Предупредителни знаци за дефицит на В12

Предупредителни знаци за дефицит на В12

Предупредителни знаци за дефицит на В12:

Дефицитът на В12 е едно от най-често срещаните и пренебрегвани факти. Витамин В 12 участва в метаболизма на всяка клетка на тялото. То е от решаващо значение за процеси като синтез на ДНК и производство на енергия ( 1 ). Недостигът на В12 е скрита епидемия в нашето общество. Увеличете енергията и умствената си яснота с висококачествени източници на витамин В12.

Витамин В12 е много критичен за неврологичната , сърдечно-съдовата, храносмилателната и имунологичната функция ( 2 ). Заедно В12 и фолатът намаляват метаболитния краен продукт хомоцистеин ( 3 ). Този път е отговорен за цялата система на детоксикация, базирана на сярата.


Дефицит на витамин В12:

Много изследователи смятат, че стандартните американски тестове, които измерват нивата на серумния В12, са твърде ниски. В Америка се наблюдава дефицит на В12 като серумно ниво под 200 pg / ml (145 рМ). В Япония се наблюдава дефицит в нива под 550 pg / ml (400 pM). Повечето изследователи на В12 и напреднали функционални диетолози са съгласни с японския модел.

Изследванията, проведени чрез изследването на Framingham от университета Tufts, показват, че 40% от хората на възраст между 26 и 83 години имат ниско-нормални нива на В12 в плазмата. Те открили, че 9% са имали категоричен дефицит, а 16% са имали „почти недостиг“. Много от тези хора страдат от неврологични симптоми ( 4 ).

Дефицитът на В12 присъства в близо 50% от хората над 60-годишна възраст. Напълно е възможно поне някои от симптомите, които приписваме на „нормалното” стареене - като загуба на памет, спад в познанието, намалена подвижност и т.н. - са поне частично причинени от дефицит на В12. Ето някои от основните причини за недостатъците на В12.

Причини за дефицит на В12:

Абсорбцията, усвояването и метилирането на В12 е много сложен процес и има много фактори, които намаляват способността на организма ни. Поради тази причина дори тези, които консумират достатъчно количество витамин В12 в диетите си, все още могат да имат функционален дефицит на В12. Някои от причините за дефицит на В12 са:

    Злокачествена анемия
    Автоимунни заболявания
    Синдром на изтичане на червата
    Улцерозен колит, болест на Крон и целиакия
    Малко чревно бактериално разрастване ( SIBO )
    H.Pylori инфекция
    Продължително използване на лекарства за стомашен рефлукс
    Вегетариански и вегетариански диети
    MTHFR генни мутации
    Злокачествена анемия
    Бариатрични операции
    Прекомерно консумация на алкохол

В12 и цикъл на метилиране:

Метилирането е критичен процес, който се случва трилиони пъти във всяка клетка всяка минута. Той е една от най-важните метаболитни функции на тялото и зависи от различни ензими . Адаптирането към стреса и предизвикателствата на живота е аспект, който метилирането осигурява на тялото.

Без адекватни процеси на метилиране индивидът не може да се адаптира или лекува ефективно и ще претърпи делириумните ефекти от ускореното стареене ( 5 ). Нормалните цикли на метилиране абсолютно зависят от адекватните нива на витамин В12, както и от други ключови хранителни вещества като фолати, рибофлавин, В6, ниацин, магнезий и цинк .

При нормални количества фолат и В12 тялото е в състояние да превърне хомоцистеина в глутатион и SAMe (S-аденозилметионин). Недостигът на фолиева киселина и В12 причиняват на организма да произвежда по-малко глутатион и да повишава неметаболизирания хомоцистеин ( 6 ). Това е червен предупредителен знак за повишено възпаление и дегенерация на тъканите.

Индивидите с генни мутации като MTHFR или MTRR имат проблеми с процеса на метилиране на В12. Тези хора често се нуждаят от по-големи дози В12, за да изпълнят важните роли, които В12 има в човешката физиология.

Дефицит на витамин В12 и хронична болест

Недостигът на витамин В12 е свързан с хронични заболявания . Недостатъците на В12 водят до висок хомоцистеин, който е силен рисков фактор при сърдечносъдови заболявания и болест на Алцхаймер. Нарушения на настроението, като депресия и биполярно, са много свързани с недостатъците на В12 ( 7 , 8 ).

Изследователите установили, че диета с недостиг на фолат, В12 и В6 причинява когнитивна дисфункция и значително намаляване на дължината и плътността на мозъчните капиляри ( 9 , 10 ). Това увеличава невродегенеративните състояния в организма, водещи до деменция и често пъти периферна невропатия.


Дефицит на витамин В12 и лекарства

Около 10% от популацията изглежда има нормален серум В12, но техният бионаличен В12 е намален. Показател за това е повишената хомоцистеин и метилмалонова киселина, въпреки нормалните нива на фолиева киселина, В6 и В12 ( 11 ).

Недостигът на витамин В12 е често срещан при хора, които са използвали лекарства за определен период от време. Лекарствата, които най-често се свързват с недостатъците на В12 включват метформин (диабет), антиациди, анти-язви, кръвно налягане, медикаменти за холестерол и противозачатъчни хапчета ( 12 , 13 ). Ако някога сте приемали някое от тези лекарства, задължително е да проверите нивата на В12 и да добавите, ако е необходимо.

