Връзката между коремните мазнини и здравето на хормоните (+ защо калориите не играят ролята, която си мислите)

Връзката между коремните мазнини и здравето на хормоните (+ защо калориите не играят ролята, която си мислите)

Какво е това в съвременния свят, което предизвика епидемия от наддаване на тегло? Проблемът става все по-сериозен с всеки изминал ден; с почти две трети от американците, считани за затлъстели или с наднормено тегло, проблемите с теглото на нашето общество представляват почти 21 процента  от всички разходи за здравеопазване в САЩ. Много хора са се опитвали да хвърлят вината за тази неприятна ситуация на много неща, от трансмазнини през царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза до замърсяване. Истинският отговор вероятно е „всички тези неща и много повече“, но междувременно милиони хора се борят да отслабнат през целия си живот, често с малък или никакъв успех.

Можем да видим доказателства за тази борба в непрекъснато нарастващия брой модни диети, които претендират, че са магическото решение за всичките ни проблеми със загубата на тегло. За съжаление, противно на това, което може да ви каже конвенционалната медицина, загубата на тегло е нещо повече от просто въпрос на „калории вътре, калории вън“ или някакъв друг прост трик и ограничаването на приема на храна не е непременно ключът към загубата на тегло. За повечето хора устойчивата загуба на тегло е всичко друго, но не и проста формула и има причина за това: човешкото тяло е сложно и всеки човек е уникален.


Телесното тегло, наддаването на тегло и загубата на тегло са много по-сложни, отколкото си мислехме.

Традиционно е общоприето схващането, че наддаването на тегло причинява здравословни проблеми, но в годините ми на клиничен опит като практикуващ лекар по функционална медицина стигнах до убеждението, че наддаването на тегло, както и неспособността да отслабнете, често са симптом на основен здравословен проблем, който все още не е решен. С други думи, здравословен проблем може да е причина за вашите проблеми с теглото, а не обратното. Може да е страничен ефект!

В известен смисъл това е добра новина, защото ако отслабването не работи, можем да го разгледаме от различен ъгъл – първо от ъгъла на здравето.

Казано по-просто: трябва да станем здрави, за да отслабнем, а не да отслабнем, за да станем здрави. С нарастващото здраве идва балансирано тяло и тогава загубата на тегло може да се случи от само себе си или само с малко помощ.

Какви са признаците на хормонални мазнини по корема?
Що се отнася до упоритата загуба на тегло, едно от най-големите оплаквания, за които чувам, е разширяващата се талия, корема, корема с бира... накратко, мазнините по корема. За много хора това е първата част от тялото, където наддаването на тегло се забелязва, и последното място, което иска да напусне. За разлика от подкожната мазнина, която се съхранява точно под кожата (вида, който можете да щипнете), коремната мазнина най-често е висцерална, разположена около средната ви част по целия път в коремната кухина. Усеща се по-трудно, защото е под мускула, а не отгоре.

Поради местоположението на висцералната мазнина по-близо до (понякога заобикаляща) жизненоважните органи на вашето тяло, този тип мазнини значително увеличава риска от сериозни здравословни проблеми. Тъй като висцералните мастни клетки се освобождават директно в кръвта ви, те в крайна сметка си проправят път в черния дроб, панкреаса, сърцето и други жизненоважни органи – което е проблем, като се има предвид, че тези мастни клетки съдържат триглицериди, които могат да изпомпват вредни свободни мастни киселини в клетките, които не са предназначени да съхраняват мазнини. Това може да предизвика каскада от здравословни проблеми, така че е жизненоважно да намалите този тип мазнини възможно най-много.

Но как губите хормонални коремни мазнини? Загубата на тегло (особено този вид мазнини) изисква повече от просто да се храните като заек и да ограничавате количеството храна, която консумирате. Запомнете: С повишеното здраве идва балансирано тяло. Увеличаването на теглото и наличието на висцерална мазнина са признак, че вашата система не е балансирана и това може значително да повлияе на това колко добре тялото ви изгаря мазнините, по-специално хормоналните мазнини по корема. Един дисбаланс, който вероятно е част от този проблем, може да бъде хормонален дисбаланс.

Надбъбречен стрес: основната причина за коремните мазнини
Вашите хормони са химически пратеници на тялото ви, изпращащи инструкции от една област в друга, за да насочват метаболитните функции. Хормоните инструктират органите на ендокринната система – като щитовидната жлеза и надбъбречните жлези – да отделят повече хормони в сложна симфония на метаболитен баланс. Ето защо, когато един хормон или орган, произвеждащ хормони, се повреди, това може да попречи на целия процес и тъй като метаболизмът е пряко свързан със способността на тялото ви да използва храната за гориво, това може да доведе до спиране на способността ви за изгаряне на мазнини. Но когато става дума за хормонални коремни мазнини и по-специално за висцерални мазнини, след години на изучаване и клиничен опит видях един хормонален дисбаланс, който най-често е виновен: кортизолът.

