6 хранителни вещества, необходими за бременни и кърмещи майки

6 хранителни вещества, необходими за бременни и кърмещи майки

  Знаем,  че кърмата е най-добрата храна за новороденото. Освен всички известни ползи трябва да се знае, че тя също намалява риска от затлъстяване в бъдеще. Препоръчва се бебетата да бъдат кърмени поне през първите шест месеца от живота им. За да бъде това оптимално за здравето както на бебето, така и на майката, от особена важност са някои  хранителни вещества.                                                   
 
1.    Витамин Д
Витамин D е от решаващо значение за усвояването на калция от организма, което помага за изграждането на костите и зъбите на бебето. Някои добри източници на витамин Д включват яйчен жълтък и сьомга.
Важно е да се напомня, че всички, включително бременните и жените, които кърмят, трябва да обмислят да приемат дневна добавка от този витамин, за да могат да компенсират все по ограниченото му приемане с храната. Тъй като е известно, че кърмата е недостатъчен източник на витамин Д, се препоръчва всички кърмачета да получават добавка съдържаща витамин Д (400 IU - 800 IU / ден).


2.    Калций
Калцият не само допринася за образуването на здрави кости и зъби, но и за здравословното функциониране на кръвоносната, мускулната и нервната системи. Добри хранителни източници на калций включват млечни продукти, спанак и зърнени храни.


Калцият е важен по време на кърмене, тъй като може да повлияе на костната маса на майката. По време на бременността и кърменето, нарастващата потребност на бебето от калций води до извличане от костите на майката, което означава, че жените губят малък процент от тяхната костна маса, което в крайна сметка ги поставят в по-голям риск от фрактури и остеопороза в по-късна възраст.


3.    Витамин В12
По време на развитието на плода започва развитието на мозъка и нервната система. Витамин В12 играе важна роля във всички тези функции, както за формирането на червените кръвни клетки на бебето, поради което недостигът в този момент може да има дълготрайни последствия. За майката  източниците на този витамин са месо, риба и др.


Човешкото мляко съдържа почти точно същото количество витамин В12 като кръвта на майката, така че е важно майката да получава достатъчно от този витамин за себе си, но и достатъчно за бебето.


4.    Желязо
Известно е, че много жени стават анемични по време на бременност и след раждане, поради загубата на кръв. Желязодефицитна анемия може да предизвика чувство на умора и повишава риска от инфекции. За да се предотврати това, трябва да се увеличи приема на месо, зелени листни зеленчуци и леща или/и допълваща добавка от желязо.


Тялото на бебето обикновено абсорбира желязото по-добре от кърмата, отколкото от други източници, защото съдържа и витамин С, който помага за усвояването на храносмилателната система. Когато са здрави и доносени, новородените имат достатъчно запаси от желязо, които да продължат поне първите си шест месеца от живота си, като много педиатри препоръчват след това бебетата да получават допълнително желязо след шестмесечна възраст.


5.    Магнезий
Поради съвременните диети и начин на живот много хранителни вещества са все по-малко налични и осигурявани чрез храната , магнезият е едно от тези хранителни вещества (седем от десет  бременни страдат от ниски нива). Приема на  магнезий може да се увеличи с храни като зелени листни зеленчуци, ядки, зърна, месо и риба.


Магнезият играе важна роля в деактивирането на адреналина, който е хормон на стреса, който пречи на производството на кърмата. Поради тази причина е важно нивото на стреса да се поддържа ниско по време на кърмене.


6.    Цинк
От съществено значение за здравето на кожата, имунната функция и оптималното репродуктивно здраве, както и за растежа и правилното развитие, е повишена нужда от цинк по време на кърмене, за да задоволи нуждите на бебето. Източниците на цинк включват месо, авокадо, нар, ядки и семена.


По време на кърменето хранителните вещества се извличат от запасите на майките, поради което рискът от дефицит се увеличава. Важно е ако майката има лоши нива на цинк, възможно най-бързо да ги увеличи по време на бременността или кърмене. Ако се поддържат подходящи нива, кърмата ще осигурява достатъчно цинк за първите четири до шест месеца от живота на бебето.


Помнете, че кърменето е в основата на здравето през целия живот на бебетата и майките, затова се консултирайте с Вашия лекар, ако сте загрижени за недостига на хранителни вещества.


прегледана 9088 пъти / създадена на 21.01.2019