Куркума 10 ползи за здравето. Свещеният корен, който подмладява тялото и ума

Куркумата не е водоразтворима и следователно има слаба бионаличност, като проучванията показват толкова ниска степен на абсорбция от 1% от червата.

Нашият перорален спрей от куркума осигурява по-добра абсорбция чрез повишаване на разтворимостта и заобикаляне на храносмилателната система, като гарантира ненадминато усвояване на активните куркуминоиди чрез прост, но ефективен ежедневен перорален спрей.

Иновациите трябва да бъдат отговорни и основани на науката. Само защото това е новаторски, не означава, че работи. Проучванията са тези, които показват високата ефективност на продукта.

Какви са ползите за здравето?

Уникален химичен профил на Куркума

Куркумата съдържа повече от 100 изумителни химични съединения, които допринасят за способността му да лекува състояния от стомашни болки до респираторни заболявания. Тези химични съединения правят куркумата уникална. Най-важното е, че куркумата съдържа куркумин, който е полифенол. Полифенолите са органични химикали, за които е доказано, че имат противовъзпалителни свойства. Полифенолите присъстват и в други храни и напитки, като епигаллокатехин в зелен чай, капсаицин в люти чушки и ресвератрол в червено вино и пресни фъстъци. Куркуминът е това, което придава на куркума красив жълто-оранжев цвят. Куркуминоидите, групата от химични съединения, отговорни за ползите за здравето от куркума, включват куркумин, деметоксикуркумин и бисдеметоксикуркумин. Куркумата съдържа също летливи масла, включително тумерон, артумерон и цингирейн.


Куркуминът е част от куркума, която се изучава най-често за употреби като хранителна добавка от куркума и в оцветяване на храни и козметика. Едно проучване, проведено от Азиатската координационна група по химия, показа, че екстрактите от куркума могат да имат противогъбични и антибактериални свойства. Националният институт по здравеопазване изброява повече от осемдесет проучвания, които разглеждат ползите и способността на куркумата да лекува и лекува проблеми, от синдрома на раздразнените черва до диабетна нефропатия. (Посетете https://clinicaltrials.gov за актуална информация за тези проучвания.)

Уникалният химичен състав на витамини, минерали, фибри и фитохимикали осигурява на организма:

+ Насърчаване на имунитета
+ Защита срещу болести 
+ Превенция на развитието на тежко заболяване и заболяване
+ Унищожаване на хронични болестни клетки в мозъка и тялото

Благодарение на тези свойства, куркумата вече е интегрирана в естествени методи за лечение на обичайни и хронични състояния.

Специалните предимства на куркума
Коренът от куркума притежава натурални масла , аминокиселини, витамини, минерали, мастни киселини и фитохимикали, които съчетават лечебни свойства за почти всяка област на тялото. Фитохимикалите са естествени растителни съединения, които стимулират здравословното функциониране на клетките, тъканите, органите и системите. Тези съединения включват антиоксиданти, противовъзпалителни средства, аналгетици и голямо разнообразие от защитни, превантивни и здравословни стимулиращи производни, които подпомагат естествените функции на организма.

Мощните феноли, съдържащи се в месото на коренът на куркумата, са разновидности на куркуминоиди: куркумин, дезметоксикуркумин и бисдесмотоксикуркумин, които не само помагат за борба с микробите, бактериите и вирусите, но също така спомагат за подпомагане на храносмилателните процеси, поддържат имунитета, подобряват енергията, увеличават метаболизма функционира, очиства кръвта, регулира кръвната захар и увеличава умствените процеси. Именно тези съединения са отговорни за многобройните ползи за здравето от куркума. Куркумата също съдържа кверцетин, растителен пигмент, който придава на много плодове и зеленчуци техния цвят. Те са антиоксиданти, чиито свободни радикали могат да увредят клетките.

