Тиреоидит на Хашимото: причини, симптоми и решения

Тиреоидит на Хашимото: причини, симптоми и решения

  Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно състояние, което води до неактивна щитовидна жлеза и последващи симптоми. Въпреки, че е най-често срещан при жени на средна възраст, Хашимото може да засегне всеки, мъже и жени на всяка възраст, включително деца и тийнейджъри. Това е най-честата форма на хипотиреоидизъм, затова е много важно да се разпознаят симптомите му, за да се лекува възможно най-скоро. Също толкова важно е да се разберат причините за него, за да се предотврати на първо място тиреоидитът на Хашимото.

Какво е тиреоидит на Хашимото
Заболяването на Хашимото или тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, което причинява неактивна щитовидна жлеза или хипотиреоидизъм. Автоимунните заболявания са група състояния, при които имунната ви система погрешно атакува тялото ви, причинявайки всякакви симптоми и здравословни проблеми. В случаите на тиреоидит на Хашимото имунната ви система атакува щитовидната ви жлеза (1, 2, 3, 4, 5).

Щитовидната ви жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда, разположена в предната част на шията ви. Това е съществена част от вашата ендокринна система, система, която произвежда хормони в тялото ви, за да координира и изпълнява важни функции. Например, хормоните на щитовидната жлеза влияят на това как тялото ви използва енергия. В резултат на това те въздействат на всеки орган във вашето тяло, включително сърцебиенето ви (1, 2, 3, 4, 5) .

Ако имате тиреоидит на Хашимото, щитовидната ви жлеза става уголемена. В резултат на това просто не е в състояние да направи достатъчно хормони на щитовидната жлеза. Без да имате достатъчно щитовидни хормони и функционираща щитовидна жлеза, много от телесните ви функции се забавят и здравето ви се влошава (1, 2, 3, 4, 5) .

Макар че със сигурност може да засегне мъже и жени на всяка възраст и дори да се прояви при деца и тийнейджъри, това засяга основно жените на средна възраст. За да определите дали имате или не тиреоидит на Хашимото, се нуждаете от лекар, който да тества функцията на щитовидната жлеза. Важно е обаче първо да знаете основните симптоми и причини за това автоимунно заболяване (1,
2, 3, 4, 5) .

Основни симптоми на Хашимото
Ако имате болест на Хашимото, може да нямате симптоми в началото. Въпреки това, докато болестта бавно прогресира, може да забележите, че щитовидната ви жлеза се увеличава и шията ви изглежда някак подута. Тази уголемена щитовидна жлеза е известна още като гуша. Това може да доведе до усещане за пълнота в гърлото, но обикновено няма болка (
1, 2) .


С напредването на тиреоидита на Хашимото може да започнете да забелязвате някои симптоми. Симптомите на тиреоидит на Хашимото могат да включват (1, 2) :
Умора, умора и мудност
Необяснимо наддаване на тегло
Болки в ставите и мускулите
Запек
Повишена чувствителност към студ
Суха и изтъняваща коса
Чупливи нокти
Подпухнало лице
Уголемен език
Забавена сърдечна честота
Проблеми с паметта
Депресии
Проблем със забременяването


Освен често срещаните симптоми на тиреоидит на Хашимото, можете също да увеличите риска от дългосрочни здравословни усложнения и определени заболявания. Тиреоидитът на Хашимото може да увеличи риска от (6) :
Болест на Адисон и болест на Грейвс
Безплодие, яйчникова недостатъчност, усложнения при бременност или раждане и вродени дефекти
Диабет тип 2
Висок холестерол
Сърдечно заболяване
Проблеми с мозъка
Бъбречни проблеми
Неврологично увреждане
Нарушения на психичното здраве, като депресия

Основни причини за Хашимото
Въпреки че изследователите все още не са напълно сигурни защо се развиват автоимунни нарушения, като тиреоидит на Хашимото, въз основа на доказателства, те спекулират, че те вероятно са резултат от комбинация от проблеми. Лошата диета, чувствителността към храна, лошият избор на начин на живот, инфекциите и токсините може да играят роля, предизвикваща автоимунни заболявания.

