Ползи за здравето на витамин К2 (с медицински доказателства и проучвания)

Ползи за здравето на витамин К2

Витамин К2 е важно хранително вещество за здравето, което често не получава същото признание като другите витамини.

Въпреки липсата на обществено познание, витамин К2 играе решаваща роля за общото ни здраве.

Достатъчният прием на витамин К2 е важен за нашето здраве и витаминът играе множество полезни роли в организма.

Сред тях, той е особено забележим за поддържане на оптимално сърдечно и скелетно здраве.

Ето някои от начините, по които витамин К2 облагодетелства нашето тяло.

 1) Витамин К2 може да защитава срещу съдови заболявания и да насърчава сърдечносъдовата система.

Диаграма, показваща съдова калцификация в кръвоносен съд.

Няколко важни протеини в тялото разчитат на витамин К2 за "активиране" като матричен GLA-протеин ( 3 ).

Важно е, че този протеин е бил показан чрез многобройни изследвания за инхибиране на артериалната калцификация ( 4 , 5 ).

С други думи; консумирането на достатъчно витамин К2 помага за активиране на матричния GLA-протеин, който сам по себе си спира калция от отлагането в артериите.

Интересно е, че проучванията на популациите показват, че тези, които консумират най-високите количества витамин К2, имат най-нисък риск от развитие на сърдечно-съдови сърдечни заболявания ( 6 ).

Освен това десетки проучвания показват как витамин К2 влияе положително на сърдечно-съдовата система.

Ето още няколко заключения:

Витамин К2 предотвратява натрупването на калций в артериите и подобрява артериалната гъвкавост ( 7 ).

В проучване, състоящо се от 16 047 жени, тези, които консумират най-много витамин К2, имат по-малък риск от развитие на сърдечно заболяване ( 8 ).

Витамин К2 може да инхибира или потенциално да намали прогресията на атеросклерозата (калцификация на артериите) ( 9 ).

Дневните дози витамин К2 предотвратяват прогресирането на атеросклеротична плака в изследвания върху животни ( 10 ).

Ключов момент: Витамин К2 може да понижи сърдечно-съдовия риск чрез инхибиране на съдовата калцификация.

 

2) Витамин К2 насърчава оптималното здраве на костите и може да защитава от остеопороза

Едно от основните предимства на витамин К2 е, че той активира остеокалцин, който е протеинов хормон, произведен от костите. Остеокалцин зависи от витамин К2 за активиране чрез карбоксилиране ( 11 ).

 

Проучванията показват, че добавянето на К2 води до по-високи нива на остеокалцин в кръвта ( 12 ).

 

Остеокалцинът играе жизненоважна роля в укрепването на костите и една от основните му функции е да свърже калция и да го отведе до костите ( 13 , 14 ).

 

Поради тези причини изследователите смятат, че изследването на серумните нива на остеокалцин може да бъде полезна възможност за скрининг за оценка на риска от остеопороза (загуба на кост) ( 15 ).

 

Мета-анализ на съществуващи изследвания подкрепя връзката между витамин К2 и подобреното здраве на костите. Мета-анализът заключава, че приемането на витамин К2 в храната „ е значително свързано с намален риск от фрактури“  ( 16 ).

 

Ключов момент: Витамин К2 насърчава по-голяма минерална плътност на костите (BMD) и може да намали риска от остеопороза.

3) Може да дава защита срещу някои видове рак

Boxing Glove Punching a Cancer Cell (Fighting Cancer Theme).

Осигуряването на достатъчен хранителен прием на витамин К2 може да бъде защитно срещу някои форми на рак.

Първоначално изследване от кохетата на Хайделберг от проучването на перспективите за рак и хранене (EPIC-Heidelberg) показва, че има обратна връзка между менахинон и рак на простатата ( 17 ).

Въпреки това, тази връзка не съществува за филоквинон (витамин К1).

Освен това изследванията показват, че по-високият прием на витамин К2 е свързан с намален риск от фатален рак. Още веднъж, тази асоциация не присъства за витамин К1 ( 18 ).

 

В неотдавнашно предклинично клетъчно проучване изследователите показаха, че витамин К2 може да инхибира клетъчната пролиферация и да индуцира апоптоза (клетъчна смърт).

 

Ако се повторят в бъдещи проучвания при хора, тези резултати предполагат, че витамин К2 може да помогне за инхибиране на разпространението на раковите клетки ( 19 ).

 

Ключова точка: Необходими са по-нататъшни изследвания, но по-големият прием на витамин К2 може да помогне за предпазване от някои видове рак.

4) Витамин К2 е важен за силни зъби и цялостно стоматологично здраве

Има много малко начини за изследване на витамин К2 за стоматологично здраве. Въпреки това, има много образовани предположения, които можем да направим.

 

Първо, в резултат на въздействието на витамин К2 върху абсорбцията на калций, това също трябва да донесе ползи за здравето на зъбите, тъй като калцият е жизненоважен минерал за минерализация на зъбите ( 20 ).