Ползи за здравето на куркума
1. Намалява риска от рак
Антиоксидантите са ключови за темата за резистентност към рак. С повече от 100 вида рак, които засягат тревожен процент от населението всяка година, Американското общество за борба с рака оценява, че на всеки четири смъртни случая може да се дължи това заболяване. Фармацевтичните компании популяризират химиотерапевтични продукти, които могат да бъдат ефективни, но имат инвалидизиращи странични ефекти, така че общността на естествените средства е проучила естествени алтернативи, които могат да предотвратят развитието на рак и потенциално дори да убият напълно раковите клетки. Сред многото си предимства, Куркума е един от естествените лекарства, проучени и е произвел почти чудотворни резултати.


Борбата с хроничното възпаление, известен фактор, допринасящ за развитието на рак, куркума насърчава способността на организма да се бори с разпространението на ракови клетки. Неговите мощни антиоксиданти подкрепят естествения имунитет на организма към окислителни промени - промени, които могат да доведат до развитие и развитие на рака. Центърът за рак на Мемориал Слоун Кетъринг е работил обширно, за да проучи ефектите от куркумата върху развитието на рака и е счел, че той е "един от най-ефективните борци на рака", както се съобщава в клиничното изследване на рака . С добавяне на високо усвоима дневна доза куркума можете естествено и ефективно да помогнете на тялото и ума си.

2. Осигурява естествени противовъзпалителни средства
Възпалението е често срещана причина за болка и дискомфорт и може дори да допринесе за развитието на сериозни заболявания и заболявания. Докато много хора избират да лекуват своето възпаление с предписани и без рецепта противовъзпалителни лекарства като ибупрофен и болкоуспокояващи болки в NSAID, тези възможности за лечение не могат да осигурят облекчение и създават сериозни рискове за здравето. За онези, които имат противопоказани състояния, или тези, които приемат предписания, които могат да бъдат възпрепятствани от противовъзпалителни лекарства, естествената възможност за лечение може да осигури безопасно и ефективно облекчение. Без синтетика и подкрепена от научни изследвания, които са показали, че няма странични ефекти, куркумата е не само здравословна по различни начини, тя е толкова безопасна, колкото е ефективна.

Химичните съединения в куркума, като куркумин, се комбинират с витамини и минерали, които поддържат естествените процеси на организма в борбата с възпалението, което е едно от най-големите ползи за здравето на куркумата. Мощни и способни да предоставят помощ, сравнима с или надвишаваща тази на синтетичните алтернативи. Може да се приложи и за мускулна болка, навяхвания, възпаление на ставите и дори общи болки.


3. Увеличава имунитета
Вероятно знаете, че имунната ви система е отговорна за защитата на организма от развитието на болести и болести. Малцина обаче осъзнават, че значителна част от имунната система е пряко свързана с храносмилателната система. Изхвърляйки тялото от отпадъци, докато извлича и абсорбира основните хранителни вещества от цели храни, храносмилателната система разпръсква основните елементи на диетата в тялото. Всички тези ползи правят имунната система по-добра. Помага за поддържане на организма без бактерии, вируси и микроби, както и вредни оксидативни увреждания от свободните радикали. С такава важност, която се поставя върху храненето за оптималното здраве на тялото, е лесно да се разбере защо храносмилателната система играе такава важна роля.


Знаейки, че хранителни вещества като витамини, минерали и фитохимикали подкрепят имунната система на организма, изследователите започнаха да се занимават с конкретни естествени храни и подправки, които са особено добри в поддържането, защитата и повишаването на имунитета. Куркумата е показала, че е една от най-добрите храни за тази цел. Осигурява на организма антиоксиданти; противовъзпалителни свойства; и антивирусни, антибактериални и антимикробни съединения (включително куркумин). Тези ползи от куркума помагат за подпомагане на храносмилателната система способността да функционира по най-добрия начин и също така да поддържа защитните способности на имунната система, за да ни предпази от болестите. Едно просто добавяне на това вещество към дневната ви диета може да осигури на организма тези защитни имунитет-повишаващи ползи за по-добро естествено здраве.

