4 билки за намаляване на възпалението вместо Нестероидни Противо възпалителни Средства НСПВС


Билките са мощни лечебни инструменти, когато се използват за подпомагане на баланса на тялото. Възпалението е начинът на тялото ви да се предпази от наранявания, инфекции и други патогени. Докато възпалението може да бъде от полза, когато става дума за остри наранявания и заболявания, ако се превърне в хронично, то може да стане вредно за вашето здраве. Хроничното възпаление може да продължи месеци или години. Това е основната причина за почти всяко основно здравословно състояние и заболяване.

В тази статия ще научите какво е възпалението , каква е разликата между острото и хроничното възпаление и какви са неговите причини и последици. Ще споделя и някои мощни стратегии за намаляване на възпалението и намаляване на риска от заболяване с противовъзпалителни билки вместо нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).


Какво е възпаление (остро / хронично)
Възпалението е начинът на тялото ви да се бори срещу всякакви потенциални вреди, като наранявания, инфекции и токсини. Той е част от присъщия на организма ви имунен отговор. Когато тялото ви усети увреждане на клетките си, то отделя химикали, за да предизвика реакция от вашата имунна система за вашата защита. Основната цел на възпалението е да ви предпази от вредни нашественици и да насърчи бързото заздравяване и възстановяване.

Самото възпаление не е лошо. Без възпаление раните ще станат септични и дори незначителни инфекции могат да доведат до увреждане на тъканите и да станат смъртоносни.

Не всички възпаления обаче са добри. Има два вида възпаление: остро и хронично. Острото възпаление може да подобри възстановяването от нараняване или кратко заболяване, но когато възпалението стане хронично, това може да доведе до допълнителни здравословни проблеми, включително хронична болка и заболяване.


Остро възпаление
Острото възпаление е реакцията на тялото ви на краткосрочни, остри наранявания, инфекции или заболявания с локализирани ефекти. Вашите клетки отделят химикали, за да създадат възпаление, за да защитят тялото ви, да предотвратят разпространението на инфекциите и да подпомогнат възстановяването. Кръвоносните ви съдове се разширяват, притока на кръв се увеличава и белите кръвни клетки се втурват към засегнатата област, за да насърчат бързото възстановяване.

Острото възпаление обикновено се характеризира с болка, подуване, зачервяване, топлина или дори загуба на функция.

Например, ако срежете пръста си, докато приготвяте вечеря, може да почувствате подуване, зачервяване и болка. Ако ви ухапе комар, това ще доведе до зачервяване, подуване и сърбеж. По време на сезона на алергии може да почувствате кихане или зачервяване в очите. Ако хванете настинка, може да имате зачервено, възпалено гърло с подуване, хрема и други свързани симптоми на възпаление (1).

В някои случаи острото възпаление може да бъде вътрешно, например ако имате остър апендицит. Вътрешното остро възпаление може също да се характеризира с болка или други симптоми.

Острото възпаление не трябва да бъде сбъркано с инфекция. Инфекция, причинена от вредни вещества, като бактерии, вируси или гъби, обикновено води до възпаление. Възпалението обаче може да се случи без инфекция. Например, ако завъртите глезена си или остържете коляното, вероятно ще се зачерви, ще се надуе и ще се нарани поради възпаление, но без никаква инфекция. Ако инфекцията и възпалението са налице, докато се възстановявате от инфекцията, вашето възпаление също ще отшуми.

Острото възпаление е краткосрочно. Това може да продължи няколко часа, няколко дни, или в случай на някои по-сериозни наранявания, няколко седмици.



Хронично възпаление
За разлика от острото възпаление, хроничното възпаление е дългосрочно. Когато имате хронично възпаление, възпалителният отговор продължава, оставяйки тялото ви в постоянно състояние на тревога, опитвайки се да ви защити от потенциална вреда.

Вместо остри наранявания, хроничното възпаление се причинява от прекомерно натоварване на стреса върху тялото ви, включително физически, емоционални и химически стресори. В резултат на тези постоянни стресори тялото ви се опитва постоянно да се защитава, като по този начин натоварва имунната ви система. Този хроничен възпалителен стимул води до засилено възпаление, повече бели кръвни клетки, клетъчни промени и евентуално увреждане на тъканите и органите.

