Берберин като една от алтернативите на метформин

Берберин като една от алтернативите на метформин

Берберинът е една от алтернативите на метформина.


Случаите на инсулинова резистентност, затлъстяване и други метаболитни нарушения са достигнали огромни размери в индустриализираните нации. Понастоящем едно от най-популярните лекарства за понижаване на глюкозата, отпускани с рецепта, е метформин. Това лекарство идва с потенциални странични ефекти, някои от които са много сериозни (1). В тази статия ще говорим за алтернативи на метформин, особено за берберин и ще видим как той действа като алтернатива на метформин. Ще говорим за ползите за здравето на берберина и какво всъщност прави като естествена алтернатива на метформина.


Какво е берберин и откъде идва?
Берберинът е съединение на растителна основа, което си е спечелило репутацията на естествена алтернатива на метформин. Това е така, защото може да помогне на тялото да намали нивата на кръвната захар по много начини с относително малко странични ефекти.

Тук ще разгледаме редица ползи за здравето на берберин и ще видим къде се натрупва по отношение на способността му да понижава кръвната захар, да подобрява метаболизма и да изпълнява други полезни функции в различни системи на тялото. Прочетохме планини от научни изследвания и събрахме най-важната полезна здравна информация, така че да не ви се налага.

Алтернатива на метформин: Дефиницията на берберин
Берберинът е фитонутриент и алкалоидно съединение, намиращо се в няколко различни растения, включително златен тюлен, европейски берберис, фелодендрон, коптис, Орегонско грозде и дървесна куркума (2).

Общностите на китайската медицина и аюрведа са били наясно с ползите от берберин от древни времена, включително уникалната му способност да понижава нивата на кръвната захар. Традиционно се използва за лечение на възпаления, инфекции, паразити, заздравяване на рани, кожни и стомашни язви, лошо храносмилане, хемороиди и диария в много географски региони на света. Широко разпространеният диабет е сравнително нов проблем за здравето в историята, така че лечителите от миналото не са обръщали много внимание на неговото управление през древността. (3) (4)

Колко точно берберинът е естествена алтернатива на метформин?
Може ли берберинът да ви помогне да отслабнете?
Берберинът понижава кръвната захар и подобрява инсулиновата чувствителност
Берберинът понижава кръвната глюкоза толкова, колкото обикновените лекарства, използвани за тази цел. Ето защо това е една от алтернативите на метформина.

Подпомага производството на инсулин в панкреаса
През 2012 г. проучване отбелязва способността на берберина да намалява глюкозата и инсулина в кръвта на хора и животни и да засилва чувствителността към инсулин в цялото тяло. (4)

Изследователите обясняват един от механизмите зад тези ползи като регулирането и възстановяването на островните клетки на панкреаса. Островчетата са група от специализирани клетки в панкреаса, които произвеждат няколко хормона. Един от най-важните хормони е инсулинът, който позволява на многотелесните ви клетки да абсорбират глюкоза от циркулиращата кръв и да я използват за клетъчна енергия.

„Тези резултати показват, че берберинът може да има двупосочна регулация в островчетата на панкреаса. При типичен диабет тип 2 със забележима инсулинова резистентност, берберинът понижава нивата на инсулин в кръвта чрез повишаване на инсулиновата клетъчна чувствителност. Въпреки това, при диабет тип 1 или късния стадий на диабет тип 2, характеризиращ се с лоша функция на β-клетките, берберинът е успял да увеличи секрецията на инсулин чрез възстановяване на разрушени или изтощени островчета, което може да е свързано с неговите антиоксидантни и антилипидни пероксидни свойства. ”

Активира ензима "Master Switch".
Един важен глюкозопонижаващ талант на берберин е способността да активира сигналния път на аденозин монофосфат-активирана протеин киназа (AMPK). AMPK е ензим, произвеждан в мозъка и си е спечелил прозвището „метаболитен главен превключвател“, защото играе важна роля в поетапния модел на енергиен метаболизъм на нашето тяло. Дефектите в сигналния път на този ензим могат да доведат до затлъстяване и други метаболитни проблеми в тялото. Известно е, че берберинът помага за активирането на AMPK, което от своя страна ще помогне на тялото да регулира метаболизма на глюкозата и мазнините в храната. (5)

Стимулира ензимите, които разграждат глюкозата
През 2014 г. проучване се опита да определи дали активирането на AMPK е единственият механизъм, чрез който берберинът може да понижи нивата на кръвната захар и изненадващо установи, че не е така. Те първо блокират химически пътя на активиране на AMPK и резултатите показват, че дори когато AMPK е блокиран, берберинът все още понижава нивата на кръвната захар. Освен това метформинът има същия ефект върху кръвната захар. Авторите заключават, че берберинът и метформинът не само активират AMPK пътя, но също така насърчават метаболизма на глюкозата чрез стимулиране на гликолизата, което е разграждането на глюкозата от ензими в тялото. (6) Това е само една от причините да смятаме берберина за естествена алтернатива на метформина. Със способността си да понижава кръвната захар и да подобрява инсулиновата чувствителност, той е една от най-популярните алтернативи на метформин.