4. Балансира хормоналните нива
Хормоните участват във всеки възможен процес, който се осъществява в мозъка и тялото. Тези хормони, които се движат през тялото с лекота, са необходими за поддържане на всички видове жизнени функции. Храносмилането, свиването на мускулите, функционирането на нервната система, съня и настроението могат да се дължат на специфично взаимодействие на хормоните и затова хормоналният баланс е толкова важен за качеството на здравето и благосъстоянието. Изследователите знаят, че факторите на начина на живот и диетата определено играят важна роля в поддържането на хормоналното производствои баланс, но има моменти, когато генетиката и мутациите отхвърлят хормоналния баланс. Докато много наркотици се опитват да възстановят хормоналния баланс, научните и медицински общности са започнали да проучват как природните средства като куркума могат да се възползват от регулацията на хормоните без синтетика.

Куркумата е в състояние да достави достатъчно количество хранителна поддръжка на хормоналните производствени процеси в организма.

+ Подобрява имунитета чрез снабдяване с фитонутриенти, които предотвратяват заболявания, болести и мутации, които могат да възпрепятстват хормоналното производство
+ Почиства кръвта от токсини
+ Преминава през кръвно-мозъчната бариера за незабавно доставяне на фитохимикали
+ Регулира и поддържа здравето на всички участващи органи в производството на хормони

Една естествено усвоима добавка на куркума е лесен начин за постигане на хормонален баланс.

Куркума - орален спрей с висока концентрация на активни вещества и максимално ефективно усвояване.

5. Предотвратява загубата на коса
Загубата на коса почти винаги се дължи на хранителен дефицит. Дали дефицитът се дължи на лоша диета, избор на начин на живот или наследствени състояния, неуспехът на тялото да абсорбира и използва есенциалните хранителни вещества може да повлияе неблагоприятно на множество физически процеси, включително производството и задържането на косата. Космите фоликули могат да бъдат компрометирани, което води до минимално производство на нов растеж на косата и невъзможност да се запази съществуващата коса. Продуктите без рецепта, които обещават да предотвратят загубата на коса, често включват сурови химикали и синтетични добавки, които могат да разклащат кожата и да потискат здравословното естествено задържане на косата . Изненадващо, използването на куркума е един от естествените подходи за предотвратяване на загубата на коса.


6. Насърчава правилното храносмилане
Един начин, по който куркумата е от полза за тялото, е чрез подпомагане на храносмилателната система, Вашата храносмилателна система се състои от множество части, които работят заедно, за да преместват и обработват храната, която ядете. От слюнката в устата (която започва разтварянето на храната) до мускулните движения на хранопровода (които изтласкват храната в червата) до освобождаването на жлъчката от жлъчния мехур (което разгражда храната), храносмилането е сложен процес. Тъй като в храносмилането има толкова много органи и функции, процесът може лесно да бъде нарушен, особено ако не получавате достатъчно витамини и минерали, които са необходими за подпомагане на тези органи и техните функции. Ензимите, киселините и екскрециите, които са необходими, за да се извърши правилно храносмилането, се получават само когато в диетата са осигурени адекватни количества от хранителните вещества, от които те зависят.

С асортимента от фибри, витамини, минерали, антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, той може да достави точното хранене, което храносмилателната система трябва да подкрепи ензимните реакции, киселинното производство, движението на мускулите и оптималното усвояване на хранителните вещества. Просто добавяйте 1 супена лъжица настърган, на прах или течен екстракт от куркума в някое от вашите ястия всеки ден. Всички предимства на куркумата се съчетават, за да създадат перфектни елементи на храносмилателната система, които насърчават оптималното (и редовно!) Храносмилане всеки ден!