 

Второ, протеините остеокалцин и матричен GLA-протеин се намират в дентина на зъбите. Както беше дискутирано по-рано, витамин К2 играе съществена роля в активирането на тези два протеина ( 21 ,  3 , 11 ).

 

По този повод изследванията показват, че остеокалцин се намира в възпалените пулпални тъкани, което предполага, че той може да играе регенеративна роля. Освен това, изследователите считат, че протеинът има репаративна роля в денталната пулпа ( 22 ).

 

Ключова точка:  Няколко протеини, които разчитат на витамин К2 за активиране, играят важна роля в стоматологичното здраве.

5. Важен фактор за калций и витамин D

 

The Structure of Vitamin K2.

Витамин D е мастноразтворим витамин, който засяга всяка клетка в нашето тяло, а калцият е жизненоважен минерал за здравето на скелета, наред с други неща.

 

Въпреки това, тези две хранителни вещества изискват витамин К2 да функционира както трябва в организма.

калций

Калцият е важен за укрепване на костите и цялостното скелетно здраве.

 

Това може да има само тези ползи, ако отиде на правилното място, и това е мястото, където идва витамин К2.

 

Проучванията показват, че витамин К2 предотвратява отлагането на калций по стените на кръвоносните съдове. Той също така насочва калция към мястото, което се нуждае най-много; кост ( 23 ).

 

Витамин D

Витамините D и K2 имат синергичен ефект в някои области. Например, витамин D изглежда насърчава производството на витамин-К зависими костни протеини ( 24 ).

 

Освен това, рандомизирано контролирано проучване с участието на 78 жени над 60-годишна възраст установи, че комбинацията от витамин К, D и калций подобрява минералната плътност на костите за шест месеца ( 25 ).

Ключов момент: Съществува елемент на взаимодействие между витамин К2, калций и витамин. Всеки от тези хранителни вещества е необходим за оптималното функциониране на другото.

6) Повишава производството на тестостерон при мъжете

Въпреки, че много от ползите от витамин К2 се въртят около сърдечната и скелетната система, тя има и други функции.

Една от тях е ролята, която играе в оптималното производство на половите хормони.

Изследванията показват, че ( 26 , 27 , 28 );

Формата на витамин К2, съдържаща се в животинските храни, повишава производството на тестостерон.

Изследванията показват, че МК4 играе роля в производството на стероидни хормони чрез регулиране на нивата на ензим, наречен Cyp11a.

Проучванията върху животни показват, че предизвикването на недостиг на витамин К намалява производството на тестостерон.

Ключов момент: Витамин К, особено под формата на МК-4, изглежда увеличава производството на тестостерон при мъжете.

7) Витамин К2 се появява за по-ниски маркери на възпаление

Blood Sample For CRP Test.

Витамин К2 може да има друга ключова полза чрез потенциално понижаване на маркерите на възпалението в тялото.

Например, проучване анализира влиянието на увеличаването на приема на витамин К2 при 158 жени с средна възраст 62.5 години.

Тези жени са всички пациенти с ревматоиден артрит и три месеца повишен витамин К2 водят до по-ниски серумни нива на С-реактивния протеин (CRP).

Тъй като CRP може да бъде рисков маркер за широк спектър от заболявания, изследователите са стигнали до заключението, че по-големият прием на витамин К2 може да намали риска от заболявания, различни от ревматоиден артрит ( 29 ).

 

В допълнение, рандомизирано проучване, включващо 379 здрави мъже и жени, показа, че индивиди със слаб витамин К са имали по-високи концентрации на провъзпалителните цитокини CRP и интерлевкин-6 (IL6) ( 30 ).

 

Ключов момент:  По-големият прием на витамин К2 може да помогне за намаляване на възпалението.

8) Може да помогне за управление на поликистозен синдром на яйчниците (PCOS)

Както беше обсъдено, витамин К2 може да помогне за регулиране на мъжкия половен хормон тестостерон.

По същия начин витаминът може да помогне и за управление на СПКЯ, което е най-често срещаното хормонално заболяване при млади жени. PCOS причинява увеличени яйчници и потенциално може да доведе до проблеми с фертилитета ( 31 ).

Въпреки че специфичната причина за СПКЯ не е напълно известна, прекалено високи нива на инсулин и дисбаланс в хормоните играят роля. Този хормонален дисбаланс включва свръхпроизводството на тестостерон ( 32 , 33 ).

Някои изследвания показват, че витамин К2 може да играе роля (заедно с калций и витамин D) при управлението на СПКЯ, като помага да се регулира това прекомерно производство на тестостерон.

В рандомизирано, плацебо-контролирано проучване, 60 жени с СПКЯ взеха комбинация от калциеви добавки, витамин D и витамин К ежедневно в продължение на осем седмици.

