Постоянна умора и липса на енергия могат да бъдат признаци за ...

Постоянна умора и липса на енергия могат да бъдат признаци за ...

Постоянна умора и липса на енергия могат да бъдат признаци за:

Дефицит на желязо може да е свързан със заболяване на червата, проблеми със щитовидната жлеза, обилна менструация, вегетарианско хранене и др.
Усещания като постоянна сънливост, недоспиване, главоболие, световъртеж, скованост на мускулите на шията за признак за дефицит на желязо.
При анемия се изпитва недостиг на енергия, поради недостиг на достатъчно количество кислород до клетките, което е свързано с участието на желязото.
Според СЗО липсата на този минерал в тялото представлява един от най-големите проблеми на съвременния свят.


Липсата на витамин B12 може да се усеща, като липса на енергия, сънливост, липса на концентрация, трудност при запомняне, нервност, скованост. Дефицитът на този витамин води до намалено количество кислород, който достига до тъканите.
Дефицитът може да се засилва с напредване на възрастта или при преминаване на вегетарианска диета. Витамин B12 се съдържа в храни с животински произход и основно в месото.
Има обаче редица фактори, които могат да нарушат усвояването му чрез храната и дори при добра и балансирана диета тялото да изпитва недостиг и симптомите да се проявяват. 


Дефицит на витамин Д се свързва със слабост в мускулите (дори болезненост), усещане на умора, депресивно и меланхолично настроение.
Дефицитът на витамин Д, може да доведе до спад на имунитета, което отново ще усетите като чести инфекции от всякакъв характер.


Дефицит на магнезий ще доведе до влошаване на съня и от там до липса на енергия през деня. Без достатъчно магнезий, ще усещате схващания и скованост на мускулите и главоболие. (Още за дефицита на магнезий тук.)

Дали страдате от тези дефицити може да установите чрез изследване на количеството им при кръвен тест.

През времето от откриване на дефицита  до подобряване на диетата е добре да се приемат добавки. Когато те са от естествени произход , усвояването е  по-ефективно в сравнение със синтетично синтезирани вещества.


прегледана 11879 пъти / създадена на 15.04.2019