За да се предотврати и поправи автоимунитетът, е важно да се разберат тези фактори, които могат да го причинят. Нека ги разгледаме един по един.
Лоша диета и чувствителност към храните
Червата ви играят критична роля, когато става въпрос за автоимунни състояния, здраве на щитовидната жлеза и болест на Хашимото. Лошото здраве на червата и дисбалансът на чревната флора може да доведе до възпаление и да предизвика имунен отговор. Хората с автоимунни състояния също са по-склонни да имат хранителна чувствителност от другите (7) .
Важно е да се тествате за чувствителност към храната или сами да изпробвате елиминационна диета. Най-често срещаната чувствителност към храните включва глутен, захар, млечни продукти, царевица, соя, рафинирани растителни масла, добавки и консерванти. Това са и най-възпалителните храни, които могат да навредят на вашето здраве, следователно може да се възползвате само от това да ги ограничите максимално. 
Недостатъци на хранителните вещества
За да постигнете оптимално здраве, включително оптимална функция на щитовидната жлеза, е важно да ядете здравословна и хранителна диета. Неправилната диета и лошата абсорбция могат да доведат до недостиг на хранителни вещества, които могат да допринесат за болестта на Хашимото.
Някои от основните хранителни дефицити, които може да са виновникът зад проблемите с щитовидната жлеза, включват витамин D, A, E, витамини от група В, цинк, селен, магнезий и омега-3 мастни киселини.

Претоварване с токсини
Токсините са навсякъде около нас. Те са в нашата храна, нашия въздух и нашите домакински, хигиенни и продукти за тяло. Те се крият навсякъде и безмълвно допринасят за много от нашите неразположения

Токсините в околната среда са една от основните причини за автоимунните заболявания и проблеми с щитовидната жлеза, като тиреоидит на Хашимото. Пластмасата, тежки метали и мухъл могат да бъдат опасни и могат да доведат до възпаления и заболявания. Следователно намаляването на вашата токсична експозиция е невероятно важно, за да намалите риска от и да предпазите тялото си от тиреоидит на Хашимото.

Хронични инфекции и тези на Хашимото
Вирусните и чревните инфекции са една от основните причини да развиете автоимунно състояние, като тиреоидит на Хашимото. Вирусите всъщност могат да лежат в покой във вашето тяло в продължение на много години, преди да избухнат по време на стресов или неочакван период по-късно в живота.

Инфекции на червата , като H. Pylori и Blastocystis Hominis Бластоцист хоминис , са свързани с болестта на Хашимото. Изследванията също така откриват връзка между Вирусът на Епщайн-Бар (EBV) и заболяването на щитовидната жлеза.

Установено е, че EBV е установен при няколко автоимунни участници и въпреки, че EBV не е единственият фактор, довел до автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, изследователите определят, че той може да се счита за фактор, който допринася. Инфекциите на червата като H. Pylori и Blastocystis Hominis също са свързани с болестта на Хашимото (8, 9, 10) .

Пропускливи черва и Хашимото
Пропускливите черва участват във всички автоимунни състояния, а не само при тиреоидит на Хашимото. Яденето на компрометирана нездравословна диета, излагане на токсини, чувствителност към храна, хроничен стрес и чревна дисбиоза може да доведе до пропускливи черва.
Пропускливите черва се изразява,  когато пролуките между клетките в чревната ви стена стават твърде широки и позволяват на големи частици, като токсини и неразградени хранителни молекули да навлязат в кръвта ви. Вашата имунна система греши и взема тези молекули за чужди нашественици и създава антитела, за да се пребори с тях. Този имунен отговор и начинът на тялото ви да атакува себе си води до хронично възпаление и автоимунитет.   За да научите повече за синдрома на пропускливи черва и как да го поправите, прочетете тук.
Хроничен стрес и лош сън
Изследванията са установили, че стресът е една от основните причини за проблеми с щитовидната жлеза. Повишаването на хормона на стреса, кортизола, може да попречи на здравословното производство на хормона на щитовидната жлеза и може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза (11) .
Лошият сън е невероятно стресиращ за вашето тяло. Това също може да доведе до по-стресиращ ден и цялостен нездравословен живот. Липсата на сън също пречи на тялото ви да почива и да поправя клетките си, и в резултат може също да допринесе за проблеми с щитовидната жлеза . Следователно намаляването на стреса и изобилието от сън е от решаващо значение за щитовидната жлеза и цялостното ви здраве.