Намалява разграждането на определени въглехидрати и нишестета
Берберинът също така може да работи срещу диабет, защото действа по същия начин като алфа-глюкозидазния инхибитор и алфа-амилазния инхибитор (напр. миглитол и акарбоза). Това са лекарства, които предотвратяват смилането на въглехидратите и намаляват въздействието на хранителните въглехидрати върху нивата на кръвната захар (7) (8). По-конкретно, те инхибират ензимите, които разграждат захарите и нишестетата (т.е. глюкозата). Естествените форми на тези лекарства съществуват в растенията и включват куркумин и берберин. (9) Така че, ако търсите алтернативи на метфоримин, можете да помислите за естествени източници и да говорите с вашия лекар , за да видите дали берберинът може да бъде една от най-добрите алтернативи на метформин за вас.

Тези съединения също намаляват транспортирането на глюкоза в тялото, тъй като след приема на редовно хранене, храната се смила в устата и стомаха и се транспортира през чревния епителен слой в кръвния поток. Тези съединения действат върху слоя клетки, които улесняват усвояването на храната в червата.

Предотвратява черния дроб да създава твърде много глюкоза
Черният дроб е основното място в тялото за производство и съхранение на глюкоза. Тази функция е ключова по време на гладуване (между храненията) и гладуване. Установено е също, че берберинът инхибира глюконеогенезата или производството на глюкоза, което се извършва в черния дроб. (10)

Как бербереин, като алтернатива на метформин, подпомага метаболизма
Същите механизми, които позволяват на берберина да контролира нивата на кръвната захар и клетъчната инсулинова чувствителност, също му позволяват да бъде добър за цялостния метаболизъм на въглехидратите и мазнините.

Ако сте чели тази статия от самото начало, ще знаете, че берберинът инхибира производството на глюкоза в черния дроб и храносмилането на глюкозата в корема. Той активира ензима AMPK, който регулира метаболизма на мазнините и захарта. Той също така възстановява и поддържа островните клетки, клъстерите от клетки в панкреаса, които произвеждат инсулин.

Може да насърчи загуба на тегло
В едно проучване затлъстели хора приемат 500 mg берберин три пъти на ден в продължение на 12 седмици. Съобщава се, че участниците в проучването са загубили средно пет килограма (2,3 кг). Установено е също, че те са загубили повече холестерол и триглицериди, отколкото биха имали чрез други традиционни методи за отслабване. (11)

Друго проучване на хора с метаболитен синдром води до по-голяма загуба на тегло за същия период от време. За три месеца техните индекси на телесна маса (ИТМ) спаднаха от средно 31,5 на 27,4, което им позволи да намалят от анобис до наднормено тегло. Забелязано е, че приемат 300 mg берберин три пъти на ден. Инсулиновата резистентност най-вероятно е изиграла роля в степента на загуба на тегло, наблюдавана в тази група. (12)

6-месечно проучване на метформин и загуба на тегло проследява 154 пациенти, които приемат до 500 mg берберин два пъти дневно. Те също така губят значително количество тегло, особено тези с висока инсулинова резистентност. Напротив, нелекуваните участници всъщност наддадоха на тегло. (13)

Берберинът като една от алтернативите на метформин има множество механизми на действие, които помагат за регулиране на метаболизма и причиняват загуба на тегло.

Берберинът активира AMPK, който задейства производството на нови митохондрии. AMPK задейства производството на нови митохондрии.
Намалява възпалението
През 2014 г. преглед на проучвания изследва противовъзпалителните ефекти на берберин при хора с метаболитни нарушения като диабет, който също се счита за възпалително разстройство. В своя анализ изследователите отбелязват голям брой антиоксидантни и противовъзпалителни дейности при хора и животни. (14)

Убива бактерии, вируси и гъбички
Редица научни изследвания разкриват способността на берберина да убива бактерии, вируси, гъбички и паразити. Всъщност има твърде много за споменаване тук; ето обаче някои ключови забележителни, които трябва да имате предвид.