В сравнение с групата на плацебо, жените, лекувани с витамин D, K и калций, видяха благоприятно, по-голямо понижение на нивата на тестостерон и други хормони ( 34 ).

Ключов момент:  Оптимизирането на нивата на витамин К, D и калций може да подобри симптомите на СПКЯ.

9) Може да подобри инсулиновата чувствителност и да има полза от диабета

Infographic Showing How Insulin Works In the Body.

Поддържането на достатъчен прием на витамин К2 може да помогне за подобряване на чувствителността към инсулин.

 

Първо, плацебо-контролирано проучване установи, че четири седмици добавка на витамин К2 подобрява инсулиновата чувствителност при млади мъже, потенциално чрез активиране на остеокалцин ( 35 ).

 

Освен това, неотдавнашен преглед на съществуващите проучвания показва, че витамин К2 повишава инсулиновата чувствителност и изглежда намалява риска от диабет тип 2. Изследователите открили също, че ефектът на витамин К2 е по-значителен от този на витамин К1 ( 36 ).

Но друг скорошен систематичен преглед на контролираните проучвания установи, че добавката на витамин К2 не влияе върху инсулиновата чувствителност ( 37 ).

Точният вид добавка, която се използва, може да обясни контраста между тези различни изследвания.

Например, многобройни проучвания са установили, че синтетичните добавки с витамин К2 не са толкова ефективни, колкото натто-получените добавки К2, поради краткия им полуживот ( 38 ).

Накратко; По-голямото приемане на витамин К2 може да подобри инсулиновата чувствителност, но е необходимо повече изследвания.

Ключов момент:  Осигуряването на подходящ хранителен прием на витамин К2 може да помогне за подобряване на инсулиновата регулация.

10) Може да подобри здравето при пациенти с бъбречна болест

Има натрупващи се доказателства, че витамин К2 може да играе роля за здравето на нашите бъбреци.

 

По-специално, в едно неотдавнашно клинично проучване преди интервенция пациентите с хронично бъбречно заболяване (ХБН) са били подложени на четири седмици добавки с менахинон-7.

 

Интересното е, че тази добавка МК-7 води до значимо намаляване на калцификацията на кръвоносните съдове на пациента ( 39 ).

 

Освен това, все повече изследвания показват, че дефицитът на витамин К може да има вредни последици за пациенти с бъбречно заболяване.

 

Някои от тези „последствия” включват съдови калцификации, кървене и по-висока смъртност ( 40 ).

 

Освен това пациенти с хронично бъбречно заболяване обикновено имат субклиничен дефицит на витамин К, което предполага, че тази група може да се възползва от по-голям прием на витамин ( 41 ).

 

Ключов момент:  Осигуряването на оптимални нива на витамин К е вероятно полезно за пациенти с хронично бъбречно заболяване.

11) Витамин К2 е по-бионаличен от витамин К1

Както вече споменахме, можем да получим витамин К от К1 (основно зелени зеленчуци) и К2 (животински храни и бактерии / ферментирали хранителни източници).

 

Имайки това предвид, едно от най-значимите ползи от витамин К2 е, че той има по-голяма бионаличност от витамин К1.

 

На първо място, витамин К1 има много ниска бионаличност и проучванията показват, че абсорбцията на К1 може да бъде само 4% в храни като спанак ( 42 ).

 

Тъй като витамин К е мастноразтворим, яденето на спанака заедно с източник на мазнини (масло) доведе до трикратно подобрение на скоростта на абсорбция ( 43 ).

 

Въпреки че точната степен на усвояване на витамин К2 не е известна, консумацията на менахинон-7 значително повишава серумните нива на витамин К.

 

Графиката по-долу показва, че витамин К2 (МК-7) има много по-голяма абсорбция и полуживот в организма и поддържа високи нива на витамин К за няколко дни ( 44 ).

Graph Showing the Oral Bioavailability of Vitamin K1 Versus Vitamin K2.

Графика, показваща пероралната бионаличност на витамин К1 спрямо витамин К2.

( Източник )

Освен това, проучването на Ротердам показа, че менахинон (К2) намалява риска от артериална калцификация и смъртност от сърдечносъдови заболявания. Обратно, филокхинон (К1) няма такъв ефект ( 45 ).

Ключов момент:  Както се вижда от скоростта на абсорбция в многобройни изследвания, витамин К2 е значително по-бионаличен от К1.

Заключителни мисли

Докато изследователите все още имат да научат повече за ползите от витамин К2, то изглежда, че е важен витамин за нашето здраве.

От ролята си за укрепване на скелетната система до защита срещу артериална калцификация, витаминът има многобройни мощни функции.

K2VITAL® - дава сигурност и стабилност на активната съставка

Недостиг на витамин К2

Витамин К2 и здравето на децата

Витамин D3 + K2 орален спрей 12мл

Витамин К2 орален спрей 25мл


прегледана 5811 пъти / създадена на 28.01.2019