Тестване за тиреоидит на Хашимото
Ако подозирате, че имате тиреоидит на Хашимото, е много важно да се тествате, за да можете да започнете подходящ режим на лечение. Много конвенционални лекари проверяват само нивата на тироид-стимулиращия ви хормон (TSH). Това е техният изпитателен тест за функция на щитовидната жлеза.

Въпреки това, за да разберете напълно здравето на щитовидната си жлеза и да сте сигурни, че не пропускате тиреоидит на Хашимото или друга дисфункция на щитовидната жлеза, важно е да получите пълен панел и да проверите вашите стойности на TSH, без Т4, без Т3 и обратно на Т3, заедно с някои антитела тестване (1, 12) .

TSH
Най-добрият метод за тестване на функцията на щитовидната жлеза първоначално е да се провери нивото на TSH в кръвта. Ако нивата на TSH са високи, това може да означава, че щитовидната ви жлеза не функционира добре поради проблем, засягащ щитовидната ви жлеза, обикновено хипотиреоидизъм.

Ако обаче вашият TSH е нисък, може да имате свръхактивна щитовидна жлеза и да се справите с хипотиреоидизъм и прекалено много хормони на щитовидната жлеза. Ниските нива на TSH също могат да са резултат от проблем с хипофизата. В повечето случаи нормалните резултати от TSH означават здравословно функциониране на щитовидната жлеза.

T4 и Свободен T4
Т4 тестовете също са важна стъпка за проверка на функцията на щитовидната жлеза. Т4 може да се намери в кръвта ви в две форми: Т4, който се свързва с протеини, пречещи на Т4 да намерят път в тъканите, нуждаещи се от хормони на щитовидната жлеза и Свободен Т4, който е в състояние да навлезе в различни целеви тъкани. Свободният T4 е това, което трябва да разгледаме, за да оценим функциите на щитовидната ви жлеза. Ако имате хипертиреоидизъм, ще имате повишени нива на свободен T4 (FT4) или свободен T4 (FT4I), но ако имате хипотиреоидизъм, тези нива ще бъдат твърде ниски.

Комбинирането на вашите резултати от TSH и FT4 или FTI може да помогне да се определи точно дали щитовидната жлеза функционира или не. Въпреки това, в случай на хипертиреоидизъм , Т3 тестът също може да бъде полезен.

T3 и Свободен T3
Т3 тестовете обикновено се използват за диагностициране на хипертиреоидизъм, както и за разбиране на тежестта на вашия хипертиреоидизъм. Свободният Т3 (FT3) е активна форма на хормона на щитовидната жлеза, докато обратният Т3 (RT3) свързва своите рецептори с FT3, за да забави метаболитните процеси.

Когато тялото ви се нуждае от повече енергия, то превръща Т4 в FT3, за да захранва метаболитните ви процеси. Ако обаче тялото ви не преобразува добре Т4 в FT3, това може да доведе до хипотиреоидизъм. Високите нива на RT3 могат да означават, че тялото ви преобразува Т4 в RT3, а не FT3, което може да доведе и до проблеми с хипотиреоидите.

TPO и TG антитела за Хашимото
В допълнение към проверката на нивата на хормоните на щитовидната жлеза, много важно е вашият лекар да тества за два основни типа антитела на щитовидната жлеза: антитела на щитовидната пероксидаза (TPOAb) и антитела на тиреоглобулин (TgAb). TPOAb атакува ензимите, които са отговорни за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза, докато TgAb атакува тиреоглобулин, който се използва от вашата щитовидна жлеза за производство на хормоните на щитовидната жлеза. При тиреоидит на Хашимото нивата на TPOAb и TgAb са повишени.

Проверката за тези антитела е абсолютна за определяне дали имате заболяване на Хашимото, което е автоимунно състояние, или неактивна щитовидна жлеза без наличие на автоимунитет. Това е важно не само за разбиране на вашите проблеми с щитовидната жлеза, но и за цялостното ви здраве. След като имате едно автоимунно състояние, шансовете ви са много по-големи да развиете друго.

