Значението на витамин Д

Значението на витамин Д

Дефицитът на витамин D остава световен проблем, като около 1 милиард души по целия свят имат недостатъчни нива. Националният институт за високи постижения в здравеопазването и грижите (NICE) предполага, че около 10 милиона души във Великобритания могат да бъдат изложени на риск от дефицит на витамин D.

Витамин D, известен също като слънчев витамин, е важен, тъй като осигурява баланса в регулирането на усвояването на калций и фосфор. Това са два основни минерала, необходими за образуването на здрави кости, зъби и мускули. Националното общество за остеопороза е установило, че ЕДНА НА ДВЕ ЖЕНИ и един на всеки пет мъже над 50-годишна възраст ще счупи кост и като такава, добавката на витамин D се препоръчва на всички на възраст над 50 години.
Жените се насърчават да добавят към диетата си витамин D по време на бременност, тъй като изследванията показват, че този жизнен витамин осигурява ползи за зачеването и раждането. Тези ползи се отнасят и за кърмачета, тъй като витамин D може да помогне за намаляване на риска за растежа и развитето във вътреутробния период и след това.

Източници на витамин D
За тези, които живеят в северното полукълбо, количеството на UVB радиация през есента и зимата не е достатъчно, за да произведе достатъчно количество витамин D. Дори през летните месеци се предвижда, че до 13% от населението ще бъде недостатъчно.

Единствените храни, които осигуряват витамин D на значимо ниво, са яйцата и мастната риба като скумрия и херинга.

Нашата почти пълна зависимост от слънчева светлина, която ни предоставя витамин D, е проблемна поради модерния начин на живот, когато времето, прекарано на открито, намалява и използването на слънцезащитен крем и козметика, съдържащи SPF, се увеличава критично, всичко това пречи за производството на витамин D в кожата.

Тестване на нивата
За да разберете напълно дали начинът на живот и диетата ви излагат на риск от недостиг на витамин D можете да си направите изследване на витамин Д.

Написано от Дейзи Уитакър


прегледана 8973 пъти / създадена на 17.10.2018