 

Веганите са изложени на риск за дефицит на В12:

Една група от населението, която е особено уязвима към недостатъците на В12, са строги вегани. Най-бионаличната форма на В12 се намира в животински продукти. Много вегани използват синьо-зелени водорасли като форма на В12. Формите на водораслите се наричат псевдо-В12, защото те са активни в тестовете, но нямат същата човешка биологична активност ( 14 , 15 ).

Най-добрите източници на В12 се намират в органичното месо и яйцата. Органичните меса като черния дроб и сърцето са най-богатият източник на бионаличност В12 ( 16 ).

Вътрешен фактор и В12 абсорбция:

Витамин В12 е много голяма молекула в сравнение с други витамини и изисква ензим, наречен вътрешен фактор за ефективно метаболизъм. Високият стрес, инфекциите, антиацидите и другите лекарства разрушават вътрешния фактор. Без подходящ вътрешен фактор тялото не може ефективно да метаболизира b12 и с времето ще се наблюдават недостатъци.

Стомаха трябва също да е в състояние да произведе достатъчно стомашна киселина за оптимална В12 абсорбция. Смята се, че 30% от населението на възраст над 50 и 70% над 70-годишна възраст не произвеждат достатъчно стомашна киселина и вътрешен фактор и в момента се занимават с известно ниво на дефицит на b12 ( 17 ).

Тестване за дефицит на В12:

Има няколко различни начина, по които можете да проверите за функционален дефицит на В12. Клиничните нива се измерват от плазменото ниво на В12. Във функционалната медицина разглеждаме функционалните компоненти на здравето и измерваме биомаркерите на кръвта и урината за функционални дефицити на ключови хранителни вещества като В12.

Ето няколко теста, които редовно анализирам за функционални недостатъци на В12.
1. Пълна кръвна картина (CBC)

Този тест, когато показва, че червените кръвни клетки са много големи, може да покаже мегалобластната анемия, която се причинява от дефицит на В12 и / или фолат ( 18 ). Това е прост тест, че всеки лекар работи, но не всички лекари са обучени да разглеждат функционалните проблеми на метилирането и как те влияят върху размера и развитието на кръвните клетки.

Здравните специалисти, обучени във функционалната медицина, ще видят леки повишения на MCV, MCH и MCHC и ще бъдат подозрителни по отношение на функционалните проблеми на метилирането.

2. MTHFR генетичен тест

Когато хората имат мутации на MTHFR ген, по-специално хомозиготна черта, те изискват повече В12, фолиева киселина и В6, за да могат техните детоксикационни пътища и тялото да функционират оптимално. Смята се, че тези с една мутация (хетерозиготна) намаляват способността си да метилират с 30%, а тези с две мутации (хомозиготни) намаляват способността си да метилират със 70%, което прави почти невъзможно получаването на адекватен В12 само от диета ( 19 ).


3. Тест за органична киселина:

Това е много често срещан тест, който използвам, за да погледна фактори на метилиране, недостиг на хранителни вещества, пътища на детоксикация и функция на невротрансмитери. Повишаването на метилмалоновата киселина показва функционален дефицит при В12 ( 20 ).


4. Тест за хомоцистеин

Много ниски или високи нива на хомоцистеин в кръвта  могат да покажат дефицит на В12, фолиева киселина и / или В6 ( 21 ).

Правилната добавка е ключова:

За много хора добавянето на В12 е необходимост. Това се дължи на увреждане на стомашно-чревната система, което ограничава тяхната В12 абсорбция и генетични полиморфизми, които намаляват тяхното използване на В12.

Има няколко различни форми на В12, включително цианокобаламин (Cyano-B12), метилкобаламин (метил В12), хироксокобаламин (хидрокси-В12) и аденозилкобаламин (Adeno-B12).


1. Цианокобаламин

Това е неестествена синтетична форма на витамин В12, която се създава в лаборатория. Това е най-евтината, но най-стабилна форма на В12. Тази форма не се абсорбира лесно, произвежда цианидна молекула, която трябва да бъде детоксикирана от черния дроб и изисква допълнителна енергия от нашето тяло за правилния метаболизъм ( 22 ).
2. Метилкобаламин

Това е най-активната форма в човешкото тяло. Превръща хомоцистеина в метионин, което спомага за защита на сърдечно-съдовата система. Метилкобаламин се абсорбира лесно от организма и преминава през кръвно-мозъчната бариера без помощ за защита на мозъчните и неврологичните клетки ( 23 ).

Methyl-B12 е основната форма, която се използва в тялото. Това е формата, която допринася за ключовите групи за метилиране, които са необходими за възстановяване на ДНК, детоксикация и стотици други метаболитни функции.
3. Хидроксокобаламин

Тази форма се създава естествено от ферментация на бактерии и е основният вид, който се намира в храната. Лесно се превръща в метил-В12 в тялото. Това често е формата, която се използва с инжекции за недостиг на В12 и като лечение за отравяне с цианид.
4. Аденозилкобаламин

Това е най-малко стабилната форма на В12 извън човешкото тяло и поради това не се препоръчва в добавка. Смята се, че формирането на енергия на В12, което естествено се среща в клетките на тялото по време на цикъла на биохимичната лимонена киселина.
Заключение:

Methyl-B12 е най-абсорбиращата се и лесно използваема форма на В12 ( 24 , 25 ). При споменатите преди това предизвикателства на абсорбцията на В12 не е препоръчително да се използват форми, които са или нестабилни (адено-В12) или форми (циано), които изискват повече енергия за превръщане в активен метил-В12.прегледана 18940 пъти / създадена на 01.07.2019