7. Насърчава загубата на мазнини
Тялото изисква специфични хранителни вещества, за да изпълнява всяка функция, свързана с изгарянето на мазнините. Тези функции включват:

+ Повишаване на метаболизма (подобряване на изгарянето на калории)
+ Регулиране на нивата на кръвната захар и минимизиране на инсулиновата резистентност
+ Регулиране на производството на хормони и нива (осигуряване на контрол на кортизола и другите хормони, които задържат мазнините)
+ Подобряване на комуникацията между храносмилателната система и мозъка чрез невротрансмитери да се гарантира, че чувствата на ситост се усещат по подходящ начин

Ако добавите куркума към ежедневната си диета, необходимите за всеки от тези процеси вещества се доставят ефективно в съответните органи чрез кръвния поток, като по този начин се насърчава успешното функциониране на всяка система.

Когато всяка система е оптимизирана, ще откриете, че:

+ Храната се усвоява правилно
+ Производството на жлъчката е балансирано
+ Енергийните нива са по-високи
+ Чувствата на пълнота са по-лесни
+ Скоростите на калориите са по-високи

Всички тези ползи водят до увеличаване на изгарянето на мазнини, както е потвърдено в статията на Journal of Nutritional Biochemistry през 2015! Можете да бъдете сигурни, че вашите системи са оптимизирани чрез включване на куркума във вашия ден. Ако трябва да сте сигурни, че приемате високо ниво на активната съставка ( а не просто жълт прах) е добре да използвате подобрена форма с високо ниво на усвояване, за да подобрите метаболизма, да загубите мазнини без хапчета, отвари и продукти, които обещават, но не доставят, вместо това се предпочитат естествените дози от куркума и свързаните с него ползи за здравето, които могат да ви помогнат да губите мазнини бързо и сигурно!

8. Почиства черния дроб
Вашият черен дроб е натоварен с трудната работа за почистване на течности от токсините, замърсителите и дразнителите. Затова черният дроб играе важна роля за поддържане на имунитета на организма и неговата способност да се бори с инфекциите и да запази цялостното здраве. Ако черният дроб е компрометиран с токсини, получени от диетата, околната среда или начина на живот, той функционира лошо и това може да доведе до катастрофални последствия, които могат да повлияят неблагоприятно на вашето тяло и ум. С акцент върху здравословния начин на живот и като се възползват от многото предимства на куркума, всеки може да премахне увреждането на черния дроб , подобрявайки неговото здраве и производителност.

С напълно функциониращ, здрав черен дроб, тялото и умът могат да процъфтяват, без окислителни свойства и свободни радикали, които могат да се разрастват, убиват или мутират клетки в цялото тяло. (Окисляването е процес, който произвежда вредни и потенциално опасни "свободни радикали", които могат да се движат в тялото през кръвта и тъканите, причинявайки потенциално вредни промени в клетките.) Фитохимикалите за почистване на куркума, включително куркумин, действат като мощни антиоксиданти и противовъзпалителни средства, защитаващи и почистващи черния дроб и цялото тяло!

9. Може да помогне за предотвратяване на болестта на Алцхаймер
Болест, която засяга приблизително 44 милиона души по целия свят, болестта на Алцхаймер има разрушителен ефект върху човешкото тяло. Алцхаймер спира работещите неврони, изяжда съществуващата мозъчна тъкан и опустошава цялата нервна система. Въпреки осведомеността и изследванията, болестта на Алцхаймер все още се счита за непредсказуема и неконтролируема болест. Знаем, че състоянието, което засяга масите, се задълбочава от използването на синтетични добавки, които често са включени в хранителните съставки и контейнери за съхранение, но ние знаем много малко превантивни или лечебни мерки в този момент. Въпреки това, последните научни изследвания, като проучване от 2008 г., публикувано в Annals of Indian Academy of Neurology ,показаха как естествените фитохимикали като куркумин могат да трансформират подхода за лечение с по-малко странични ефекти и по-добри резултати!

