Недостиг на витамин К2

За разлика от прякото въздействие на К1 върху кръвосъсирването, недостигът на К2 може да няма остри признаци. Вместо това ролята на К2 в нашата биология е дългосрочна и системна. Хроничният дефицит на К2 може да отнеме години, за да се прояви - години преди да видим нарушенията в нашето сърдечно-съдово или скелетно здраве под формата на хронични заболявания или фрактури.

31% от общата популация има функционална недостатъчност на витамин К, със значително по-високи нива сред възрастните хора и пациенти с хипертония, диабет тип 2, хронично бъбречно заболяване и сърдечно-съдови заболявания.

Ние може да бъдем с недостиг още в детството!

Едно проучване изследва състоянието на витамин К2 в група от 110 здрави участници, 42 деца и 68 възрастни. Анализирайки 896 кръвни проби за подкарбоксилирани VKDPs остеокалцин и MGP, те установили, че деца и възрастни над 40-годишна възраст показват най-голям дефицит на К2.

Какво причинява този широко разпространен недоимък? - Липсва в нашата диета.

За разлика от витамин К1, който лесно се намира в зелените листни зеленчуци и растителни масла, витамин К2  много по-трудно да се намери в нашата диета.

Традиционни храни богати на витамин К2 са: яйца от риба, мазнини от краве мляко, сушени меса, кефир, кисело зеле, стари сирена.

Голямата причина за недостиг е, че която не ядем толкова ферментирали храни. Съвременните методи за съхранение на храната, като хладилника, консервирането и пастьоризацията, промениха нашата диета най-вече към по-добро. Той увеличи достъпа ни до пресни храни целогодишно, добави голямо разнообразие в нашата диета и намалени цени на храните.

По ирония на съдбата, много лекарства, взети за сърдечни заболявания, застрашават витамин К2, необходим за добро сърдечно-съдово здраве. Тези лекарства обикновено насочват холестерола към черния дроб. Например, статините блокират ензим в черния дроб, отговорен за производството на холестерол.

Какво общо има холестеролът с витамин К2?
Недостатъчният холестерол води до недостатъчно движение на витамин К2 в организма. Изследванията подкрепят това, като изследванията сочат, че статинът спира образуването на витамин К2.


Препоръчителната хранителна добавка (RDA) срещу подходящ прием (AI)

RDA е средното дневно ниво на прием, което е достатъчно, за да отговори на хранителните изисквания за 97-98% от всички индивиди.

AI е ниво, за което се приема, че осигурява хранителна адекватност, установена само когато доказателствата се считат за недостатъчни за определяне на RDA.


Ако сте в добро здраве и приемате най-малко 100 мкг витамин К2 дневно, вероятно нямате какво да ви притеснява. Но ако смятате, че има място за подобряване на някоя от категориите за здравето, които обсъждахме по-рано, помислете за по-висок прием. Състоянието ви на витамин К2 определено е нещо, което си струва да обсъдите с лекаря си.

Мога ли да тествам нивата на витамин К2?

И тъй като ние не съхраняваме витамин К в продължение на дълги периоди в тялото ни, кръвен тест за витамин К ще измерва само нашето скорошно приемане, а не дългосрочен хранителен статус.


Изследователите понастоящем оценяват състоянието на K2 при пациентите чрез измерване на състоянието на карбоксилиране на протеини, зависими от витамин К, като остеокалцин и MGP. Тези тестове показват, че реагират на допълването и изчерпването на витамин К2 в организма. Например, високо ниво на подкарбоксилиран остеокалцин в костната или подкарбоксилирана MGP в кръвта може да покаже неадекватен прием на К2 с течение на времето.

Дози от витамин К2, многократно по-високи от типичния хранителен прием, са били безопасно приложени по време на мащабни проучвания. Освен това, за разлика от другите мастноразтворими витамини, витамините К бързо се метаболизират, използват и изхвърлят - тялото не натрупва големи количества K1 или K2.

Все пак, важно е да внимавате да не приемате добавки при дози, по-високи от тези, за които е известно, че са полезни. Дори ако високите дози обикновено са безопасни, те могат да имат потенциални нежелани реакции, които все още не са проучени.

Ако приемате лекарства с рецепта като антикоагуланти, определено се консултирайте с Вашия лекар или друг медицински специалист за дозите K2. Разредители на кръвта като варфарин и други 4-хидроксикумарини действат като инхибират действието на витамин К. Някои изследвания показват, че малки дози от К2 (до 50 мкг) са способни да активират остеокалцина, без да се противодействат на ефектите на варфарин.

Най-добрата препоръка е да се консултирате с вашия медицински специалист, преди да включите витамин К2 във Вашия ежедневен режим.


прегледана 5801 пъти / създадена на 28.10.2018