуването на холестерол в кръвоносните съдове на мозъка, повишава ефективността на инсулина, насърчава здравословното клетъчно делене, намалява производството на холестерол и подпомага сърдечните контракции. Основните хранителни източници на ванадий са черен пипер, гъби, семена от копър, магданоз, соя, царевица, маслини и зехтин. Копър, репички, боб, растителни масла и пълнозърнести храни също са добри източници на ванадий.

Симптоми на дефицит:
Сърдечно-съдови заболявания
Диабет
Висок холестерол
Камъни в бъбреците
Качване на тегло
Безплодие
Хипогликемия


Молибден
Молибденът е основен минерал, но нуждите му са много малки. Недостатъците са редки поради тази причина, но могат да възникнат понякога по време на специфични медицински лечения или при диети с високо преработени храни. Молибденът е необходим за азотния метаболизъм, производството на урина, активирането на ензимите и растежа на костите.

Симптоми на дефицит:
подагра
Качване на тегло
Болест на венците или проблеми с венците и устата
анемия
Акне
паразити
Алергии


Литий
Литият е важен в борбата с депресията. Той е токсичен в големи дози, но от съществено значение в следи. Действията на лития в тялото не са напълно ясни, но се смята, че стабилизира серотонина, намалява възпалението, укрепва имунната функция и увеличава производството на бели кръвни клетки.

Симптоми на дефицит:
Депресия
Промени в настроението
Безплодие


Силиций
Силицият се използва от тялото за създаване на здрави кости и съединителна тъкан, включително коса, кожа, нокти и стави. Силицият подпомага нервната функция и синтеза на витамин B1. В човешкото тяло можете да намерите високи концентрации на силиций в съединителната тъкан и главните кръвоносни съдове.

Доказателствата сочат, че силицият играе съществена роля в образуването на колаген . Колагенът е от решаващо значение за здрава кожа, кости, коса и нокти. Смята се, че силицият помага за образуването на колагеновата мрежа, подобрявайки еластичността и здравината на кожата.


Симптоми на дефицит:
Депресия
Бавен растеж
Лошо качество на косата и ноктите
Остеопороза
Артериосклероза

Йод
Йодът е микроелемент, който се среща естествено в някои храни и се предлага като хранителна добавка. Йодът се използва при производството на хормони от щитовидната жлеза. Тези видове хормони контролират метаболизма на тялото, както и други важни функции. Здравото тяло съдържа приблизително 15-20 mg йод , като по-голямата част се съхранява в щитовидната жлеза.
 

Симптоми на дефицит:
Гуша
Бавен растеж
Понижен коефициент на интелигентност
Неочаквано наддаване на тегло
Слабост и умора
Косопад
Суха и лющеща се кожа
Храните с високо съдържание на йод са:
Водорасли, боровинки, ягоди и хималийска сол

Вашето тяло се нуждае от специфични минерали, за да функционира правилно. Когато тялото ви не получава тези минерали, това може да доведе до минерален дефицит. Недостигът на минерали се случва бавно с течение на времето и в крайна сметка може да доведе до сериозни здравословни проблеми.


Въпреки че е възможно да получите всички необходими минерали и хранителни вещества от вашата диета, стандартната диета може да бъде с ниско съдържание на няколко много важни минерала. Въпреки че е най-добре да си набавяте витамини и минерали от цели хранителни източници, добавките могат да ви помогнат да постигнете препоръчителния си прием, без да се налага да се притеснявате за числата. Следвайки диета с много зеленчуци, плодове и цели храни, вие си давате най-добрата възможност да  се чувствате невероятно.


прегледана 9671 пъти / създадена на 18.01.2023