Ключови моменти, които трябва да се вземат предвид при избора на продукт с куркумин


1.    Само биоактивен или свободен куркумин е активен в човешкото тяло и осигурява ползите, които искаме.


2.    Много компании измерват не само свободния куркумин, но включват метаболити на куркумин при измерване на бионаличността. Уверете се, че разбирате заявеното подобрение на бионаличността на биоактивния или свободен куркумин. Лесно е да се заблудите, като просто изберете продукт с най-висока предполагаема бионаличност. Тази информация трябва да бъде прозрачна и достъпна за вас от производителя.


3.    Стандартизираните екстракти с куркумин 95% предлагат кратък активен живот от около 4-5 часа, което води до нужда от многократни дози на ден. Уверете се, че сте разбрали активния живот на продукта, за да сравните и планирате необходимата схема на дозиране. Различните продукти предлагат различен активен живот.


4.    Допълнителни съставки. В опит за подобряване на бионаличността компаниите са комбинирали куркумин с различни вещества, много от които могат да бъдат съмнителни в натурална добавка или да имат потенциални последици при продължителна употреба. Вещества като полисорбат 80 и Поливинилпиролидон (PVP) не са рядкост. Пиперинът се използва в добавки с куркумин, но има опасения, свързани с дългосрочната му употреба, като различни проучвания показват потенциален риск.  За пиперин е забелязано, че е мощен инхибитор на метаболизма на лекарствата и може да бъде противопоказан за тези, които използват различни лекарства ежедневно.


5.    Клинични  доказателства. Съществуват ли съвкупност от уважавани доказателства, които могат да бъдат използвани за обосновка и валидиране на твърденията за даден продукт или за неговите ползи?


прегледана 5796 пъти / създадена на 02.10.2019