През 2014 г. проучване отбеляза способността на берберина да се бори със свръхрастежа на кандида, гъбична инфекция, която започва в храносмилателната система и може да се разпространи във всички други системи на тялото. (15)
През 2011 г. проучване върху гризачи демонстрира намаляване на смъртността от грипния вирус от 90% на 55%. (21)
През 2005 г. изследователите откриха, че берберинът помага на определени антибиотици да се борят със смъртоносните метицилин-резистентни бактерии Staphylococcus aureus (MRSA) в синергичен модел в сравнение с контролите. (16)
Ускорява заздравяването на рани
Антибактериалните и противовъзпалителните ефекти на берберин също демонстрират ключови свойства, които могат да помогнат на раните да заздравяват по-бързо.

Подпомага здравето на сърцето и понижава холестерола
Фактори като висока кръвна захар, високи триглицериди и нездравословни нива на холестерол могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Беше отбелязано, че берберинът намалява и трите, а също така повишава нивото на здравословния холестерол. (17)

През 2003 г. дългосрочно проучване публикува резултати, които предполагат, че берберинът значително подобрява процента на преживяемост на хора, които преди това са страдали от сърдечна недостатъчност. (18)

Намалява натрупването на мазнини в черния дроб
През 2013 г. анализ на научни изследвания изследва способността на берберина да намалява складирането на мазнини в черния дроб. Изследователите потвърдиха съществуването на тази способност и препоръчаха да се проведат повече проучвания, за да се определи как се постига това биологично свойство. (19)

Може да подобри настроението
През 2008 г. проучване демонстрира повишени нива на серотонин (19%), допамин (52%) и норепинефрин (29%) в мозъците на плъхове в рамките на 15 дни след употреба на берберин. (20)

През 2019 г. изследователите проучиха съществуващи проучвания и отбелязаха множество начини, по които берберинът подобрява настроението, особено при пациенти с разстройства на настроението. (22)

Насърчава добрия баланс на чревните бактерии
Берберинът действа срещу диабета, като намалява нивото на лошите бактерии в червата


През 2010 г. проучване на възрастни мъже от всички възрасти, форми и размери свързва прекомерните количества от определени видове „лоши бактерии“ в червата с диабет тип 2. (23)

През 2018 г. в анализ на съществуващи проучвания изследователите посочиха няколко връзки между метаболитни нарушения като диабет и екосистемата на чревните бактерии. Те обвиняват настоящите високи нива на диабет върху съвременната диета, наситена с богати на въглехидрати и мазнини преработени храни и липсата на прием на фибри. Здравословните бактерии, открити в червата, се хранят с фибрите и създават късоверижни мастни киселини (SCFA), за които е известно, че намаляват възпалението. Известно е, че хората с диабет имат по-ниски нива на чревни бактерии, които създават SCFA. Всички тези фактори, съчетани с прекомерната употреба на антибиотици, са довели до повече случаи на диабет, отколкото в предишни периоди от историята. (24)

Същите изследователи са забелязали и други химикали, произведени от здрави бактерии в червата, които могат да помогнат за предотвратяване на метаболитни нарушения, да поддържат имунната система и да регулират други органи във всички системи на тялото.

Според проучване от 2011 г. берберинът, който не се абсорбира и използва от тялото, може да потисне „лошите“ чревни бактерии и да попречи на възпроизводството им. Някои от тези бактериални щамове могат да помогнат за създаването на условия за диабет. Берберинът, който се абсорбира, може да помогне и за потискането на тези щамове, но учените са гледали главно берберина, който е останал в храносмилателната система. (25)

Изследователите цитират проучване, което показва, че берберинът не потиска здравите пробиотични щамове в групите лактобацилус и бифидобактерия. Тези групи включват повечето от здравословните щамове, които ще намерите в пробиотичните добавки, киселото мляко и други богати на пробиотици храни. Те също така посочиха друго проучване на пробиотична млечна напитка, която забавя редица диабетни симптоми при плъхове, консумиращи големи количества фруктоза. Като потиска лошите бактерии, берберинът по невнимание подпомага растежа на пробиотиците.