Докато острото възпаление е необходимо и полезно за вашето здраве и възстановяване, хроничното възпаление може да окаже вредно въздействие върху вашето здраве. Хроничното възпаление може да играе роля при различни здравни състояния, включително метаболитен синдром, безалкохолно мастно чернодробно заболяване , диабет тип 2, рак, астма, болест на Алцхаймер и сърдечни заболявания. Хроничното възпаление води до 7 от 10-те водещи причини за смърт (2, 3).

За разлика от острото възпаление, хроничното възпаление може да продължи няколко месеца или години. Продължава до отстраняване на причината за възпалението. Трябва да се справите с основните причини за вашето възпаление, за да го спрете и да предотвратите по-нататъшно увреждане на тялото.



Какво причинява възпаление
Острото възпаление се причинява от остро нараняване, инфекция или заболяване. Хроничното възпаление е признак на претоварено тяло. Причинява се от прекомерен стрес върху тялото ви, често поради комбинация от причини, включително физически, емоционален и химически стрес.

Когато тялото ви е подложен на устойчив стрес поради възпалителна диета, хроничен емоционален стрес, тежестта на химичните токсини и лошия сън, то се чувства постоянно под атака. Не може да разграничи лоша диета или продължаваща емоционална битка от страданието, причинено от ухапване от насекомо или ударен пръст. Всичко, което иска да направи тялото, е да ви защити, което води до постоянен емоционален отговор и хронично възпаление.

Нека научим повече за някои от причините за възпалението:

Възпалителна диета
Възпалителната диета с ниско съдържание на хранителни вещества е една от основните причини за съвременното хронично възпаление. Известно е, че някои храни задействат имунната ви система и водят до свръхпроизводство на противовъзпалителни цитокини и недостатъчно производство на противовъзпалителни цитокини. Цитокините са протеини, секретирани от вашата имунна система, които регулират вашия имунен отговор (4).

Възпалителните храни включват захар, рафинирани въглехидрати, трансмазнини, омега-6 мастни киселини, моно-натриев глутамат (MSG), глутен, казеин, аспартам и алкохол. Храни, към които сте алергични или чувствителни, също могат да причинят хронично възпаление (5).


Съвременната диета
Съвременната диета в голяма степен разчита на преработена храна, рафинирани захари, нишестета и нездравословни мазнини. Липсват му зелени зеленчуци и плодове, и следователно е изключително ниско съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Освен това е с много ниско съдържание на фибри, които са от съществено значение за здравословното храносмилане и детоксикация. Диетата е свързана с повишен риск от здравни състояния, като диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак, всички те са свързани с хронично възпаление (6).

За да намалите възпалението, полагайте усилия да преминете от възпалителна и диетична диета към противовъзпалителна, богата на пълноценни органични храни, като зелени зеленчуци, зеленчуци, плодове, противовъзпалителни билки, добри мазнини и висококачествени животни продукти. Можете да научите повече за това как противовъзпалителната, лечебна диета може да подобри вашето здраве в тази статия .

Дисбаланси на глюкозата в кръвта
Високата кръвна захар, инсулиновата резистентност и хроничното възпаление са свързани с хронични състояния на здравето, като диабет тип 2, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане.

Яденето на "възпалителната" съвременна диета и твърде много захар може да доведе до дисбаланси на кръвната захар, които причиняват възпаление и свръхпродукция на възпалителни цитокини. Възпалителните цитокини могат да доведат до повишена инсулинова резистентност и повишена кръвна захар, което само подхранва цикъла на непрекъснато възпаление и проблеми с кръвната захар. Освен това, хронично повишените нива на кръвната захар водят до крайни продукти за гликиране (AGEs), които впоследствие увеличават възпалението и създават риск от оксидативен стрес (7, 8).

Ако търсите да балансирате нивата на кръвната си захар, разгледайте тази статия, за да научите за храни, които могат да ви помогнат.


Синдром на пропускливи черва
Синдромът на пропускливи черва е състояние, характеризиращо се с увредена клетъчна лигавица в червата, която не може да регулира какво влиза и излиза.

Естествено, червата ви са полупропусклив орган, който позволява на микроелементите да преминават в кръвта, за да ви помогнат да абсорбирате хранителни вещества от храната си. Въпреки това, възпалителните храни, токсините, инфекциите и стресът могат да доведат до "дупки" в чревната ви стена, което да доведе до пропускане на червата.

Щом червата ви станат пропускливи, по-големи частици, включително неразградени токсини и микроби, могат да проникнат кръвта ви. Имунната ви система ще ги разпознае като чужди нашественици и патогени. Като опит да ви защити, той освобождава имунен отговор, който води до дългосрочно възпаление.