Кортизолът е основният хормон на стреса във вашето тяло. Освобождава се от вашите надбъбречни жлези и се повишава или намалява през целия ден, в зависимост от вашите енергийни нужди. Обикновено започва силно сутрин, за да ви помогне да се събудите, и бавно намалява през деня. Вашият „време за сън“ хормон, мелатонин, е обратно пропорционален на кортизола, започвайки ниско сутрин и нараствайки вечер, за да ви помогне да заспите. Кортизоловите дисбаланси са често срещани и могат бързо да нарушат този естествен ежедневен ритъм, така че кортизолът да е висок, когато трябва да е нисък, нисък, когато трябва да е висок, или винаги нисък, или винаги висок.

Може ли кортизолът да ви даде мазнини по корема? Проучванията разглеждат обстойно тази връзка между кортизола и теглото и са открили значителна връзка между нивата на кортизола и повишеното тегло. Когато нивата на кортизол са високи и тялото и умът ви са подложени на стрес, хормоналните мазнини по корема както при мъжете (**), така и при жените могат да бъдат упорит и труден за живеене. (***) Всъщност едно проучване разглежда нивата на кортизола при 41 жени (****) и установява, че тези с високи нива на висцерална мазнина са имали значително по-високи скокове на кортизола по време на стрес, както и цял час след стресовото събитие премина. Ех!

Как да премахнете хормоналните мазнини от корема
Обратими ли са хормоналните мазнини по корема? Сега, след като разбирате защо цялостното здраве и по-специално кортизолът е това, към което трябва да се стремим, за да освободим телата си от излишната хормонална мазнина по корема, нека разгледаме приложимите стъпки, които можем да предприемем, за да постигнем най-накрая здраве, баланс и устойчиво дълго термин загуба на тегло. Ето как да се отървете от мазнините по корема с кортизол.

Разгледайте лабораторните тестове
Знанието е сила, така че първата стъпка, която препоръчвам при справянето с всякакъв вид здравен проблем, е да знаете къде се намирате, какво работи и какво точно не. Това е най-добрият начин да определите най-добрия курс на действие за вас и вашите специфични хормонални проблеми с корема. В моята клиника провеждам тест за надбъбречна умора на урина и слюнка при пациенти с проблеми с теглото. Този тест разглежда вашата мозъчно-надбъбречна функция и модели на кортизол през целия ден, така че можете да видите дали вашият кортизол се държи нормално или не.

Докоснете се до силата на адаптогените
Адаптогените са растителни и билкови лекарства, които са рок звезди при възстановяването на баланса в различни области на тялото, особено когато стресът причинява дисбалансите. Някои от любимите ми за възстановяване на баланса на кортизола ви и облекчаване на дисфункцията на HPA-оста (взаимодействията между хипоталамуса, хипофизата и надбъбречните жлези на вашата ендокринна система – ключови органи, произвеждащи хормони) са корен от женско биле, (*****) ашваганда , шизандра , (******) и кордицепс. Намерете ги в прахообразна форма и добавете към вашите чайове, смутита или кафе.

Опитайте кето
Тази популярна диета се фокусира върху съотношение на макронутриенти с високо съдържание на мазнини, умерено съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати, с цел достигане на състояние на кетоза. При кетоза тялото използва кетони (странични продукти от изгарянето на мазнини) вместо глюкоза за енергия. Когато тялото ви изпитва недостиг на източник на глюкоза, то се превръща в мазнини, за да произведе кетони, и нарастващ брой провокативни проучвания показват, че кетогенната диета може да помогне за управление на кръвната захар, поддържа метаболизма стабилен и облекчава дисфункцията на HPA-оста, за да помогне за регулирането кортизол. Ако решите да преминете към кето, предлагам чиста, ориентирана към растенията кетогенна диета (вместо такава с много месо и млечни продукти като типичната конвенционална кето диета, която може да сте виждали в социалните медии). Съсредоточете се върху здравословни мазнини като кокосово масло, авокадо и маслини и много зелени зеленчуци с нисък гликемичен индекс.

Управлявайте паник бутона за коремни мазнини от надбъбречен стрес
Можете да ядете най-чистата, най-чистата, най-съвършената кето диета и да приемате адаптогени през целия ден, но ако не управлявате стреса си, не можете да управлявате хормоните на стреса. Проучване, публикувано в Biological Psychiatry, установи, че хроничният стрес сам по себе си може да повиши кортизола , (*******) да забави метаболизма ви и да увеличи апетита достатъчно, за да качите до 11 килограма всяка година – дори без преяждане! Когато сте стресирани, тялото ви задържа мазнините като спешен ресурс, което може да направи загубата на тегло почти невъзможна. Управлявайте стреса и тялото ви ще разбере, че най-накрая е добре да изгори тази хормонална коремна мазнина за гориво и да ви освободи от наднорменото тегло завинаги.


прегледана 9047 пъти / създадена на 09.04.2023