Намалява тежестта на акнето
През 2012 г. иранско проучване на юноши с умерено до тежко акне демонстрира понижаване на техните резултати за тежест на акне на Michaelson със средно 45% за четири седмици в сравнение с плацебо. Субектите са използвали 600 mg орален екстракт от берберин дневно. (33)

Берберин срещу метформин: Берберинът алтернатива на метформин ли е?
Първо, нека ви напомним, че тази статия не е предназначена да замести изчерпателната диагноза и разумния медицински съвет от вашия лекар. Второ, по-долу са някои страхотни новини и ключови открития, свързани с биологичното въздействие на берберина.

През 2008 г. проучване проследява 36 възрастни в продължение на три месеца, които са били новодиагностицирани с диабет тип 2. Субектите са разпределени на случаен принцип берберин или метформин. И двете показват сходна ефективност при понижаване на нивата на кръвната захар. Въпреки това; берберинът работи по-добре от метформин по отношение на метаболизма на мазнините. (26)

В част Б от проучването са събрани и анализирани данни от 48 възрастни с „лошо контролиран“ диабет тип 2. Берберинът демонстрира подобрени нива на кръвната захар и холестерола, както и метаболизма на мазнините. Единствените съобщени странични ефекти са временни стомашно-чревни симптоми: газове, газове, диария и запек. Не е отбелязано увреждане на функцията на черния дроб или бъбреците. (26)

Като се имат предвид тези резултати, медицинските учени заключиха, че берберинът „може да служи като нов кандидат за лекарство при лечението на диабет тип 2“. Те отбелязаха сравнително добър профил на безопасност в сравнение с установени лекарства с подобни ефекти. Те също така препоръчаха нови проучвания, обхващащи по-голям дял от популацията пациенти с диабет. (26)

През 2015 г. анализ на научни изследвания, публикуван в Journal of Ethnopharmacology, сравнява ефектите на берберин върху тези с диабет тип 2. Изследователите са разгледали 27 рандомизирани контролирани клинични изпитвания с участието на общо 2569 пациенти. Това бяха проучвания с плацебо. Някои също сравняват резултатите от берберин с плацебо с и без програми за упражнения и други „интервенции в начина на живот“. Други сравняват берберин с перорални лекарства, които понижават нивата на кръвната захар. (27)

Изследователите заключават, че берберинът с интервенция в начина на живот е по-ефективен за понижаване на кръвната захар в сравнение с интервенцията в начина на живот самостоятелно с плацебо. Берберинът показва допълнителни положителни ефекти върху кръвната захар, когато се комбинира с подобни фармацевтични лекарства. Тяхното заключение е, че способността на берберина да понижава кръвната захар е толкова ефективна, колкото и конвенционалните лечения. Те също така препоръчват берберин за тези, които не могат да си позволят традиционните фармацевтични лекарства (27)

Клинична оценка : Берберинът изглежда действа като естествена алтернатива на лекарствата за понижаване на глюкозата като метформин, но помнете: Винаги се консултирайте с вашия доставчик на здравни услуги, преди да лекувате каквото и да е заболяване с хранителни вещества. Доставчиците на здравни услуги разполагат с ресурсите за тестване и опит, за да предложат правилна клинична диагноза. Ако имате сложно здравословно състояние или множество заболявания, те също са по-добре подготвени да открият тези неща и да ви посъветват съответно.

Чести нежелани реакции

„Често съобщаваните странични ефекти на метформин включват: лактатна ацидоза, диария, гадене, повръщане и метеоризъм. Други нежелани реакции включват: астения и намалена серумна концентрация на витамин B12.

Същият уебсайт препоръчва да кажете на Вашия лекар, ако имате горните проблеми след прием на метформин. Други чести нежелани реакции, за които трябва да следите, включват мускулни крампи, болезнено уриниране, стомашна болка или дискомфорт, треска, втрисане, сънливост и загуба на апетит.

По-рядко срещани нежелани реакции

По-рядко срещаните ефекти на метформин включват студена пот, тревожност, замаяност, замъглено зрение, ускорен или неравномерен сърдечен ритъм, главоболие, объркване, неясен говор, затруднено дишане, слабост и някои други.