Синдромът на пропускливи черва често се характеризира с газове, подуване на корема, запек, лошо храносмилане и други проблеми с храносмилането. Това обаче може да доведе и до по-сериозни здравословни проблеми, включително автоимунни заболявания (9).



Хроничен стрес
Хроничният стрес играе огромна роля за развитието на хронично възпаление. Емоционалният и жизненият стрес могат да доведат до лоши хранителни навици, консумация на алкохол, липса на физически упражнения и лоши навици за сън, които всички могат да увеличат риска от възпаление (10).

Хроничното възпаление може също да увеличи риска от депресия и тревожност. Хроничният стрес може да постави тялото ви в състояние на постоянна борба, което може да доведе до храносмилателни разстройства и безпокойство. Това подхранва цикъла на по-нататъшно възпалително поведение, възпаления и проблеми с емоционалното здраве (11, 12).



Лоши навици за сън
Създаването на добър нощен сън понякога трудно постижимо но е важно, що се отнася до вашето здраве и благополучие. Сънят е времето, когато тялото ви може да почива, да се възстановява и да насърчава изцелението. Лошите навици за сън и загубата на сън могат да доведат до хронично нискостепенно възпаление.

Това може също да доведе до редица здравословни състояния, като високо кръвно налягане, затлъстяване и диабет, които са свързани с хронично възпаление (13).  Научете повече за това как да обърнете лошия сън в тази статия.



Токсини за околната среда
Екологичните замърсявания са навсякъде около вас. Те могат да бъдат намерени във въздуха, който дишате, храната, която ядете, водата, която пиете и продуктите, които използвате. Замърсяването на въздуха, дима, тежките метали и излагането на мухъл са всички примери за токсини в околната среда, на които може да бъдете подложени. Конвенционалните продукти за почистване и грижа за тялото, лекарства и дори преработени храни са пълни със съставки, които са неестествени и токсични за вашето тяло.

Дългосрочното излагане на токсини от околната среда може да стане прекомерно за имунната ви система и да доведе до повишено хронично възпаление, което може да увеличи риска от заболяване.


Въпреки че е важно да намалите токсичния си товар, като купувате органични и натурални продукти и избягвате излагането на токсини колкото е възможно, невъзможно е напълно да ги елиминирате. Ето защо обръщането на внимание на други фактори, като вашата диета и цялостния начин на живот е изключително важно.



Проблем с НСПВС (нестероидните противовъзпалителни средства)
Конвенционалното лечение на възпалението често включва лекарства без рецепта, като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) , като ибупрофен, напроксен и аспирин.

НСПВС блокират активността на циркулиращия имунен комплекс (CIC) във вашето тяло. CIC е протеинова верига, активирана от имунната ви система, причиняваща болка, подуване и зачервяване за насърчаване на възстановяването.

Проблемът е, че НСПВС засягат всички CIC в тялото, включително тези, необходими за поддържане на лигавицата на стомаха, червата, бъбреците и черния дроб. В резултат на това дългосрочната употреба на НСПВС може да доведе до стомашни язви , токсичност за бъбреците и черния дроб и синдром на пропускливи черва. Използването на НСПВС е 10 до 20 000 смъртни случая годишно в САЩ и много повече хоспитализации поради увреждане на черния дроб и бъбреците или чревно кървене (14, 15, 16, 17).

Вместо да се разчита на НСПВС за намаляване на възпалението, е важно да се разберат и адресират основните причини за хроничното възпаление. Диетата и факторите на живот са важни фактори за намаляване на възпалението и възстановяване от болка и болести, свързани с възпалението.

Добрата новина е, че има няколко фантастични противовъзпалителни билки, които можете да използвате за борба с възпалението.


Яденето на противовъзпалителна диета с плътни хранителни вещества е от решаващо значение за намаляване на възпалението и предотвратяване или възстановяване от болка и болести, свързани с възпалението. Използването на противовъзпалителни билки играе важна роля в противовъзпалителната диета.

Противовъзпалителните билки са лесни за използване във вашата кухня. Можете също да ги намерите в добавки, за да засилите способността на тялото да намали възпалението и да поправи всякакви щети. Четирите ми любими противовъзпалителни билки включват куркума, босвелия, джинджифил и розмарин. След като научите за техните мощни ползи най-вероятно ще ги използвате редовно.


