Синдром на раздразненото черво (IBS), свързан с дефицит на витамин D

Синдром на раздразненото черво (IBS), свързан с дефицит на витамин D

Ние всички знаем значението на витамин D за здрава имунна система, силни кости и зъби, но последните проучвания показват, че добавянето на високите дози витамин D3 може значително да подобрят симптомите на синдром на раздразненото черво (IBS).

Проучване, публикувано от BMJ Open Gastroenterology, открива значителна връзка между нивата на витамин D на пациента и тежестта на техните IBS симптоми.

Изследователите, ръководени от д-р Бърнард Корфе, от Молекулярната гастроентерологична изследователска група на Шефилд, изследват връзката между нивата на витамин D и тежестта на симптомите на IBS - и по-специално степента, до която IBS влияе върху качеството им на живот.

IBS представлява 10% от посещенията в лечебните заведения и състоянието има значителна и нарастваща тежест за обществото като следствие от загубени работни дни и време, прекарано в редовни болнични назначения.

Проучването, което е първото по рода си, установи, че от 51 изследвани IBS пациенти 82% показват недостатъчни нива на витамин D. За да подобрят драстично симптомите на ИБС, изследователите предложили пациентите да приемат добавка на витамин D3 с висока доза.

Недостигът на витамин D може лесно да бъде коригиран чрез добавки и лесни промени в начина на живот. Приемането само на един спрей на ден от един от нашите DLux орални спрейове и прекарването на повече време на открито може да повиши нивата на витамин D и да има положителен ефект върху качеството на живот.

С интраорална добавка, витаминът се абсорбира директно в кръвния поток чрез богатата венозна система, разположена точно под повърхността на лигавицата на вътрешната страна на бузата, което също е благоприятно за тези индивиди, които могат да имат проблеми с усвояването му през храносмилателната система - такива като тези с IBS.

Нашата серия DLux спрей за приемане през лигавицата на бузата на витамин D е включена в препоръчителния продукт на NHS за добавки на витамин D и се предлага в различни продукти подходящи за хора от всички възрасти.


прегледана 8987 пъти / създадена на 30.04.2019