Спомнете си, че метформинът може да причини лактатна ацидоза. Екстремни случаи на лактатна ацидоза, причинена от метформин, са причинили опасно ниско кръвно налягане, хипотермия и смърт. Някои екстремни случаи започват с незначителни симптоми като „неразположение, миалгия, респираторен дистрес, сънливост и коремен дистрес“. (1)

Метформин може да е лоша идея, ако имате напреднала цироза на черния дроб, тъй като може да увеличи риска от лактатна ацидоза. Както метформинът, така и берберинът може да са добри или дори полезни, ако имате други чернодробни заболявания, но трябва да се консултирате с вашия лекар за това. (29) (30)

13-годишно проучване на ефектите от дългосрочната употреба на метформин в сравнение с плацебо, публикувано през 2016 г., разкрива дефицит на витамин В12 и анемия като чести странични ефекти. Тези с ниско съдържание на B12 имат по-голяма вероятност от развитие на периферна невропатия. Дозата беше 850 mg два пъти дневно. Пациентите са включени в програма за диабет. (28)

В проучване от 2015 г. медицински учени извършиха многоцентрово, рандомизирано, контролирано, отворено проучване фаза II със заслепена оценка на резултатите при пациенти с инсулт и нарушена непоносимост към глюкоза. По отношение на страничните ефекти на проучването, изследователите отбелязват:

„На 19 пациенти е назначен на случаен принцип метформин и 9 пациенти в тази група са имали нежелани реакции, предимно стомашно-чревни, водещи до окончателно прекъсване на 4 пациенти след 3-10 седмици.“ (31)

Берберин Странични ефекти
Берберинът е широко почитан като алкалоид, който понижава значително нивата на кръвната захар с относително малко странични ефекти. Това е естествена алтернатива на метформин.

Проучване от 2008 г., споменато по-горе, че някои пациенти на берберин, приемащи 550 mg три пъти на ден, са имали газове (19%), болки в корема (3,4%), диария (10,3%) и запек (6,9%) . Тези ефекти обаче са били само временни. (26)

Друг отрицателен страничен ефект на берберин е, че ако в момента приемате други вещества, които понижават нивата на кръвната захар, като метформин, комбинацията от лекарства може да доведе до твърде ниско ниво на кръвната ви захар . Затова не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, ако смятате, че може да сте в тази категория.

От друга страна, някои медицински учени отбелязват, че берберинът може да работи синергично с други вещества, които понижават кръвната захар, поне при определени дози. Въпреки това, не се превръщайте в човешка лаборатория за лекарства без подходящо медицинско наблюдение.

Също така трябва да сте внимателни, когато приемате берберин с билки и лекарства с разреждащи кръвта свойства или ако имате анамнеза за прекалено ниско кръвно налягане. (32)

Ако искате да използвате берберин за лечение на заболяване като диабет, тогава определено ще искате първо да говорите с Вашия лекар. Направете това независимо дали в момента използвате лекарства, билки или екстракти от всякакъв вид.

Моля, консултирайте се с Вашия лекар, ако сте бременна или кърмите и искате да допълните хранителния си прием с берберин. Съществува възможна връзка между берберин и увреждане на мозъка при фетуси и други рискове за здравето при новородени бебета. (32)

Дозировка на берберин – колко трябва да приемам?
Берберинът се усвоява добре от тялото и се метаболизира в черния дроб. Това означава, че се абсорбира и използва от тялото много бързо. След няколко часа рутинните кръвни изследвания ще открият само много малки количества в кръвния поток. Това означава, че ще трябва да приемате берберин преди всяко хранене, за да има възможност да задейства ползите си. Ето защо проучванията, включващи хора с диабет, често приемат доза от 550 mg три пъти на ден. Но не приемайте повече от 550 mg наведнъж, тъй като това понякога може да предизвика стомашно-чревни странични ефекти.

Не забравяйте да изберете и добавка с чист берберин, тъй като е известно, че много марки продават по-слаби комплекси, които няма да бъдат толкова ефективни.


Колко време отнема действието на берберина?
Може да забележите постоянно по-ниски нива на кръвната захар след около една седмица употреба, но този ефект може да не стане видим след три или четири седмици.

Продължителността на времето, необходимо на берберина да покаже ползи за здравето, може да варира в зависимост от ползата, която търсите, и условията в тялото ви.

Какъв берберин да избера?
Natroceutics са произвели изключително чиста берберинова добавка в капсули, която доставя клинично призната доза от 550 mg.

Последни мисли
Берберинът е добро естествено вещество за намаляване на нивата на кръвната захар и повишаване на инсулиновата клетъчна чувствителност с относително малко странични ефекти. Той демонстрира доста голям брой положителни ползи за здравето извън своите антидиабетни и понижаващи холестерола свойства. Този фитонутриент на растителна основа се рекламира в множество научни изследвания като естествена алтернатива на метформин и други лекарствени вещества, които намаляват нивата на кръвната захар.

Ако се интересувате от неговите много други ползи за здравето, моля, прочетете нашата друга статия за биологичните свойства на берберина.


прегледана 15202 пъти / създадена на 08.04.2023