Куркума / Curcumin
Куркумата е една от най-мощните противовъзпалителни билки. Тя е основен продукт в индийската кухня и е основната подправка, използвана в популярните ястия с къри. Известен е със своя уникален, топъл и малко горчив вкус. Куркумата се използва за овкусяване и оцветяване на различни храни и подправки, включително къри на прах, горчица, масло и дори сирене.

Куркумата е не само важна част от индийската диета, но се използва в традиционната индийска и китайска медицина от хиляди години за нейните ползи за здравето. Едно от най-ранните документирани употреби на куркума датира от 250 пр.н.е., когато Ayurvedic Compendium Susruta препоръча куркума за облекчаване на ефектите на отровени храни (18).

Куркумата най-накрая започна да набира популярност като вкусна подправка и мощна добавка в САЩ, Европа и други западни страни през последните 30 години. Куркумата всъщност е една от най-изследваните подправки. Само в Националния център за биотехнологии на САЩ има над 6 000 изследвания на куркума и куркумин.

Тайната на тази противовъзпалителна билка се крие в нейното активно съединение, мощен антиоксидант, наречен куркумин. Куркуминът е известен с изобилните си лечебни свойства. Едно от основните му предимства е способността му да намалява възпалението. Проучванията показват, че куркумата е в състояние да намали болката и възпалението също толкова добре, колкото ибупрофенът без вредни странични ефекти. Други изследвания показват, че куркумата може да подобри възпалението при тези с улцерозен колит, диабет, остеоартрит и лупус (20, 21, 22, 23, 24).


Джинджифил
Джинджифилът е подобен на друга противовъзпалителна билка, куркума. И двете принадлежат към семейството на коренището, което означава, че имат подземно стъбло, което расте хоризонтално, образувайки корени надолу, докато растат покълнали стъбла и листа над земята.

Джинджифилът е мощна противовъзпалителна билка, която се използва в Китай и Индия като естествено лекарство от 5000 години. Благодарение на търговията с Римската империя, джинджифилът става популярен и в Европа. Обикновено се използва за ястия, чайове и сокове, както и като добавка.

Докато джинджифилът има над сто различни химични компоненти, gingerol е най-важното му активно вещество, осигуряващо мощните му ползи за здравето. Едно от най-важните качества на тази противовъзпалителна билка е способността й да намалява възпалението (29).

28-дневно проучване, например, е установило, че пациентите, които са получавали два грама джинджифил, са имали значително намаляване на маркерите за възпаление на дебелото черво в сравнение с плацебо групата. Това предполага, че джинджифилът е мощна противовъзпалителна билка, която може да играе важна роля в профилактиката на рака на дебелото черво. Други проучвания показват, че противовъзпалителната билка може да намали възпалението при остеоартрит, индуцирана от упражнения мускулна болка и възпаление, свързани със затлъстяване и метаболитен синдром (30, 31, 32, 33).


Босвелия (Ладан)
Boswellia, или по друг начин известен като индийски Frankincense, е мощен билков екстракт, който идва от дървото Boswellia serrata. Тя е била популярна противовъзпалителна билка, използвана от азиатските и африканските култури за своите лечебни свойства за лечение на редица здравословни състояния, включително хронично възпалително заболяване.

Можете да се възползвате от тази противовъзпалителна билка по различни начини. Boswellia обикновено се използва като хапче, смола или крем.

Изследванията са установили, че boswellia може да намали възпалението при остеоартрит и ревматоиден артрит . Може да е от полза за намаляване на възпалението и инхибиране на растежа при ракови пациенти (25, 26, 27).

Босвелия е особено полезна, когато се използва в комбинация с друга противовъзпалителна билка, куркумин. Според сравнително рандомизирано, двойно-сляпо, плацебо-контролирано проучване върху пациенти с остеоартрит, босвелия и куркумин могат да се използват заедно безопасно и ефективно. Те синергират заедно, за да намалят възпалението (28).


Розмарин
Розмаринът е ароматна, вкусна, противовъзпалителна билка, родом от Средиземноморието и популярна в цял свят. Принадлежи към същото билково семейство като риган, мащерка, босилек и лавандула и често се използва заедно с тях в различни ястия.

Розмаринът е не само вкусна билка, която обикновено се използва в кухнята, но е и невероятно мощна. Розмаринът е богат източник на антиоксидантни и противовъзпалителни съединения. От векове се слави като полезна противовъзпалителна билка заради лечебните си свойства.

