Важни факти за витамин Д

Важни факти за витамин Д

Няма ли да е чудесно, ако един витамин може да изгради по-силни кости и да предпази от диабет, множествена склероза, рак, сърдечни заболявания и депресия? Или дори да ви помогне да отслабнете?
Много вероятно е един от претендентите за витамин с всички тези свойства да бъде витамин Д, който получаваме от реакцията на кожата ни на слънчева светлина, някои храни и добавки. Научете фактите.


Витамин Д стимулира здравето на костите
Витамин Д е от решаващо значение за силни кости, от ранна детска възраст до старостта. Той помага на организма да усвои калция от храната. При по-възрастни хора с остеопороза дневната доза витамин Д и калций подпомагат за предотвратяване на фрактури и крехки кости. Доказано е също, че това спомага за намаляване на паданията при възрастни хора. Децата се нуждаят от витамин Д, за да изградят здрави кости и да предотвратят рахит, причината за изкривени крака и слаби кости.


Витамин Д и множествена склероза
Множествената склероза (МС) е по-разпространена далеч от слънчевия екватор. От години експертите подозират връзка между слънчевата светлина, нивата на витамин Д и това автоимунно заболяване, което уврежда нервите. Една по-нова идея за важността идва и от проучване на редки генни дефекти, което показва че при по-ниски нива на витамин Д има по-висок риск от МС.


Витамин Д и диабет
Някои проучвания показват връзка между ниско ниво на витамин Д и диабет тип 1 и тип 2. Така че, може ли повишаването на нивата на витамин Д да помогне за предотвратяване на болестта? Няма достатъчно доказателства за лекарите да препоръчат приемането на тази добавка за предотвратяване на диабета. Въпреки това,  знаем, че затлъстяването е риск както за дефицит на витамин Д, така и за диабет тип 2.


Витамин Д и загуба на тегло
Проучванията показват, че хората с наднормено тегло често имат ниски нива на витамин Д. в кръвта. Добавянето на витамин Д към диета с ограничено приемане на калории може да помогне на хората с ниско съдържание на витамин Д да намалят теглото си по-лесно.
Ниски нива на витамин Д и депресия
Витамин Д играе роля в развитието и функцията на мозъка, а ниски нива на витамин Д са открити при пациенти с депресия.

Как ли слънцето ви дава витамин Д?
Повечето хора получават витамин Д от слънчевата светлина. Когато слънцето грее директно върху кожата - тялото ви прави свой собствен витамин Д. Разходката в парка в пролетен слънчев ден, обаче не е достатъчна за образуването на достатъчно количество, нужно е голяма част от тялото да не е покрита с дрехи или слънцезащитен крем. През зимните облачните дни, използването на слънцезащитна козметика, работата в офиси, пречат на естественото усвояване чрез слънцето. Възрастните хора и тези с по-тъмни кожни тонове не могат да образуват самостоятелно нужното количество от излагане на слънце. Все повече се налага мнението че слънчевото витамин Д е недостатъчно, по-добре да разчитат на храна и добавки.

Хранене с витамин Д
Много от храните, които консумираме, нямат естествен витамин Д. Рибите като сьомга, риба меч или скумрия са едно голямо изключение и могат да осигурят здравословно количество витамин Д в една порция. Други риби като риба тон и сардини имат някои "Д", но в много по-ниски количества. Малки количества се намират в яйчения жълтък, говеждия черен дроб. Сиренето и сладоледът обикновено не съдържат витамин Д .

Витамин Д добавки
Храненето с богати на Д храни е най-добрият начин да получите витамин Д. Ако все още се нуждаете от помощ за получаване на достатъчно от този витамин, има два вида добавки: Д 2 (ергокалциферол), който е видът, който се намира в храната, и Д 3 (холекалциферол), което е от слънчева светлина. И двете добавки могат да повишат нивата на витамин Д в кръвта.

Имате ли недостиг на витамин Д?
Проблеми, свързани с превръщането на витамин Д от храната или слънцето, могат да ви доведат до дефицит. Факторите, които увеличават риска, включват: Възраст 65 или повече години; Тъмна кожа; Северен дом ; Наднормено тегло, затлъстяване, стомашен байпас ; Млечна алергия или непоносимост към лактоза ; Заболявания, които намаляват усвояването на хранителни вещества в червата, като болест на Крон или целиакия.