Кръвно-мозъчната бариера е изключително селективна пропусклива бариера, която отделя циркулиращата кръв от мозъчната течност в нервната система. Тази бариера блокира големи молекули, които могат да представляват потенциална вреда от прекъсване на нормалните функции на мозъка, нервите и т.н. За разлика от лекарствените терапии, които не могат да преминат през кръвно-мозъчната бариера, за да доставят каустик лекарства директно в мозъчните обекти, засегнати от болестта на Алцхаймер Куркумата позволява на мощния фитохимичен куркумин да се абсорбира в кръвта и да се доставя директно в нуждаещите се места на мозъка. Куркуминът не само се бори с възпалението и инфекцията, но и този фитохимик се бори с протеиновите депозити и инхибирането на нервната система, като разкопава тези потенциално опасни протеинови отлагания, които допринасят за разграждането на мозъка, свързано с болестта на Алцхаймер.помощ за борба с болестта на Алцхаймер естествено и вкусно.

10. Управлява артритната болка
Артритът е болка и възпаление, което възниква в ставите. Милиони хора страдат от това мъчително състояние, търсейки облекчение във физическите терапии, лекарствата и промените в начина на живот. Докато много неща могат да бъдат направени, за да се сведе до минимум болката от артрит, като например приемане на кортизонови препарати, след ежедневни рецептурни режими и приемане на обезболяващи, основната причина за възпалението рядко е засегната. Всички тези лечения все още оставят страдащите от артрит с „избухвания“ - допълнително влошени от употребата на синтетични фармацевтични продукти, които могат да причинят поражение на тялото, като се намесват в нормалното функциониране на системите на тялото. Промените в настроението, прекъснатите модели на съня и усложненията на сърцето са само част от често срещаните странични ефекти на фармацевтични лекарства, предназначени за лечение на артритни състояния.

В проучване за остеоартрит на коляното, публикувано в Клинични интервенции при стареене.През 2014 г. 1 500 mg дневно консумация на добавка от куркума има противовъзпалителни и аналгетични свойства, сравними с 800 mg ибупрофен. В една дневна доза - 4 впръсквания Куркума има количество на активните съставки, което е равностойно на 1300мг сухо вещество. Ето как куркумата е в състояние да осигури облекчение от артритната болка, докато лекува основната причина: възпаление. Помагайки за облекчаване на възпаленията в ставите, фитохимикалите на куркумата работят и за почистване на кръвта от примеси, като в същото време насърчават правилното функциониране на черния дроб, за да гарантират, че токсините, които могат да допринесат за възпаления на артрит, са сведени до минимум в цялото тяло или вече не са налице. Докато доставяте основни хранителни вещества за подобряване на физическите функции, които помагат за възстановяването и възстановяването на здравето на ставите по цялото тяло, екстрактът от куркума може да позволи на страдащите от артрит да се радват на живот без състоянието и неговите ограничения - естествено!

Кога да бъдете внимателни с куркума: Странични ефекти
Куркумата обикновено е безопасна съставка и добавка.  Ето някои специфични ситуации, които изискват допълнително внимание, преди да използвате куркума:

+ Храненето с куркума в храни е безопасно по време на бременността, но добавките на куркума може и да не са.
+ Тези с проблеми с жлъчния мехур могат да открият, че куркумата ги изостря.
+ Куркумата може да забави съсирването на кръвта, така че тези, които имат проблеми с кръвосъсирването или предстояща операция трябва да бъдете внимателни.
+ Куркуминът може да намали кръвната захар при диабетиците.
+ Високите количества куркума могат да повлияят на абсорбцията на желязо.
+ Куркумата може да намали нивата на тестостерон и движението на сперматозоидите, които биха могли да повлияят на плодовитостта.
+ Високите нива на куркума могат да увеличат производството на стомашна киселина, което може да бъде проблематично за хора с рефлукс или язви.


прегледана 5804 пъти / създадена на 30.04.2019