Изследванията откриха, че розмаринът е мощна противовъзпалителна билка, която може да намали възпалението при различни състояния. Едно проучване е установило, че пациентите с ревматоиден артрит, на които са правили 15-минутен масаж с розмариново масло в продължение на три седмици, са имали 50-процентно намаление на болката и възпалението в сравнение с контролната група, която е имала само 12-процентно намаление и на която е бил назначен само масаж без маслото от розмарин (34, 35)



Допълнителни противовъзпалителни съединения
Освен противовъзпалителни билки, можете да се възползвате от някои допълнителни противовъзпалителни съединения като биофлавоноиди и системни ензими.

Биофлавоноидите
Биофлавоноидите, или флавоноидите, са група растителни пигменти, които могат да осигурят защита срещу много заболявания. Те са известни с антиоксидантните, противовъзпалителните, антивирусните, антиканцерогенните и антиалергичните свойства.

Има над 4000 известни биофлавоноиди. Два от тях са кверцетин и рутин, които са особено отличаващи се с техните противовъзпалителни ползи.

Кверцетинът е флавоноид, който може да се намери в зеленчуци и плодове, като зеленолистни, броколи, домати и плодове. Той е богат на антиоксиданти, пълен с противовъзпалителни ползи и може да се бори със вреди от свободни радикали. Изследванията показват, че това е мощно противовъзпалително съединение, което може ефективно да намали възпалението и да подобри имунитета ви (36).

Рутин може да се намери в различни зеленчуци и плодове, включително ябълки, цитрусови плодове, смокини, зелен чай, черен чай и елда. Рутин има мощни антиоксиданти, които могат да помогнат на тялото ви да използва по-добре витамин С и който спомага за производството на колаген. Изследванията показват, че рутинът може да намали възпалението и болката при ревматоиден артрит и други възпалителни заболявания (37).

Системни ензими
Вашето тяло използва системни ензими, за да осъществява практически всяка метаболитна функция. Те са от съществено значение за имунната система и за оптималното храносмилане. Те са мощни биокатализатори, които провеждат и ускоряват химичните реакции в тялото ви. По-важното е, че според изследванията те имат противовъзпалителни ползи за цялото тяло (38, 39).

Можете да получите ползите от ензимите, като ядете много сурови, покълнали и ферментирали плодове и зеленчуци. Въпреки това може да се възползвате и от добавки с ензими, особено ако се занимавате с хронично възпаление. Енимите могат да се използват в комбинация с противовъзпалителни билки и биофлавоноиди.

Протео ензимите са фантастични за намаляване на възпалението и за подпомагане на възстановяването.

Куркума спрей добавка за намаляване на възпалението и за предпазване от здравословни проблеми, които могат да са резултат от възпаление.

За да очакваме действията, които са описани по горе, проверявайте продукта за активната съставка. Понякога не се чете съдържанието, а се слушат само ползите, НО когато избрания продукт не съдържа достатъчно количество от активното вещество - няма да получите очакваните ползи! 


Трябва да бъдете активни и осъзнати, за да не се подведете по високобюджетни реклами, а да търсите качествен продукт с високо ниво на активни съставки. Само така ще можете да държите възпалението под контрол чрез естествени билкови продукти и да имате здрава имунна система.

Ако се справите с отрицателното въздействие на остри или хронични възпалителни състояния ще сте направили сериозна стъпка в профилактиката на редица много тежки и инвалидизиращи болести и състояния.


Заключителни мисли
Възпалението е едновременно важно и полезно и може да насърчи възстановяването от наранявания, инфекции и други патогени. Когато обаче възпалението стане хронично в резултат на възпалителна диета, дисбаланси на кръвната захар, синдром на пропускливи черва, хроничен стрес или липса на сън, това може да доведе до болка и заболяване.

Приемът на НСПВС обикновено се предлага от медицински специалисти и редовно се използва от тези, които страдат от хронично възпаление и болка. Проблемът е, че дългосрочната употреба на НСПВС може да доведе до стомашни язви, токсичност за бъбреците и черния дроб и синдром на пропускливи черва.

За щастие има по-добър и по-естествен начин да намалите възпалението в тялото си и да се предпазите от болести. Противовъзпалителните билки като куркума, босвелия, джинджифил и розмарин, биофлавоноиди, като кверцетин и рутин и протеолитичните ензими са невероятно мощни в борбата с възпалението и подобряването на вашето здраве.



прегледана 5820 пъти / създадена на 07.08.2019