Нормални диапазони
Някои традиционни лекари разчитат на твърде широки референтни диапазони, дори Американската асоциация на клиничните ендокринолози препоръчва по-тесни лабораторни справки, които са били използвани преди. Функционалните, холистичните и натуропатните лекари са склонни да бъдат по-консервативни и използват по-тесни лабораторни справки, за да ви помогнат да уловите проблема рано. Ето нормалните референтни диапазони:

TSH 1-2 UIU / ML или по-ниска
FT4 > 1.1 NG / DL
FT3 > 3.2 PG / ML
RT3 по-малко от съотношение 10: 1 RT3: FT3
TPOab и TgAb <4 IU / ML или отрицателни

За диагностициране на тиреоидит на Хашимото или други проблеми с щитовидната жлеза препоръчвам само Пълният тест на щитовидната жлеза . Това е най-пълният и надежден тест на щитовидната жлеза там. Освен тестване на вашите нива на TSH, FT4, FT3, RT3, TPOab и TgAb, тества и други важни фактори, които могат да повлияят на функцията на щитовидната ви щитовидна жлеза.

Нива на витамин D (25 - OH): Ниските нива на витамин D3 често се срещат при тези с нарушения на щитовидната жлеза.

Пълна кръвна картина: Анемията също често засяга тези с нарушения на щитовидната жлеза. Повишените чернодробни ензими също са част от този тест, тъй като лошото функциониране на черния дроб може да доведе до променена T4-T3 конверсия и метаболитни проблеми.

Хомоцистеин: нарушенията на щитовидната жлеза често се усложняват от лоши процеси на метилиране и повишен хомоцистеин.
С реактивен протеин: Измерването на С реактивен протеин ни казва дали имате повишено възпаление в тялото си, което може да е виновникът за вашата лоша функция на щитовидната жлеза.

Магнезий: Ниските нива на магнезий също могат да компрометират функцията на щитовидната жлеза.
Тестване за инфекции на червата
Тъй като инфекциите на червата може да са основната причина за тиреоидит на Хашимото или друго състояние на щитовидната жлеза, важно е да се тествате за тях.
Този тест може да определи дали имате дисбиоза или баланс на лоши бактерии в червата си и дали може да се възползвате от промени в хранителния режим и добавки за поправяне на чревните си инфекции и компрометиран чревен микробиом, който може да е виновникът зад проблемите с щитовидната жлеза.

Решенията на Хашимото
След като разбрахте как диетата, начинът на живот и околната среда могат да предизвикат автоимунитет и тиреоидит на Хашимото, може да разберете, че това са важни фактори, които играят роля за предотвратяване на заболяването и възстановяване на щетите, подобрявайки или дори възстановявайки състоянието. Нека да разгледаме тези естествени решения, които могат да помогнат за тиреоидит на Хашимото.

Следвайте диета за лечение на щитовидната жлеза
Ако искате да се възстановите от тиреоидит на Хашимото и да поправите щитовидната си жлеза, препоръчвам ви да следвате диета за лечение на щитовидната жлеза. В основата на тази диета на щитовидната жлеза е план за хранене, който е с ниско съдържание на въглехидрати, високо съдържание на здравословни мазнини, фибри, чисти протеини и фитонутриенти на базата на растителни и билки.

Някои от най-добрите храни, които можете да ядете на диета за лечение на щитовидната жлеза, включват морски зеленчуци, варени кръстоцветни зеленчуци, костни бульони, лимон, липа, подхранвани с органична трева масло или топено масло, кокосови мазнини, авокадо, ябълков оцет, ферментирали храни, маслини , зехтин, дива уловена риба и животински продукти, отглеждани на пасища (13, 14, 15, 16) .

Помислете за автоимунна диета
Тъй като болестта на Хашимото е не просто дисфункция на щитовидната жлеза, а автоимунно заболяване, може да искате да помислите за автоимунна диета. Това е мощен начин за намаляване на възпалението и автоимунните състояния. Може също да е от полза, ако имате други автоимунни състояния освен тиреоидит на Хашимото.

