Ползи от Ашваганда и колко да приемате

Ползи от Ашваганда и колко да приемате

Ашваганда може да увеличи енергията, да подобри цялостното здраве и да намали възпалението, болката и тревожността.

Ако сте нервен или стресиран тип, вероятно някой ви е дал някаква информация за "чудесата" на ашваганда.

Вероятно са ви казвали, че може да прави почти всичко, включително да ви приготви вечеря и да сложи децата да спят. Но ако сте скептични по отношение на билковата медицина, вероятно не сте обмисляли да търсите ашваганда. Това е добре. Ние ще свършим работата вместо вас.

С помощта на специалиста по интегративна медицина Yufang Lin, MD , ние ще покрием основите и някои от медицински доказаните ползи от употребата на ашваганда.

Какво е Ашваганда?
Ashwagandha ( Witania somnifera ), известна още като „индийска зимна череша“ или индийски женшен, е вечнозелен храст, който се среща в Индия, Африка и части от Близкия изток.

И така, за какво е добра ашваганда?

„Ашваганда отдавна се използва в аюрведичната медицина за увеличаване на енергията, подобряване на цялостното здраве и намаляване на възпалението, болката и тревожността“, казва д-р Лин.

Тя добавя, че аюрведичната медицина е традиционната медицина в Индия. Това е лечебна традиция, която използва хранене, упражнения, практики за внимателност и билки за насърчаване на баланса между тялото, ума, духа и околната среда.   

Ashwagandha изглежда допада като вариант за тези, които предпочитат билкови лекарства по няколко причини.

Съвременният живот е пълен със стресови фактори. И този стрес допринася за физически и психически заболявания. По време на стресови моменти нивата на кортизол в тялото ви се повишават и това кара сърцето ви да изпомпва по-силно и по-бързо. Вие дишате бързо и тялото ви генерира повече глюкоза за бърз прилив на енергия. Умът ви става свръхфокусиран върху всякакви заплахи и тялото ви преминава в режим на борба или бягство . Когато стресовото събитие приключи, нивата на кортизола се нормализират и свързаните с него симптоми изчезват.

„За съжаление, когато заплахата е хронична – независимо дали е стрес за финанси или работа – стресиращата реакция също става хронична“, казва д-р Лин. „С течение на времето дългосрочният стрес може да допринесе за постоянно възпаление и да увеличи риска от развитие на хронични заболявания като затлъстяване, диабет, хипертония, сърдечни заболявания, инсулт, рак, остеопороза и фибромиалгия.“

Ползи от ашваганда
И така, какво прави ашваганда? Изследванията показват, че може да помогне по няколко начина:

Нормализира нивата на кортизола, което намалява реакцията на стрес.
Намалява възпалението.
Намалява рисковете от рак.
Подобрява паметта.
Подобрява имунната функция и забавя стареенето.
Облекчава стреса и безпокойството.


„Хората, които са стресирани или тревожни, или хората с хронични заболявания могат да се обърнат към ашваганда, за да облекчат състоянието си“, казва д-р Лин.

Колко трябва да приемате?
Ашваганда се предлага в различни форми. Предлага се в  капсули, течни капки и прахове, които можете да смесвате в напитки.

И така, колко ашваганда на ден трябва да приемате? Независимо от формата, която използвате, д-р Лин казва, че дозировката зависи от количеството на витанолидните гликозиди. Добре е да се приемат един или два пъти дневно по 40-45мг витанолидни гликозиди. Ако вашата добавка не съдържа такава информация, която да ви дава тази информация, може би трябва да потърсите друга продукт.


Но безопасно ли е ашваганда? Д-р Лин казва, че зависи най-вече от качеството на добавките. Нейният съвет е да търсите добавки, за които е ясно количеството на витанолидните гликозиди.


Ashwagandha странични ефекти
Въпреки че страничните ефекти на ашваганда са минимални, някои хора могат да изпитат:

Стомашно-чревно разстройство.
Диария _
Повръщане и гадене.

Ако имате проблеми с щитовидната жлеза, д-р Лин силно препоръчва да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги, преди да приемете ашваганда.

„Ашваганда може да подобри функцията на щитовидната жлеза чрез увеличаване на превръщането на по-малко мощния хормон на щитовидната жлеза, Т4, в по-активната форма на хормона на щитовидната жлеза, Т3,” казва д-р Лин. „По този начин за някои хора може да поддържа по-здравословна функция на щитовидната жлеза. От друга страна, ако щитовидната жлеза на индивида вече е гранично хиперактивна , ашваганда може да допринесе за хипертиреоидизъм.

Други състояния, които изискват повишено внимание, когато става въпрос за употребата на ашваганда, включват, ако сте бременна или кърмите, или ако имате автоимунно заболяване.  При бременни жени, тъй като ашваганда може да причини усложнения, затова не се препоръчва.

Като цяло, ашваганда може да бъде част от вашия уелнес план, но не забравяйте, че не е лек за всичко.

„Приемането на ашваганда няма да накара стреса да изчезне, но може да помогне за намаляване на симптомите, така че човек да се чувства по-спокоен“, казва д-р Лин. „Но ако отделите време да разработите инструменти за справяне, които да ви помогнат да управлявате стреса в бъдеще, това ще стигне много по-далеч в дългосрочен план.“


прегледана 16587 пъти / създадена на 17.05.2023