Витамин А палмитат срещу витамин А


Витамин А палмитат е форма на витамин А. Тя се намира в животински продукти като яйца, пиле и говеждо месо. Той също така се нарича предварително обработен витамин А и ретинил палмитат. Витамин А палмитат е наличен като произведена добавка. За разлика от някои форми на витамин А, витамин А палмитат е ретиноид (ретинол). Ретиноидите са бионалични вещества. Това означава, че те се абсорбират лесно в тялото и се използват ефективно.

Витамин А палмитат срещу витамин А

Витамин А се отнася до хранителни вещества, които са категоризирани в две специфични групи: ретиноиди и каротеноиди.

Каротеноидите са пигментите, които дават зеленчуци и други растителни продукти, техните ярки цветове. За разлика от ретиноидите, каротеноидите не са бионалични. Преди тялото ви да може да се възползва от тях хранително, то трябва да ги превърне в ретиноиди. Този процес може да бъде труден за някои хора, включително:

    - недоносени бебета
    - бебета и деца (които нямат достъп до достатъчно количество питателна храна);
    - жени, които са бременни или кърмят (които нямат достъп до достатъчно количество питателна храна);
    - хора с муковисцидоза

В някои случаи генетиката също може да играе роля.

И двата вида витамин А подпомагат здравето на очите, здравето на кожата, функцията на имунната система и репродуктивното здраве.

Общи приложения и форми

Витамин А палмитат може да се приема като добавка за поддържане и поддържане на оптимално здраве на очите, здравето на имунната система и репродуктивното здраве. Предлага се и чрез инжектиране, за тези, които не могат да я приемат под формата на хапчета.

Често се използва като съставка в мултивитамини и се предлага като единствена съставка в добавката. Тези добавки могат да бъдат етикетирани като предварително приготвен витамин А или като ретинил палмитат. Количеството на витамин А, което съдържа продукт или добавка е посочено на етикета в IU (международни единици).

Витамин А палмитат се среща в животински продукти от всякакъв вид, като:

    черен дроб
    яйчни жълтъци
    риба
    мляко и млечни продукти
    сирене

В Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) препоръчва на хората над четири годишна възраст да консумират 5000 IU на витамин А от храни, получени от двата животински и растителни източници (ретиноиди и каротеноиди).

Потенциални ползи за здравето

Витамин А палмитат е изследван за множество състояния и може да има ползи за здравето в няколко области, включително:

Ретинит пигментоза

Клиничните проучвания, проведени в Harvard School of Medicine, Масачузетската болница за очи и уши, установиха, че лечението, комбинирано с палмитат на витамин А, мазна риба и лутеин, добави 20 години полезно зрение към хората, диагностицирани с няколко очни заболявания, като пигментоза и Синдром на Usher тип 2 и 3. Всеки ден участниците получават добавка, съдържаща 15 000 IUs витамин А палмитат.

Повредена от слънцето кожа

Едно проучване, публикувано в Journal of Cosmetic Dermatology, анализира ефектите от локално прилагания палмитат на витамин А и овлажняващ олио, съдържащ антиоксиданти, върху фотостарената кожа. Изследваните области на тялото включват врата, гърдите, ръцете и долните крака. Участниците в проучването, на които е дадена палмитатната смес на витамин А, показват подобрение в цялостното качество на кожата от 2 седмици, като повишеното подобрение продължава да нараства с 12 седмици.
Акне

Локалната употреба на предписани продукти, съдържащи ретиноиди, е показала ефективност за намаляване на акне. Ретинолите също така показват, че предизвикват по-малко дразнене на кожата, отколкото други лечения на акне , като третиноин.

Има научен интерес към способността на витамин А палмитат да подпомага заздравяването на рани и имунната защита, когато се прилага локално. Необходими са повече изследвания в тези области.
Странични ефекти и рискове

Витамин А палмитат е мастноразтворим и остава съхраняван в мастните тъкани на организма. Поради тази причина тя може да се повиши до твърде високи нива, причинявайки токсичност и чернодробно заболяване. Това е по-вероятно да възникне от употребата на добавка, отколкото от храна. Хората с чернодробно заболяване не трябва да приемат витамин А палмитат.

Добавките на витамин А в твърде високи дози са свързани с вродени дефекти, включително малформации на очите, белите дробове, черепа и сърцето. Не се препоръчва на бременни жени.

Хората с определени видове очни заболявания не трябва да приемат добавки, съдържащи витамин А. Те включват:

    Болест на Старгардт (Stargardt макуларна дистрофия)
    Дистрофия на конусна пръчка
    Най-добра болест
    Заболявания на ретината, причинени от мутации на ген Abca4

Витамин А може да попречи на някои лекарства. Обсъдете употребата му с Вашия лекар или фармацевт, ако в момента приемате лекарства, отпускани с рецепта, като тези, използвани за псориазис или каквито и да е медикаменти, обработени през черния дроб. Някои лекарства, продавани без рецепта, също могат да бъдат противопоказани, като ацетаминофен (Tylenol).
перспектива

Витамин А палмитат добавки не са подходящи за всички, като бременни жени и тези с чернодробно заболяване. Въпреки това, те изглеждат полезни за определени състояния, като например пигментозен ретинит. Яденето на храни, съдържащи витамин А, е безопасно и здраво. Приемането на добавки може да бъде проблематично в твърде високи дози. Говорете с Вашия лекар за употребата на тази или някаква добавка.прегледана 1783 пъти / създадена на 25.02.2019