Целта на автоимунната диета е основно да ядете много противовъзпалителни храни и да премахнете възпалителните храни от вашата диета. Противовъзпалителните храни, които можете да включите в този план, включват хранене с месо, отгледано на пасища, птици и дивеч, авокадо, масло от авокадо, лимон, липа, плодове, зелен чай, зеленчуци без нишесте, куркума, ябълков сайдер оцет , дива уловена риба, джинджифил, костен бульон, зеленчуков бульон, зехтин, ферментирали зеленчуци, кокосова мазнина, лечебни билки, чесън, лук и чесън.
Възпалителните храни, които трябва да избягвате включват рафинирани зърнени храни, пълнозърнести храни, зърнени и брашно продукти, дълбоко пържени храни, преработени храни, повечето пакетирани храни, бърза храна, газирани напитки, месо и яйца, хранени със зърнени храни, трансмазнини, маргарин, рафинирани масла  (17,18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29) .

Намали стреса
Хроничният стрес е една от основните първопричини за възпаление, болка и болести. Голям процент от хората с автоимунни симптоми са изпитали емоционален стрес преди появата на симптомите си. Стресът може да отключи симптоми, автоимунни изблици, да намали имунната функция и да промени производството на невроендокринни хормони. Изследванията обаче показват също, че интервенциите за намаляване на стреса могат да имат положителен ефект върху хора с автоимунни заболявания, като например Хашимото (30) .

Намаляването на нивата на стрес е невероятно важно за разрешаване на основните причини за болестта на Хашимото и други автоимунни проблеми. Медитация, упражнения за релаксация, дишане, йога, детокс с магнезиеви соли, прекарване на време сред природата, подхранване на смислени връзки, духовни практики, адаптогенни билки за намаляване на стреса.

Адаптогенните билки са невероятно полезни, когато става дума за намаляване на хормоните на стреса и балансиране на тялото ви. Ашваганда, например, е особено полезна за намаляване на проблемите с щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Може да помогне да балансирате хормоните си по естествен начин и да засилите способността си да се справяте със стреса. Други адаптогени включват гъби мака, родиола, чага, тулси, женшен и рейши (31) . 

Дефицити на хранителни вещества
Хранителният дефицит може да доведе до всички видове проблеми във вашето тяло, включително дисбаланс на чревната флора, възпаление, болка и болести. Хранителните дефицити могат да доведат до дисфункция на щитовидната жлеза и тиреоидит на Хашимото.

B витамини
Витамините от групата В, особено B12, също са от решаващо значение, когато става въпрос за вашите клетъчни, метаболитни и щитовидни функции. Не е чудно, че витамин В12 се нарича още „енергиен витамин“.

Селен
Селенът е друг минерал, който е изключително важен за функцията на щитовидната жлеза. Той помага да се регулират вашите хормони Т3 и Т4 и дори може да намали риска от проблеми с щитовидната жлеза по време на бременност. Когато става въпрос за селен, един от най-лесните начини да посрещнете изискванията на тялото си е да ядете по един бразилски орех на ден. Като алтернатива можете да опитате добавка със селен.

Цинк
Цинкът е важен минерал, който е част от ензима дейодиназа, който превръща Т4 в Т3. Изследванията също свързват дефицита на цинк с хипотиреоидизма. Месото, яйцата, ядките и семената са фантастични източници на цинк.

Витамин А
Изследванията показват, че витамин А може да помогне за регулиране на метаболизма на хормоните на щитовидната жлеза и здравословните нива на TSH. Най-добрите източници на витамин А включват черен дроб на треска, яйца, тъмни листни зеленчуци, портокалови и жълти зеленчуци и плодове. Възможно е обаче да се възползвате и от добавки (36) . Когато избирате е важно да търсите активната форма – витамин А палмитат, а не просто бета-катотин. Тези малки детайли понякога ви струват пари на вятъра и загубено ценно време.

Витамин Е
Витамин Е е важен антиоксидант. Дефицитът на витамин Е също е свързан с проблеми с щитовидната жлеза. Най-добрите източници на витамин Е включват тъмни листни зелени плодове, ядки и семена. Ако обаче имате недостиг на витамин Е, добавките може да са добра идея (37) .

Витамин D
Витамин D е един от основните витамини, в които повечето хора имат недостиг. Витамин D помага да регулирате имунната си система и е много важен за функцията на щитовидната жлеза. Голям процент от хората с тиреоидит и проблеми с щитовидната жлеза на Хашимото са с ниско съдържание на витамин D . Избягвайте таблетните и капсулните форми,  резултатите са доста забавени във времето. Използването на добавка с  доказано ефективно усвояване ще ви доведе по-бързо до по-добро състояние.

