Калций - Добър за костите, лош за сърцето! Какво е съвременното решение?


Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са причина номер едно за смъртност.
Сърдечните заболявания и риска от инсулт могат да бъдат повлияни посредством здравословна диета, редовна физическа активност и избягване на рискови фактори като пушене.
Около 17,3 милиона души умират от ССЗ всяка година, което представлява 31,5% от всички смъртни случаи в световен мащаб. От тях около 7.4 милиона са причинени от коронарна болест на сърцето и 6.7 милиона поради инсулт. Всъщност ССЗ причиняват 47% от всички смъртни случаи в Европа и е водеща причина за преждевременна смърт както за жените, така и за мъжете в повечето страни.(1,2)

Въпреки, че сърдечните заболявания представляват индивидуални и семейни трудности, в по-широк смисъл се оценяват в размер на 200 милиарда евро годишно за ЕС, а за САЩ могат да достигнат 818 милиарда долара до 2030 г.
 
С толкова обезпокоителни факти, как е възможно един прост витамин, K2 (MK-7), да може да предложи каквото и да е решение?


Калцият е основно хранително вещество. Важна за здравето на костите, калцият е важен и за мускулната контракция, правилното нервно сигнализиране и редица други метаболитни функции. Витамин D3 е помощник на калция, подпомагайки абсорбцията на калций през червата и в кръвообращението, където може да се използва за продуктивна употреба. Костната система представлява най-много калций в тялото; специализираните ензими свързват калция в кръвта, пренасят го в костите и го интегрират в костната матрица.

Какво ще кажете, когато тялото получава прекалено много калций или калцият, който присъства, не се използва напълно или правилно от тялото? Какво се случва, когато калцият не е в баланс? Твърде много калций, независимо дали е извлечен от диета или добавка, е нездравословен. Меките тъкани на тялото, по-специално артериите и съдовете на кръвоносната система, могат да започнат да абсорбират и да интегрират излишния калций в процес, наречен калцификация на тъканите. Камъните в бъбреците е друг пример за калцификация на тъканите и неправилното използване на калций. Също така е доказано, че степента на калциране в епифизната жлеза е по-висока при пациентите, страдащи от Алцхаймер в сравнение с контролите.(4)

Като минерал калций осигурява здравина и структура на костите, сградите и океанските рифове. Варовиковите пирамиди в Гиза са стояли хиляди години, така че не е изненадващо, че калцираните меки тъкани стават по-трудни и по-малко гъвкави. В случай на калцирани артерии и съдове (артериосклероза), втвърдяването намалява способността им да се разширяват, за да се постигне повишен кръвен поток и кислород, когато тялото се нуждае от това (по време на физическа активност). Сърцето трябва да работи по-усилено, за да изпомпва по-големи обеми кръв при наличие на калцирани артерии и съдове.


Артериите и съдовете също се втвърдяват и губят гъвкавост в резултат на натрупване на калций в стените на съдовете (атеросклероза). Това обикновено е под формата на плака, състояща се от калций и липиди, депонирани в стените на съда. Тези натрупвания на калцирани плаки допълнително намаляват еластичността на съдовете и допълват натоварването върху сърцето. Натрупването на плаки намалява диаметъра на съдовете, което прави сърцето да работи още по-трудно, за да прокара кръв по-малки плавателни съдове. Наличието на калцирани плаки допълнително увеличава риска от сърдечен удар и инсулт, тъй като калциевите плаки, които се освобождават  в кръвообращението, могат да създадат циркулационни блокажи другаде. И накрая, разкъсвания, наречени артериални дисекции, могат да се появят при свръзката на закалените с плаки области и относително по-меките тъкани в съседните области.

Калцификацията е предшественик на сърдечносъдовите заболявания.(5) Калцификацията е прогресивна, натрупваща се с времето. Ранната фаза на калциране може да е често срещана, с известна степен на калцификация при 30% от хората над 45.(6). Артериалното втвърдяване се увеличава с възрастта и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания независимо от възрастта.(7) Въпреки че началото на CСЗ е крайният резултат, кръвообращението е вероятно да функционира по-малко ефективно поради (известна степен) калцификация. Бавното прогресиране на калцирането означава, че ранните признаци за понижено сърдечно-съдово здраве (по-малко енергия и издръжливост) могат да започнат да се усещат дълго преди острата коронарна болест да стане риск.

Витамин К2 МК-7 и активирането на остеокалцин

Всеки останал несвързан калций (който не се използва при други метаболитни процеси) се екскретира от организма или  по-лошо, се отлага в меките тъкани. Ежедневната доза K2 от 75-120 μg, диапазон, обхващащ препоръчваната доза в много страни, осигурява адекватно активиране на остеокалцина. Дозата от 375 μg на ден обаче може да осигури по-ефективно активиране на остеокалцина и следователно по-добро използване на наличния калций за изграждане на костите.(8)
 
K2 също активира втори важен ензим, който специално предпазва сърцето от нездравословните ефекти на калций. Matrix gla протеин (MGP) е друг калций-свързващ ензим, активиран от витамин К2.(9) Когато се активира, MGP свързва излишния калций в кръвта и предотвратява натрупването му в артериите.(10) Връзките между витамин К2, MGP и артериалната калцификация са добреустановени. Изследванията показват, че високите нива на неактивирани MGP корелират с по-нисък прием на витамин К и по-ниска степен на преживяемост сред сърдечно-съдовите пациенти.(11) Изследванията също показват, че приемането на K2 в дози от 90 μg намалява нивата на неактивирани MGP.(12,13 )

Накратко, K2 служи основна функция в поддържането на здраво сърце ... и добавката е ефективен начин за получаване на тези ползи.

Магнезий Костен (+калций) минерален лосион 180мл

Витамин D3 + K2 орален спрей 12мл


прегледана 5799 пъти / създадена на 16.10.2018