Четири признака за недостиг на желязо

Четири признака за недостиг на желязо

Желязото е основен елемент, който е необходим за множество клетъчни метаболитни функции, но най-важната е създаването на червени кръвни клетки, които транспортират кислород в тялото.

 

До 80% от нас нямат достатъчно желязо в тялото си. За да си  помогнете и да се преборите с това, обърнете внимание на четирите най-чести признака, които могат да ви покажат, че имате ниски нива на желязо.

 

    Умора и изтощение

 

Усещането за умора и изтощение, които не изчезват дори и след почивка, е един от най-честите признаци, че може да имате ниски нива на желязо. Желязото е компонент на хемоглобина, който се изисква от организма, за да носи кислород от белите дробове и да го транспортира в тялото. Без достатъчно желязо тялото не е в състояние да направи достатъчно здрави, носещи кислород червени кръвни клетки, което в крайна сметка повлиява енергийните ни нива.

 

    Бледа кожа

 

Бледността по цялото тяло, включително кожата, клепачите, ноктите или всяка друга област, може да покаже ниски нива на желязо. Това се дължи на ниските нива на хемоглобина, което придава червен цвят  на кръвта и следователно на кожата си розов цвят. Ако нивата на хемоглобина са ниски, червените кръвни клетки стават по-малки, а кожата ни става по-бледа.

 

    Недостиг на въздух

 

Затруднено дишане може да се усеща често, ако имате ниски нива на желязо, особено ако провеждате редовна физическа активност. Това е така, защото липсата на желязо означава, че тялото не е в състояние да движи кислорода от белите дробове към всички части на тялото, като по този начин намалява нивата на кислорода и увеличава скоростта на дишане, докато тялото ви се опитва да получи повече кислород.

 

    и четврърто….

 

Не е ясно как ниските нива на желязо предизвикват това поведение в хората. Един от най-странните симптоми е желанието да се ядат нехранителни продукти, от кубчета лед до гипс!

 

Освен тези четири симптома, недостига на желязо може да се проявява с: неспокойни крака, крехки или вдлъбнати нокти, както и суха коса и кожа.

 

Защо има толкова много симптоми?

 

Ако погледнете тези симптоми, може да се чудите защо ниските нива на желязо може да се представят по толкова много начини. Това е така защото желязото играе фундаментална роля в толкова много функции в тялото, като всеки предизвиква симптом, който се проявява по различен начин.

 

Ако имате някой от тези симптоми, помислете за тестване на нивата на желязо, както и консултация с вашия лекар.

 

Написано от Дейзи Уитакър

 


прегледана 8899 пъти / създадена на 12.09.2018