Слънцезащитни продукти
Използването на слънцезащитни продукти може да повлияе на получаването на витамин Д, но изоставянето на слънцезащитните продукти може значително да увеличи риска от рак на кожата. Затова си струва да се търсят други източници на витамин Д на мястото на продължително, незащитено излагане на слънце.


Симптоми на дефицит "Д"
Повечето хора с ниски нива на витамин Д в кръвта не забелязват никакви симптоми. Тежък дефицит при възрастни може да предизвика чупливи кости. Симптомите могат да включват костна болка и мускулна слабост. При деца, тежък дефицит може да доведе до рахит и симптоми на меки кости и проблеми със скелета.

Тестване на нивото на витамин Д
Има прост кръвен тест, използван за проверка на нивото на витамин Д, наречен 25-хидроксивитамин Д тест.

Колко витамин Д се нуждаете?
Препоръчителната дневна доза добавка за витамин Д е 3000 IU (международни единици) на ден за възрастни около 80 килограма. Хора на възраст над 65, бременни, кърмещи трябва да приемат задължително целогодишно добавка витамин Д. 

Ежедневно "Д" за кърмачета
Майчиното мляко е най-доброто, но няма много витамин Д, ако и майката има дефицит. Кърмените бебета се нуждаят от 400 IU до около 1000 IU витамин Д.

Витамин Д за по-големи деца
Повечето деца и юноши не получават достатъчно витамин Д, затова трябва да приемат допълнително. Деца с някои хронични заболявания като кистозна фиброза могат да бъдат изложени на повишен риск от недостиг на витамин Д. Говорете с лекаря на детето си, за необходимостта от допълнителен витамин Д. Правете профилактични изследвания за нивата на витамина.

Колко е прекалено много витамин Д?
Много високи дози витамин Д могат да повишат нивото на калция в кръвта, причинявайки увреждане на кръвоносните съдове, сърцето и бъбреците. Добре е да разгледате възможностите за прием на витамин Д  с добавен витамин К2. Не можете да получите твърде много витамин Д от слънцето. Тялото ви просто спира да прави повече. Но излагането на слънце без слънцезащитни продукти може да повиши риска от рак на кожата.

Лекарства, които взаимодействат с витамин Д
Някои лекарства причиняват на тялото ви да абсорбира по-малко витамин Д (или дори да блокира усвояването). Те включват лаксативи, стероиди и лекарства против припадъци метформинови препарати ( за диабет тип 2) и т.н Ако приемате дигоксин, лекарство за сърцето, твърде много витамин Д може да повиши нивото на калций в кръвта и да доведе до необичаен сърдечен ритъм. Четете внимателно указанията на продукти, които използвате по-дълго от 3 месеца. Важно е да обсъдите употребата на витамин Д с Вашия лекар или фармацевт.

Витамин Д и рак на дебелото черво
Някои по-ранни проучвания показват, че хората с по-високи нива на витамин Д в кръвта им, могат да имат по-нисък риск от рак на дебелото черво.
Витамин Д и други видове рак
Но настоящите данни не подкрепят използването на витамин Д за предотвратяване или лечение на всякакъв вид рак.

Витамин Д и сърдечни заболявания
Ниските нива на витамин Д са свързани с по-голям риск от инфаркт, инсулт и сърдечни заболявания. Все още не е ясно дали увеличаването на витамин Д ще намали рисковете за сърцето и колко витамин Д е необходим. Много високите нива на витамин Д в кръвта могат действително да навредят на кръвоносните съдове и сърцето чрез увеличаване на количеството калций в кръвния поток. Когато се използва витамин Д с витамин К2 в комбинация, това може да предпазва съдовете от атеросклероза и това да оказва благоприятно влияние на сърдечно-съдовата система.

Витамин D3 + K2 орален спрей 12мл

Витамин К2 орален спрей 25мл

Витамин Д3 3000 IU ДЛукс  орален спрей 15мл

Витамин Д3 400IU ДЛукс за ДЕЦА орален спрей 15мл

Витамин Д3 400IU ДЛукс за БЕБЕ орален спрей 15мл


прегледана 11604 пъти / създадена на 21.01.2019