За да коригирате този дефицит, важно е да прекарате поне 15 - 20 минути навън на слънце с открита гола кожа. Въпреки това, кратко време навън не е достатъчно. За пълно усвояване и най-добри ползи търсете комбинациите на витамин D и витамин K2 (38) .

Магнезий
Без адекватни нива на магнезий, щитовидната ви жлеза не може да функционира правилно. Дефицитът на магнезий е свързан с гуша и тиреоидит. Важно е да ядете богата на магнезий диета с ядки, семена, авокадо и какао, а също така да допълвате с магнезий (39) .

Омега 3
Омега 3 мастните киселини са невероятно важни за намаляване на възпалението в тялото ви. Недостигът е свързан с проблеми с щитовидната жлеза. Ключовите омега 3 мастни киселини, които искаме, са много дългата верига EPA и DHA, които намираме в рибата, крила и водораслите, както и месото, от животни отглеждани на пасища.

Поставете приоритет на добрия сън, за да лекувате Хашимото
Сънят е абсолютно необходим и несъвместим, що се отнася до щитовидната ви жлеза и цялостното ви здраве. Не забравяйте, че стресът може да доведе до проблеми с щитовидната жлеза, а безсънната нощ постави много стрес на тялото ви. Осигуряването на сън с продължителност от седем до девет часа е изключително важно за поддържане на функцията на щитовидната жлеза и цялостното ви благосъстояние (41) .

За да подкрепите здравословния цикъл на съня, спортувайте редовно и яжте здравословна диета. Избягвайте кофеиновите напитки и преработените захари, особено късно следобед или вечер. Придържайте се към редовен график за сън. Разработете вечерни ритуали, които да ви помагат. Не ползвайте електронни устройства няколко часа преди лягане. Участвайте в успокояващи вечерни дейности, отпускаща вана, семейни настолни игри.

Елиминирайте инфекциите на червата
Както вече знаете, чревните инфекции може да са основната причина за вашите проблеми с щитовидната жлеза и автоимунитета. Тези инфекции могат да лежат в съня в тялото ви, без да знаете за това. Те могат да се разпалят, за да подпалят възпалението, автоимунитета и проблеми с щитовидната жлеза.

Подкрепете имунната си система и здравето на червата чрез богата хранителна противовъзпалителна диета. Намалете стреса в живота си и спете много.


Абсолютно важно е да спазвате диета, която поддържа вашето храносмилателно здраве и помага за възстановяване на пропускливи черва. Яжте много здравословни мазнини, пребиотични храни, ферментирали храни, богати на фибри зелени зеленчуци и плодове, чисти протеини. Костен бульон, кокосово масло, ябълков оцет, джинджифил, мента, тиквено семе, говежди желатин и ферментирали зеленчуци са важни храни, които могат да подкрепят храносмилателното ви здраве и да подпомогнат изцелението ви от пропускливи черва (43, 44, 45 , 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52) .

Подобряване на здравето на черния дроб и детоксикация
Черният ви дроб е невероятно важен орган, който обслужва и редица функции в тялото ви, но все пак рядко даваме достатъчно заслуги за важните му роли. Когато става въпрос за здравето на щитовидната жлеза и болестта на Хашимото, черният ви дроб е частично отговорен за превръщането на Т4 в Т3. Без това преобразуване може да развиете проблеми с щитовидната жлеза (52) .

Вашето здраве на черния дроб може да се наруши поради нездравословна диета, излагане на токсини от околната среда, липса на хранителни вещества, хронични инфекции и нисък глутатион. Важно е да подкрепите здравето на черния си дроб чрез здравословна диета и детоксикация.

Заключителни мисли за Хашимото
Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване, което води до неактивна щитовидна жлеза и последващи симптоми. Това е най-често срещаната форма на хипотиреоидизъм, затова е много важно да се знаят причините за неговото предотвратяване и да се разпознаят симптомите му, за да се лекува възможно най-скоро.


прегледана 11329 пъти / създадена на 14.08.2019